PA sluit zich aan bij Ellen MacArthur Foundation's CE100 programma

31 mei 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

PA Consulting Group heeft zich aangesloten bij het Circular Economy 100 (CE100) programma van het Ellen MacArthur Foundation. Dit exclusieve platform brengt publieke en private stakeholders bij elkaar om ambities richting een circulaire economie te ondersteunen.

De Ellen MacArthur Foundation bestaat sinds 2010 en heeft ten doel om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Inmiddels is de stichting wereldwijd uitgegroeid tot een van leidende denktanks en netwerken voor circulaire economie. Het op Isle of Wight gevestigde goede doel dat, kort nadat ze als snelste solozeiler ooit de wereld was rondgezeild, werd opgericht door Ellen MacArthur, werkt samen met bestuurders uit de zakenwereld, de overheid en academische instellingen aan onderzoek, projecten en onderwijs. 

Circular Economy 100 programma

Een van de zestien projecten die bij Ellen MacArthur lopen is ‘Circular Economy 100’ (CE100), waarin leiders en vernieuwers van over de hele wereld worden samengebracht om ervaringen te delen en gezamenlijk te leren waar de nieuwe kansen liggen die ontstaan als gevolg van een circulaire benadering van de economie. Volgens een onderzoek dat enkele jaren geleden door de stichting werd gepubliceerd, heeft het omarmen van de circulaire economie niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar het biedt landen in Europa ook een gigantische economische kans. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met strategy consultancybureau McKinsey & Company, een van de belangrijkste kennispartners van de Ellen MacArthur Foundation.

Om de voordelen van deze systematische transitie te verwezenlijken en vervolgens ook te benutten is echter een multidisciplinaire en branche-overkoepelende aanpak vereist. Met dit in het achterhoofd brengt het CE100 programma belangrijke vertegenwoordigers samen van corporates, overheden, steden, academische instellingen en opkomende innovators. CE100 biedt corporate leden een samenwerkingsplatform en laat hen kennis maken met de laatste ontwikkelingen omtrent de circulaire economie. Speciaal ontwikkelde programmaonderdelen helpen leden met leren, capaciteit opbouwen, netwerken en samenwerken met organisaties die belangrijk zijn in de ontwikkeling richting een circulaire economie. Momenteel worden er projecten uitgevoerd op het gebied van de productie van katoen, 3D printen, circulaire mobiliteit binnen de stad en supply chain-optimalisatie in de retail branche

PA Consulting Group sluit zich aan bij Ellen MacArthur Foundation’s CE100 programma

Onder de honderd leden van de stichting bevinden zich grote corporates zoals Heineken, Nike, Renault, Unilever, Walmart, H&M en Coca Cola, tech-giganten zoals Google, Cisco en IBM, en ook publieke instellingen zoals het stadsbestuur van Londen. Deze selecte groep bevat ook een speler uit de adviesbranche, te weten PA Consulting Group, een consulting-, technologie- en innovatiebureau dat wereldwijd meer dan 2.500 consultants in dienst heeft.

Duurzaamheid belangrijk thema voor PA

Hans Houmes, Head Industrial Manufacturing van PA, legt uit waarom PA graag deel wilde uitmaken van het CE100 programma: “De circulaire economie is één van de weinige thema’s waarbij de zorg voor het milieu en de groei van bedrijven op een duurzame manier worden gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat bedrijven op een andere manier naar de supply chain gaan kijken en samenwerkingen moeten opzoeken in plaats van zich alleen te richten op de eigen positie. Met de inzet van ons omvangrijke netwerk en onze onafhankelijke positie kunnen we partijen verbinden en concrete initiatieven op het gebied van de circulaire economie ondersteunen. We zijn er trots op nu te zijn aangesloten bij de Ellen MacArthur Foundation en voorop te lopen in het ontwikkelen en implementeren van programma’s die circulair ondernemen stimuleren en ondersteunen.”

Alan Middleton, CEO van PA Counsulting Group, vult aan: “Duurzame ontwikkeling en de circulaire economie zijn belangrijke thema’s voor PA en onze klanten. Niet alleen voor wat betreft het efficiënter en bewuster opereren, maar ook in het inzien van de fantastische nieuwe kansen die ze bieden.”

Ook vanuit de Ellen MacArthur Foundation wordt enthousiast gereageerd op PA’s deelname aan het CE100 programma: “We zijn verheugd dat PA Consulting Group aan het programma zal bijdragen met zijn expertise op het gebied van de implementatie van disruptieve technologische innovaties en nieuwe business modellen”, aldus Casper Jorna, voorzitter van het CE100 programma.

Quote Hans Houmes

Als onderdeel van de samenwerking zal PA zijn kunde op het gebied van digital en innovatie inzetten, waarbij het voortouw zal worden genomen door PA’s Global Technology & Innovation Centre. Deze afdeling bevindt zich vlakbij Cambridge (UK) en biedt werk aan 250 strategen, wetenschappers, ingenieurs en technologen. PA zal ook projecten rond andere kennisgebieden ondersteunen, waaronder business design, programma implementatie, supply chain optimalisatie en verandermanagement.

Onder de andere programma’s van de Ellen MacArthur Foundation bevinden zich meer ‘Circular Cities Network’, ‘Circular Fibres Initiative’ en ‘New Plastics Economy’. Vanuit dit laatste programma werd vorig jaar in samenwerking met McKinsey & Company een onderzoek gepubliceerd over de impact die verbeterde circulaire stromen kunnen hebben op het terugdringen van het gebruik van plastic, een belangrijke doelstelling aangezien er elk jaar alleen al in de oceanen 8 miljoen ton aan plastic afval belandt.

Gerelateerd: Valley van start, een broedplaats voor circulaire economie’.