Vijf bureaus begeleiden deal NDC Media en Boom uitgevers Nieuwsmedia

25 juli 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Boom uitgevers Nieuwsmedia (BuN), onderdeel van Koninklijke Boom uitgevers, is overgenomen door NDC Media Group (NDC). Met de stap versterkt mediabedrijf NDC zijn positie in de door disruptie sterk veranderende mediawereld. Diverse adviesorganisaties hebben de transactie tussen NDC en Koninklijke Boom uitgevers begeleid, waaronder Deloitte en Sincerius.

In een mediasector die steeds sneller verandert en waarin online kanalen steeds meer terrein winnen op traditionele kanalen als kranten en tijdschriften, is het voor uitgevers een flinke uitdaging om in te spelen op de marktontwikkelingen. Vooral in de mediabranche heeft digitalisering van informatie en communicatie een grote impact op alle organisatieaspecten van mediabedrijven en de wijze waarop zij interacteren met doelgroepen, stakeholders en de eigen organisatie. Ook heeft de markt te maken met diverse ‘gamechangers’ – innovaties die de spelregels binnen de branche wezenlijk veranderen – waarvan big data, cloud computing en geïntegreerde ecosystemen de bekendste voorbeelden zijn.

Een speler in de uitgeversbranche die zich middenin dit speelveld bevindt is NDC mediagroep (NDC), een Nederlandse uitgeverij uit het Noorden van het land met in zijn portfolio drie dagbladen, dertig nieuws- en weekbladen en zestig online platformen. Zo is NDC de uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en de special interest labels Wonen&Co, Gezondheid&Co en Noordz. Het mediabedrijf werd in 1752 opgericht en is gevestigd in Leeuwarden en Groningen telt zo’n 520 medewerkers.

NDC Mediagroep | Boom uitgevers Nieuwsmedia

Om hun positie in het nieuwe normaal te versterken besloot NDC mediagroep onlangs Boom uitgevers Nieuwsmedia (BuN) over te nemen*, het regionale uitgeversbedrijf van Koninklijke Boom uitgevers. BuN, opgericht in 1841 en gevestigd in Meppel, telt zo’n 130 medewerkers en geeft 5 nieuwsbladen (Meppeler Courant, Opregte Steenwijker Courant, Hoogeveensche Courant, Stellingwerf en de Nieuwe Ooststellingwerver), 15 huis-aan-huis-bladen, 13 nieuwssites en diverse andere digitale diensten uit. Door de overname ontstaat volgens de twee partners “een groot mediabedrijf, dat zich via diverse kanalen bezighoudt met onafhankelijke nieuwsvoorziening voor en over Noord-Nederland, Flevoland en delen van Overijssel.”

NDC Mediagroep koopt regionale nieuwsmediabedrijf van Boom

Met de investering – een overnamebedrag is niet bekendgemaakt – zal Koninklijke Boom uitgevers verder kunnen investeren in hun educatieve, professionele, wetenschappelijke en algemene uitgeefactiviteiten vanuit Uitgeverij Edu’Actief, Boom uitgevers Amsterdam, Boom uitgevers Den Haag, Uitgeverij Sarphati en Courseweb. Mas Boom, directeur van moederbedrijf Koninklijke Boom uitgevers, is verheugd over de krachtenbundeling en stelt: “Wij zijn oprecht gelukkig dat door het samengaan van ons regionale nieuwsbedrijf met NDC mediagroep een prachtig noordelijk mediabedrijf ontstaat. Niet alleen wordt hierdoor voor ons regionale nieuwsbedrijf de noodzakelijke schaal bereikt, tevens sluiten de missie voor onafhankelijke journalistiek en de liefde voor Noord-Nederland op elkaar aan.”

Voor NDC Media betekent de stap dat het mediabedrijf nog beter de doelgroep in het Noorden van het land zal kunnen bedienen. Dina Boonstra, algemeen directeur NDC mediagroep: “Deze overname sluit naadloos aan bij onze gezamenlijke visie. De consument in het Noorden wil betrouwbaar, lokaal en onafhankelijk nieuws en entertainment. Die klantwens en kennis wordt verrijkt in onze databases en vormt onze propositie richting adverteerders. Samen vormen wij de hartslag van het Noorden.”

Als gevolg van de deal zal het gehele management en de directie van BuN de overstap maken naar NDC, dat in elk geval tot januari de naam Boom uitgevers Nieuwsmedia zal blijven voeren. Boonstra geeft aan: “We blijven in Meppel, maar verhuizen wel naar een andere locatie.’’ Welke gevolgen de overname voor de medewerkers van BuN zal hebben, is nog niet geheel duidelijk. Waar Vakbond NVJ spreekt over “te veel onduidelijkheid” voor zowel de medewerkers van zowel Boom als NDC, stelt NDC directeur Boonstra dat het “echt veel te vroeg” is om te reageren op een vraag over eventuele ontslagen en een reorganisatie. Ze laat weten: “We hebben een half jaar nodig om alles goed op een rijtje te zetten.’’

 Deloitte, NIBC, Trip Law, Benthem Gratama Advocaten, Sincerius

Dealmakers

Diverse adviesorganisaties hebben koper NDC en verkoper Koninklijk Boom uitgevers bijgestaan gedurende de transactie. Zo kreeg verkoper Koninklijke Boom uitgevers M&A Advisory van de corporate finance praktijk van Deloitte (dealteam: Remco Goes, Geert Moed, Ahmad Alves) en werd juridisch advies verzorgd door Benthem Gratama Advocaten, in de persoon van Martijn Kerkdijk. Koper NDC Mediagroep werd op het gebied van M&A advies bijgestaan door NIBC Bank (dealteam: Ernst Berger, Mark Zuidema, Nanouk Verasdonck, Job de Fijter, Rosalinde Habermehl) en legal advisory werd gegeven door een team van Trip Law (Johan Stoker en Romana Bremer).

Tenslotte werd Transaction Support verzorgd door Sincerius, een financiële due diligence boutique die zich volledig toelegt op het verstrekken van financieel transactieadvies voor acquisities, desinvesteringen en management buy-outs of buy-ins. Het dealteam bestond uit: Thomas Daemen, Joost Siemensma, Arie Streefkerk en Herman Mulder.

* Als onderdeel van de transactie heeft NDC alle aandelen van BuN overgenomen en wordt ook het label ‘familieberichten.nl’ onderdeel van NDC.