Enigma Consulting trekt senior bankier Jan Paul van Pul aan

30 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Enigma Consulting heeft een senior bankier aangetrokken van ABN Amro. Jan Paul van Pul, die bij de bank verschillende leidinggevende functies bekleedde, is bij het bureau benoemd tot Senior Adviseur.

In zijn meest recente rol bij ABN Amro gaf Jan Paul van Pul leiding aan de Product Management unit van Transaction Banking. Daarnaast bekleedde hij sinds 2010 de functie van Hoofd Market Infrastructures. In die functie speelde Van Pul een belangrijke rol in de professionalisering van de payments-infrastructuur van de bank en vertegenwoordigde de bank binnen verschillende nationale en internationale branche-overkoepelende organisaties, waaronder de BVN, EBA en EPC*.

Daarnaast is Van Pul gespecialiseerd in securities en kapitaalmarkten – zo gaf Van Pul jarenlang leiding aan het Effectencentrum van ABN Amro in Breda. Onder zijn leiding groeide het Effectencentrum, dat alle effectentransacties van ABN Amro Nederland bewaart en beheert voor Nederlandse retail en private banking beleggers in binnen- en buitenland, uit tot een unit die jaarlijks meer dan 12 miljoen effectenorders en bijna 2 miljoen dividend- en couponafrekeningen verwerkt.

Na dertig jaar voor de bank te hebben gewerkt, heeft Van Pul besloten om de overstap te maken naar de adviesbranche. Hij ziet de mogelijkheid om advies te kunnen geven over onderwerpen waar hij een passie voor heeft als de belangrijkste motivatie voor zijn overstap naar consultancy. “Ik wilde na jarenlange ervaring in managementfuncties weer meer bezig zijn met mijn passie voor en ervaring in transaction services, in de breedste zin des woords”, aldus van Pul.

Jan Paul van Pul - Enigma Consulting

Over (zijn keuze voor) Enigma Consulting, een consultancybureau met een team van meer dan 30 adviseurs, zegt hij: “Een zeer professioneel en resultaatgericht bureau dat wegwijs is in de wereld van payments en treasury management voor financial institutions en corporates. Naast deze professionaliteit is er ook oog voor de menselijke maat, de combinatie van beiden heeft mijn keuze voor Enigma bepaald.” In zijn nieuwe rol bij het consultancybureau heeft Van Pul, die bovenop zijn uitgebreide internationale ervaring zes talen spreek, de taak gekregen om dienstverlening van Enigma Consulting aan banken verder uit te bouwen. Hij zal zich specialiseren in projecten op het gebied van Transaction Banking en zich voornamelijk gaan richten op transformaties binnen de Product en Operations afdelingen van banken. 

Paul Jans, Managing Director van Enigma Consulting, vertelt “verheugd” te zijn met de nieuwe aanwinst, slechts enkele maanden na de aanstelling van een andere senior consultant (Wim Welters, afkomstig van EY Montesquieu). “Jan Paul heeft veel management en projectmanagement ervaring in verschillende geografische regio’s – hij vormt een uitstekkende aanvulling voor ons team. We hebben hem leren kennen als een leider met passie en goede management-, organisatie- en interpersoonlijke vaardigheden, evenals diepgaande kennis van zijn vakgebied.”

Van Pul is medio juni aan de slag gegaan bij Enigma Consulting als Senior Adviseur. Inmiddels is hij bezig met zijn eerste opdracht bij ING Bank en heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor een aantal interne activiteiten gericht op business development en optimalisatie van de betaalinfrastructuur.

* De Betaalvereniging Nederland (BVN) is de Nederlandse overkoepelende organisatie voor het Nederlandse betalingsverkeer, de European Banking Association (EBA) is een pan-Europees clearinginstituut, de European Payments Council (EPC) is een Europese brancheorganisatie die zich inzet voor een geharmoniseerd en gebruiksvriendelijk Europees betaalsysteem. Bij laatstgenoemde was Van Pul lid van de EPC Core Committee en nam deel aan de EPC Plenary Meetings.