Adviesbureaus dragen bij aan IIA Nederland Congres 2016

06 juni 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen

Op 9 en 10 juni organiseert het Instituut van Internal Auditors de 2016-editie van zijn jaarlijkse IIA Congres. Met een programma vol keynotes, discussies en praktijkcases biedt het evenement de bezoekers dit jaar een mix aan bijdragen van uiteenlopende academici en professionals. Ook vertegenwoordigers uit de adviesbranche verzorgen diverse sessies, waaronder Deloitte, EY, PwC, CPI en FSV Risk Advisory.

Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) is de grootste beroepsvereniging van internal auditors in Nederland en maakt onderdeel uit van het International Institute of Internal Auditors (de wereldwijde koepelorganisatie) en de European Confederation of Institutes of Internal Auditors (ECIIA). Het IIA stelt zich ten doel om uitoefening van internal auditing / interne accountancy op een hoger plan te brengen door het professionaliseren van het vakgebied en de volwassenheid van leden van de vereniging. Het IIA doet dat door onder meer door het faciliteren van onderzoek en het inrichten van een register van professionals die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Zo zet het IIA zich in voor kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en kennisdeling.

In lijn met zijn doelstellingen, organiseert IIA Nederland elk jaar diverse conferenties en kennissessies. Ook dit jaar vindt in juni opnieuw het IIA Congres plaats, een tweedaags evenement, waar tal van bestuurders van organisaties met een raakvlak met internal audit op af komen. Het dagprogramma van het IIA congres zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 9 en vrijdag 10 juni in Hotel Figi te Zeist.

IIA Congres 2016

Dit jaar zijn acht keynote sprekers gevraagd om presentaties te verzorgen tijdens het congres. Het gaat om:

  • Willem Jan Van Andel, Advocaat V&D en curator Landis. Van Andel zal de presentatie 'Bad governance: Wat kunnen we leren?' verzorgen.
  • Larry Harrington, Voorzitter IIA Global. Harrington zal de opening van het congres verzorgen en geeft een presentatie.
  • Bob Hirth, Voorzitter Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO). Hirth verzorgt de presentatie 'Recente herziening van het COSO Internal Control Framework'.
  • Jort Kelder, Journalist, presentator en ondernemer. Kelder is dagvoorzitter op vrijdag 10 juni en zal een presentatie geven over 'Het nut van toezicht'.
  • Bert Langerak, Chief Operational Officer Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Langerak zal de presentatie 'De effectieve bestrijding van criminaliteit op het Dark Web' verzorgen.
  • Menno Lanting, Auteur en Trendwatcher, geeft de presentatie 'Iedereen CEO en wat nu?'.
  • Margriet Sitskoorn, Neuropsycholoog en Hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Sitskoorn zal de presentatie 'Het brein van de internal auditor' geven.
  • Marianne Zwagerman, Innovatiestrateeg, schrijver en mediacriticus, verzorgt tenslotte de presentatie 'Let er dan niemand meer op?'.

Sprekers op IIA Congres 2016

Naast de presentaties van bovenstaande keynote sprekers zal het evenement ruimte bieden aan uiteenlopende academici en professionals, die een inhoudelijke bijdrage zullen leveren aan het evenement, variërend van presentaties, tot discussies of de behandeling van praktijkcases. Zo zullen er bijvoorbeeld sessies verzorgd worden door professionals van onder meer de Algemene Rekenkamer, Auditdienst Rijk, oliemaatschappij Shell en softwareontwikkelaar Exact.

Ook de adviesbranche is – vooral op de eerste congresdag op 9 juni – rijkelijk vertegenwoordigd met diverse bijdragen. Zo verzorgt Wim Eysink, partner bij Deloitte, de sessie 'Voorstellen herziening Corporate Governance Code: De kans om de impact van Internal Audit te vergroten'. Joukje Janssen & Wendy van Tol, respectievelijk Director Responsible Governance & Partner Change & Leadership bij PwC, verzorgen het programma: 'gedrag en cultuur audits'. Julia Rijssenbeek & Walter Swinkels, respectievelijk Projectleider en Partner van CPI, verzorgen de sessie 'Hearts & Minds: leiden regels tot het gewenste gedrag?' en Kees Gülcher, Associate Partner bij FSV Risk Advisory, organiseren 'Business Innovatie geïnspireerd door de natuur'. Tenslotte levert ook EY een inhoudelijke bijdrage.

Bovenstaande vijf adviesbureaus hebben zich, samen met nog drie adviesorganisaties – KPMG, BDO en Protiviti – onlangs aangesloten als Partners van IIA*. Deloitte is Platinum partner van het IIA, KPMG en FSV Risk Advisory zijn Gold Partner. Als Silver Partners hebben zich EY, PwC, BDO, CPI en Protiviti verbonden.Partners van IIA Congres 2016

Laatstgenoemde IIA partner, Protiviti, is met meer dan 3.700 professionals en werkzaam vanuit meer dan 70 kantoren verspreid over 20 landen, een wereldwijd opererende business en IT consulting en internal audit adviesorganisatie. Het Nederlandse kantoor, dat in 2006 zijn deuren opende, is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas.

Sinds 2014 organiseert Protiviti een innovatiecompetitie en reikt in het kader daarvan jaarlijks de ‘Internal Audit Innovation Award’ uit, waarmee het best practice innovatie binnen het vakgebied in de schijnwerpers zetten. Om de competitie onder de aandacht te brengen van interne auditors heeft Protiviti in 2014 een samenwerking afgesloten met het IIA.

Dit jaar organiseert Protiviti op 8 juni, een dag voor de start van het IIA Congres, een aparte en exclusieve lunch, waarbij Bob Hirth, een van de keynotesprekers van het IIA congres en Managing Director bij Protiviti, aanwezig zal zijn. Tijdens dit middagprogramma zal Hirth een presentatie geven over de ontwikkelingen binnen het Risk Management vakgebied. Vervolgens zal er een interactieve groepsdiscussie worden gehouden.

* IIA werkt intensief samen met diverse organisaties uit de publieke en private sector, waaronder bedrijven, adviesbureaus, overige verenigingen, toezichthouders, onderzoeksinstituten en opleiders. Deze organisaties ondersteunen de activiteiten van de IIA onder meer door het uitvoeren van onderzoek, financiering, of door content te leveren voor presentaties of media-uitingen.