Nederlanders dit jaar meer geld kwijt aan paasviering
Laatste nieuws
-
Consultancy.nl en ProSpex onderzoeken B2B sales marketing in advieswereld
-
Bedrijven ondervinden veel belemmeringen bij blockchain implementatie
-
Galan Groep: Kritiek op HSD en relatie met gemeente Den Haag is ongegrond
-
Twynstra Gudde ontwikkelt blauwdruk voor Foodlab in de Hoeksche Waard
-
Wat is agile organiseren en een overzicht van agile werkwijzen
-
Fusie- en overnameactiviteit in de schoonmaakbranche flink op stoom
-
Lysias adviseur Miranda Ebbekink nieuwe projectleider MVI-E-Brigade
-
Young professional vindt uitdagend werk belangrijker dan salaris
-
Deze tien dealmakers kunnen voorlopig niet stuk in M&A land
-
AT Osborne helpt Radboud Universiteit met oplevering van nieuw faculteitsgebouw
Nederlanders zijn dit jaar met Pasen duurder uit dan afgelopen jaar. Volgens berekeningen van Simon-Kucher & Partners zijn consumenten gemiddeld 1,9% meer kwijt aan hun paasinkopen.
Volgens de prijsexperts van het bureau proberen supermarkten en retailers steeds vaker de consument over te halen om Pasen net als Kerst uitbundig te vieren. Hiervoor hebben ze allerlei marketingcampagnes en promotieacties in het leven geroepen.
De acties hebben effect – door de toenemende vraag naar bepaalde producten rond Pasen nemen de prijzen toe. Dit is onder andere terug te zien in de prijsindexering van eieren, met een prijsstijging tot 14% in de afgelopen 4 weken (week 10-13). Supermarkten gebruiken de marktprijs om eieren in te kopen en vertalen de stijging van de inkoopprijs vaak door naar de prijs op de schappen voor de consument. Daarnaast is de prijs van schapen- en geitenvlees (lamsrack) dit jaar met bijna 20% gestegen, zijn verse groenten 3,8% duurder en zijn aardappelen 9,9% duurder, blijkt uit berekeningen van het adviesbureau op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Over de hele linie zijn voedingsmiddelen gemiddeld 1,9% duurder ten opzichte van 2016, met uitschieters tot bijna 20%.
Uit eten relatief goedkoper
Opvallend is volgens de onderzoekers dat uit eten gaan relatief gezien goedkoper is geworden. De prijs voor buiten de deur eten is met 1,8% gestegen, minder dan een gemiddeld paasproduct. Dit komt volgens Simon-Kucher & Partners mede doordat de consument meer keuze heeft tussen restaurants; het aantal restaurants is in 2016 met 5% toegenomen. Daarnaast doen steeds meer restaurants mee aan populaire korting sites en sluiten ze zich ook vaker aan bij vergelijkingssites.
Uit een eerdere prijsanalyse van Simon-Kucher bleek dat Nederlandse vakantiegangers tijdens de zomervakantie verschillende prijzen neertellen voor hun camping- of hotelvakanties in het buitenland. Belangrijkste beinvloedingsfactor is het moment waarop mensen aan hun vakantieperiode beginnen – vaak afhankelijk van landelijke richtlijnen.