Nederlanders dit jaar meer geld kwijt aan paasviering

14 april 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Nederlanders zijn dit jaar met Pasen duurder uit dan afgelopen jaar. Volgens berekeningen van Simon-Kucher & Partners zijn consumenten gemiddeld 1,9% meer kwijt aan hun paasinkopen.

Volgens de prijsexperts van het bureau proberen supermarkten en retailers steeds vaker de consument over te halen om Pasen net als Kerst uitbundig te vieren. Hiervoor hebben ze allerlei marketingcampagnes en promotieacties in het leven geroepen.

De acties hebben effect – door de toenemende vraag naar bepaalde producten rond Pasen nemen de prijzen toe. Dit is onder andere terug te zien in de prijsindexering van eieren, met een prijsstijging tot 14% in de afgelopen 4 weken (week 10-13). Supermarkten gebruiken de marktprijs om eieren in te kopen en vertalen de stijging van de inkoopprijs vaak door naar de prijs op de schappen voor de consument. Daarnaast is de prijs van schapen- en geitenvlees (lamsrack) dit jaar met bijna 20% gestegen, zijn verse groenten 3,8% duurder en zijn aardappelen 9,9% duurder, blijkt uit berekeningen van het adviesbureau op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Over de hele linie zijn voedingsmiddelen gemiddeld 1,9% duurder ten opzichte van 2016, met uitschieters tot bijna 20%.

Nederlanders dit jaar meer geld kwijt aan paasviering

Uit eten relatief goedkoper

Opvallend is volgens de onderzoekers dat uit eten gaan relatief gezien goedkoper is geworden. De prijs voor buiten de deur eten is met 1,8% gestegen, minder dan een gemiddeld paasproduct. Dit komt volgens Simon-Kucher & Partners mede doordat de consument meer keuze heeft tussen restaurants; het aantal restaurants is in 2016 met 5% toegenomen. Daarnaast doen steeds meer restaurants mee aan populaire korting sites en sluiten ze zich ook vaker aan bij vergelijkingssites. 

Uit een eerdere prijsanalyse van Simon-Kucher bleek dat Nederlandse vakantiegangers tijdens de zomervakantie verschillende prijzen neertellen voor hun camping- of hotelvakanties in het buitenland. Belangrijkste beinvloedingsfactor is het moment waarop mensen aan hun vakantieperiode beginnen – vaak afhankelijk van landelijke richtlijnen.