Midden-Nederland goedkoopst op vakantie deze zomer

31 maart 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Afhankelijk van waar Nederlandse vakantiegangers woonachtig zijn in ons land, zitten er verschillen in de prijs die mensen uit verschillende regio’s neertellen voor hun camping- of hotelvakanties in het buitenland. Uit onderzoek van Simon-Kucher & Partners blijkt dat vakantiegangers uit Midden-Nederland over de hele linie het minst kwijt zijn, zo’n 5% tot 7% minder dan mensen uit het Noorden en Zuiden van het land.

De focus van het onderzoek lag op Franse, Spaanse en Italiaanse campings en hotels* en bij de vakantiegangers is onderscheid gemaakt tussen vakantievierders uit Noord-Nederland, Zuid-Nederland en Midden-Nederland. Kijkend naar campings zijn in het onderzoek tien campingplaatsen in de regio’s Dordogne (Frankrijk), Catalonië (Spanje) en het Gardameer (Italië) onderzocht. Criteria voor de campings waren dat deze tenminste drie sterren bezaten en werden aangeboden door één van de volgende reisbureaus: ANWB, Vacansoleil of Vrijuit. Wanneer meer dan tien campings aan de criteria voldeden, werden alleen de tien goedkoopste campings gekozen. 

Ten aanzien van de Nederlandse hotelgangers hebben de onderzoekers tien hotels in de regio’s Cote D’Azur (Frankrijk), Costa Brava (Spanje) en Ligurië (Italië) onder de loep genomen. Criteria voor de hotels waren dat deze in het bezit moesten zijn van 4 sterren en werden aangeboden via de website booking.com. Wanneer meer dan tien hotels aan de criteria voldeden, werden deze willekeurig gekozen. Overal werden de volgende beschikbaarheidscriteria gehanteerd: een staanplaats/kamer(s) op basis van 14 dagen; 2 volwassenen, 2 kinderen (beiden 8 jaar); goedkoopste beschikbare staanplaats/kamer(s). Tenslotte werd enkel aanbod met bewezen beschikbaarheid meegenomen in de analyse.

Gemiddelde prijs camping gedurende de eerste twee weken van vakantieperiode

Uit de analyse blijkt dat mensen uit Noord-Nederland aankomende zomer gemiddeld 7% meer kwijt zullen zijn aan een kampeerplaats in Frankrijk, Spanje of Italië dan vakantievierders uit Midden-Nederland. Oorzaak voor het prijsverschil is het moment waarop de regio’s aan hun vakantie beginnen. Midden-Nederland gaat dit jaar het vroegst op vakantie, vergeleken met de regio’s Noord en Zuid. Hun vakantieperiodes vallen in het hoogseizoen van eerdergenoemde landen. 

Vakantiegangers uit het Noorden die toch nog wat geld willen besparen, kunnen hun kampeervakantie volgens de onderzoekers het beste boeken in Frankrijk in de Dordogne: “Hier liggen de prijzen voor een kampeerplaats gemiddeld 23% lager dan in Catalonië (Spanje) en zelfs 30% lager dan aan het Gardameer in Italië.” Ook wanneer vakantievierders uit Noord-Nederland  een hotelvakantie boeken, betalen zij meer dan de meer zuidelijk woonachtige Nederlanders. Een hotelovernachting in dezelfde drie landen is voor de Noorderling namelijk gemiddeld 5,5% duurder dan die voor de vakantievierder uit Midden-Nederland.

De onderzoekers benadrukken wel dat het moment van boeken een gunstige invloed kan hebben op de prijs. Zo legt Jonathan van Spijker Baan, director en prijsspecialist van Simon-Kucher & Partners uit: “Vergelijk vooral touroperators en boekingssites, de prijzen hiertussen kunnen sterk uiteenlopen. Daarnaast fluctueren de prijzen van hotels aanzienlijk afhankelijk van het tijdstip van boeken, terwijl dit bij campings minder het geval is.” Hij besluit met nog een tip: “Maak daarom, voor het boeken van accommodaties en ook vliegtickets, zeker gebruik van het feit dat veel aanbieders je tegenwoordig in staat stellen het tarief voor een reis voor bepaalde tijd vast te zetten. Dit kan vele euro’s schelen.”

Frankrijk, Spanje en Italië trokken in 2016 respectievelijk 1,8 miljoen, 1,1 miljoen en 0,7 miljoen Nederlandse vakantiegangers. Met deze aantallen behoren deze landen tot de meest populaire zomervakantiebestemmingen onder Nederlanders.