Lamb Weston / Meijer koopt aardappeldivisie van Oerlemans Foods

02 mei 2017 Consultancy.nl

Aardappelproducent Lamb Weston / Meijer heeft de aardappeltak van het Nederlandse Oerlemans Foods overgenomen. De deal biedt strategische voordelen aan beide partijen – Lamb Weston / Meijer vergroot zijn productiecapaciteit met 85.000 ton per jaar, terwijl de verkoop van de aardappelafdeling Oerlemans Foods in staat stelt om zich meer te focussen op zijn kernmarkten: groente en fruit. 

Sinds de overname van Oerlemans Foods door private equity investeerder H2 Equity Partners* in 2014, is de strategische agenda van het bedrijf uit Venlo aanzienlijk veranderd. Een van de belangrijkste pijlers is de ambitie om zich puur te focussen op de diepvriesactiviteiten, een tak van het bedrijf die onder meer bevroren groente en fruit exporteert naar meer dan 40 landen wereldwijd. De aardappelproductie, goed voor een geschatte productiecapaciteit van 85.000 ton aardappelproducten per jaar, paste niet meer goed in deze strategie, waardoor het bedrijf besloot deze bedrijfstak in de verkoop te zetten.

Vorige week kondigde H2 Equity Partners aan dat er een koper is gevonden voor de aardappelafdeling: Lamb Weston / Meijer, een specialist op het gebied van aardappelproducten, met vijf productielocaties in Europa (drie in Nederland, een in het Verenigd Koninkrijk en een in Oostenrijk). Lamb Weston / Meijer is het Europese onderdeel van het in Eagle, Idaho (Verenigde Staten) gevestigde, beursgenoteerde bedrijf Lamb Weston, dat wereldwijd zo’n 6.000 werknemers telt. De Europese tak levert bevroren aardappels, zoete aardappels, appetizers en groenteproducten aan restaurants en retailers in meer dan 100 landen. 

Lamb Weston / Meijer koopt aardappeldivisie van Oerlemans Foods

Als onderdeel van de transactie, die naar verwachting later dit jaar zal worden afgerond, maken alle 700 werknemers van de aardappeltak van Oerlemans Foods de overstap naar Lamb Weston / Meijer. Daarmee groeit het personeelsbestand van de Europese activiteiten van Lamb Weston naar circa 2.000 werknemers. De productielocatie in Broekhuizenvorst wordt eveneens overgenomen, waarmee de productiecapaciteit van Lamb Weston / Meijer wordt verhoogd tot 185.000 ton, met kansen voor verdere uitbreiding. 

Strategische voordelen aan beide kanten van de tafel

Volgens Tom Werner, CEO van Lamb Weston, sluit de overname van de aardappelproductie van Oerlemans Foods goed aan op de strategie van het Amerikaanse bedrijf. Het bedrijf speelt met de overname in op de groeiende vraag naar bevroren aardappelproducten – analyse van Euromonitor toont aan dat de wereldwijde vraag naar bevroren frietjes tussen nu en 2020 zal groeien tot circa 1,2 miljard kilogram. “Deze strategische overname is consistent met onze investeringen in het versterken van onze positie in de wereldwijde markt, stelt ons in staat om beter te voldoen aan de groeiende vraag naar aardappelproducten en ondersteunt de groeiambities van onze klanten in Europa en daarbuiten”, aldus Werner. 

Lamb Weston, in 1950 opgericht als familiebedrijf, splitste zich vorig jaar af van ConAgra Foods** om de markt beter te kunnen bedienen en zijn ambities beter te kunnen realiseren. “Als onafhankelijk, gespecialiseerd bedrijf zijn wij beter in staat om onze focus te verscherpen op onze sterke punten en zo op lange termijn waarde te creëren voor onze aandeelhouders”, aldus Werner bij de afsplitsing in november 2016. Sindsdien heeft het bedrijf zijn footprint in de VS sterk uitgebreid door meer dan $200 miljoen te investeren in de uitbreiding van zijn productiefaciliteit in Richland, Washington, en $30 miljoen in de verbetering van zijn faciliteit in Boardman, Oregon. 

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) volgde een grote investering op Russisch grondgebied, waar het bedrijf een joint venture aanging met Belaya Dacha – de partners zijn overeengekomen om €100 miljoen te investeren in een lokale aardappel productiefaciliteit (productiecapaciteit van 90.000 ton per jaar) om in te spelen op de snelgroeiende Russische markt. 

Bas Albas, CEO van Lamb Weston / Meijer (gevestigd in Kruiningen), benadrukt dat, naast potentiële expansie, de activiteiten van de twee bedrijven goed op elkaar aansluiten en complementair zijn. “Het uiteenlopende klantenbestand van de aardappeldivisie van Oerlemans Foos en de locatie van de productiefaciliteit in Broekhuizenvorst, maakt dit een strategische stap die de ambities van onze klanten verder vorm zal geven.” 

M&A advisors Lamb Weston - Meijer | Oerlemans Foods

Voor Oerlemans Foods sluit de verkoop van de aardappeldivisie aan op de strategische keuze om puur te gaan focussen op de markt voor bevroren vers fruit en groente. Het bedrijf heeft een groeistrategie opgesteld voor het uitbreiden van zijn marktaandeel in Noordwest-Europa en Polen, evenals uitbreiding van zijn wereldwijde bereik door het betreden van nieuwe markten.

Dealmakers

Bij de overnamedeal – financiële details zijn niet bekendgemaakt – waren fusie en overname experts van vier partijen betrokken. Lamb Weston / Meijer ontving als koper M&A advies van Squarefield, een in Amsterdam gevestigde corporate finance boutique. Juridische ondersteuning werd geleverd door de Nederlandse tak van wereldwijd advocatenkantoor Simmons & Simmons. Oerlemans Foods schakelde Stamford Partners, een zakenbank uit Londen, in voor M&A advies, terwijl advocatenkantoor Houthoff Buruma verantwoordelijk was voor de juridische ondersteuning.

* Oerlemans Foods was sinds 2007 onderdeel van VION, een in Nederland gevestigde conglomeraat in de voedselsector met een wereldwijde omzet van €6,5 miljard. Nadat VION had besloten om verschillende niet-kernactiviteiten van de hand te doen, waaronder Oerlemans Foods, werd in 2013 gestart met de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Nadat een deal met Nederlandse groentespecialist Baltussen stukliep in november 2013, werd in maart 2014 een overeenkomst gesloten met H2 Equity Partners.

** ConAgra Foods, een bedrijf met een geschatte waarde van $7,2 miljard, splitste vorig jaar op in twee onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven: een gefocust op FMCG voedselmerken (Conagra Brands) en de ander gefocust op bevroren aardappelproducten (Lamb Weston).


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup