Acht adviesbureaus partner van jubileumeditie IIA-congres

15 juni 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Vandaag en morgen vindt de 2017-editie van het jaarlijkse IIA Congres plaats in Amersfoort. Het programma van dit door het Instituut van Internal Auditors georganiseerde evenement bestaat onder meer uit keynotes, discussies en praktijkcases. De adviesbranche is volop vertegenwoordigd op het congres – onder meer KPMG, EY, FSV Risk Advisory, Protiviti, Deloitte, PwC en BDO hebben zich als partner aan het congres verbonden. 

Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) is met zo’n 2.800 leden de grootste beroepsvereniging van internal auditors in Nederland en maakt onderdeel uit van het International Institute of Internal Auditors (de wereldwijde koepelorganisatie) en de European Confederation of Institutes of Internal Auditors (ECIIA). Het IIA wil internal auditors ondersteunen bij een goede invulling van hun rol. Onder meer door de belangen van internal auditors te behartigen en op te treden als kenniscentrum waar kan worden (bij)geleerd en de nieuwste ontwikkelingen kunnen worden gedeeld, bewaakt en bevordert het instituut de kwaliteit van de beroepsuitoefening binnen de branche. Vanuit deze doelstellingen organiseert het IIA regelmatig conferenties en kennissessies, waaronder het jaarlijks terugkerende IIA Congres. 

IIA Congres 2017

In verband met het twintigjarig bestaan van de beroepsvereniging spreekt het IIA dit jaar van een jubileumcongres. Als thema is gekozen voor ‘The Next Generation’ en aan dit thema zal onder andere in de keynote-speeches invulling worden gegeven. Het tweedaagse evenement vindt dit jaar plaats op 15 en 16 juni in theater en zalencomplex Flint in Amersfoort.

IIA Jubileumcongres - The Next Generation

Dit jaar is Rens de Jong, BNR Nieuwsradiopresentator en programmammaker bij RTL Z, aangewezen als dagvoorzitter. Op beide dagen van het congres zal hij onder meer de introductie van het dagprogramma verzorgen. Daarnaast zullen er tijdens het evenement verschillende keynote-speeches worden gegeven. Dit jaar zullen deze worden verzorgd door elf sprekers vanuit allerlei verschillende achtergronden:

 • René Boender, keynote-speaker en brain-agent voor Great Opportunities International, geeft een presentatie over ‘Generatie Z’.
 • Ben van der Burg, Chief Commercial Officer bij IT-dienstverlener Triple (en ex-profschaatser), gaat praten over ‘Stormchasing in de digitale wereld’.
 • Richard Chambers, President en CEO bij The Institute of Internal Auditors, zal het hebben over ‘Trusted Advisors’ (Engels).
 • Guy Clemens, acteur uit o.a. De Co-assistent en Keyzer & de Boer Advocaten, verzorgt een presentatie genaamd ‘De Generatiekloof.
 • Thimon de Jong, oprichter en directeur van strategische denktank Whetston, gaat het in zijn keynote hebben over ‘Generatie Y’.
 • Edgar Karssing, Universitair Hoofddocent Beroepsethiek en Integriteitsmanagement bij Nyenrode Business Universiteit, verzorgt de presentatie ‘Morele moed’.
 • Jitske Kramer, Corporate Anthropologist aan de Academie voor Organisatiecultuur, gaat praten over ‘Corporate Tribe’.
 • Leen Paape, rector en lid van het college van bestuur van Nyenrode Business Universiteit, gaat het hebben over ‘Nieuwe generatie auditors’.
 • Gijs Scholten van Aschat, acteur bij Toneelgroep Amsterdam, verzorgt een keynote over ‘De Generatiekloof’
 • Peter Wakkie, advocaat en partner bij Spinath & Wakkie B.V., gaat in zijn presentatie in op de vraag ‘Hoe realistisch is effectief toezicht?’.
 • Jaap Winter, voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam, geeft een presentatie getiteld ‘Auditcommissie future proof?’

Keynote-speakers tijdens het IIA Jubileumcongres

Op het evenement is daarnaast veel ruimte voor professionals en academici om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het programma. Sessies worden verzorgd door professionals van bijvoorbeeld Erasmus Universiteit Rotterdam, TNO, IBM, het Ministerie voor Veiligheid en Justitie en Hewlett-Packard. Hierbij zullen verschillende thema’s aan bod komen, zoals cybersecurity, integriteit en de nieuwe generatie.

Adviesbranche

De adviesbranche is tijdens de 2017-editie van het IIA Congres, zoals van oudsher, goed vertegenwoordigd. Een viertal sprekers vanuit de adviesbranche zal bijdragen verzorgen tijdens het tweedaagse evenement. Alle vier de sessies vinden plaats op de eerste dag van het congres. 

 • Robert Bogstra is Partner bij FSV Risk Advisory. Samen met Remco Remes, oprichter van het Instituut voor Onafhankelijk Toezicht en redacteur bij Goed Bestuur & Toezicht, zal hij de presentatie ‘IAF bij beursfondsen’ verzorgen.
 • Tony de Bos is werkzaam bij EY als Executive Director en heeft veel expertise op het terrein van ICT en cybersecurity. Op het IIA congres houdt hij een presentatie met de titel ‘General Data Protection Regulation: De gevolgen.’
 • Lars Leemhorst is Partner Consulting bij PwC en gespecialiseerd op het gebied van supply chain management, ERP en management consulting. Hij zal het tijdens zijn presentatie gaan hebben over de ‘Impact van robotisering’.
 • Vincent Moolenaar is lid van de raad van toezicht bij Deloitte en Global Integration Program Leader bij Ahold Delhaize. Hij zal een presentatie verzorgen waarin hij vertelt over ‘De houdbaarheid van een CAE’.

Daarnaast heeft, net als vorig jaar, een aantal adviesbureaus zich als partner aan het IIA Congres verbonden. KPMG en EY zijn zogenaamde Platinum Partners en FSV Risk Advisory mag zich Gold Partner noemen. Protiviti, Deloitte en PwC nemen deel als Silver Partner en BDO en executive search boutique en interimbureau Corbulo zijn ingestapt als Bronze Partner.

KPMG, EY, FSV, Protiviti, Deloitte, PwC, BDO en Corbulo - partner van IIA

Naast dat Protiviti partner is van het IIA congres, organiseert het internationale consultancybureau sinds 2014 in samenwerking met het IIA ook de jaarlijkse Internal Audit Innovation Awards. Het doel van deze prijs is om best practice innovatie binnen het vakgebied te stimuleren. Tijdens de vorige editie van de uitreiking werd de award gewonnen door een team van zorgverzekeraar VGZ. 

Gerelateerd: Internal audit investeert steeds meer in data analytics en digitalisering.