Ervaren adviseurs richten adviesbureau Return on Projects op

12 juni 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Drie ervaren adviseurs – Pablo van den Bosch, Richard Greil en Martijn Oostenrijk – hebben hun krachten gebundeld om een nieuw adviesbureau op te richten: Return on Projects. In gesprek met de oprichters vertellen zij over de drijfveren achter hun ondernemersavontuur, waar Return on Projects zich mee bezighoudt en de ambities voor de toekomst.

Return on Projects is in januari dit jaar van start gegaan. Met de opstartfase achter de rug, is het volgens de oprichters nu tijd om uit de luwte te komen. De drie professionals kennen elkaar van hun tijd bij Double Effect, het adviesbureau dat Pablo van den Bosch in 2003 mede-oprichtte en waar hij onder andere samen met Martijn Oostenrijk leiding aan gaf. Richard Greil sloot zich in 2004 aan bij Double Effect (tegenwoordig Synechron) en werkte er ruim zes jaar als Senior Consultant.

De afgelopen maanden hebben de drie oprichters van Return on Projects gewerkt aan een tweetal projecten, die zijn voortgekomen uit hun eigen netwerk. “Een klant zocht ondersteuning bij het in korte tijd op de rit krijgen van een zeer moeizaam verlopend verandertraject”, vertelt Greil. Return on Projects voerde een diagnose uit en stelde een verbeterplan op. Binnen drie maanden werd dit plan tot tevredenheid van de klant ingevoerd. Return on Projects is vervolgens aangebleven om de voortgang te monitoren. “De intensieve samenwerking met deze klant werd na drie maanden omgezet in een periodiek toetsingsmoment waarbij we onder andere medewerkers in hun specifieke rol actief coachen en bij de stuurgroep aanwezig zijn om te borgen dat de ingezette transformatie koers houdt”, aldus Greil. 

Return on Projects - Think big, act smaal,start now

Begeleiden van bedrijfstransformaties

Dit project is een typisch voorbeeld van wat de drie oprichters met Return on Projects voor ogen hebben. Met hun nieuwe adviesbureau willen ze klanten actief ondersteunen bij het effectief opzetten, managen en het versnellen van hun kritieke bedrijfstransformaties. “We zien onszelf als een accelerator die intervenieert en adviseert hoe de klant haar transformatie ‘beter kan doorvoeren’”, legt Oostenrijk uit. De dienstverlening van Return on Projects wordt sectoronafhankelijk aangeboden en bestrijkt een zestal proposities: Leadership Advisory; Project Board & Steering Committee Coaching; Project Management Training & Coaching; Project Structuring & Launch; Project Review & Recovery; en Client Evaluations & Feedback.

Over hun motivatie om deze ondernemersuitdaging aan te gaan, vertelt Van den Bosch: “Tevreden klanten, uitdagende projecten, teamwork en kwaliteit vormen de basis van onze ambitie. Dat was het in het verleden en dat is nog steeds zo. Een boutique bureau biedt bij uitstek mogelijkheden om opgedane ervaring en expertise op een persoonlijke wijze met maximale focus toe te passen. Dat is een model met nieuwe eigenschappen dat scherpte van de adviseur vereist om resultaat voor de klant te leveren. We gaan voor “best in class” adviseurs, teams en dienstverlening. Dat is de uitdaging die we zoeken.” 

Return on Projects opereert als een netwerkorganisatie. Naast het kernteam* wordt gebruik gemaakt van aangesloten professionals, die de oprichters grotendeels uit hun eigen netwerk kennen. De centrale aanpak van Return on Projects is gecentreerd rondom de focus op het hogere ervaringssegment binnen de advieswereld: “We werken alleen met ervaren adviseurs met een serieus trackrecord in het veld”, licht Greil toe. 

Gevraagd naar hoe Return on Projects zich in de concurrerende markt denkt te kunnen onderscheiden en hoe ze inspelen op het ‘nieuwe normaal’ in de adviesbranche, zegt Oostenrijk: “Binnen Return on Projects staan netwerk, teamwork en ervaring centraal. We zoeken juist naar die opdrachten waar deze componenten maximaal zijn gevraagd. Geen langdurige uitvoeringsopdrachten, maar interventies en adviezen die de kernactiviteit van de opdrachtgever en haar veranderteam versterkt.”

Bart van Asten, Pablo van den Bosch, Martijn Oostenrijk en Richard Greil - Retun on Projects

Hij vervolgt: “We bedienen met Return on Projects niet alleen de klantkant (profit en non-profit organisaties) maar ook de leverancierskant, oftewel Management- & IT-adviesbureaus. Co-creatie tussen netwerkprofessionals en risk sharing met onze klanten zijn voor ons vormen van ondernemerschap waar we sterk naar op zoek zijn.”

Vooruitkijkend geeft Van den Bosch een tipje van de sluier ten aanzien van de toekomstplannen van het kersverse adviesbureau: “Onze drijfveer is de samenwerking en verbinding tussen mensen vanuit de inhoudelijke uitdaging. Dit betekent dat onze organisatie en klantenkring zich continue verandert en doorontwikkelt. Wij zien dat als positief. Die beweging zoeken we op en blijft ons inspireren en uitdagen.”

Oostenrijk voegt toe: “Onze ambitie is dat we het prikkelende en energieke gevoel van nu volledig vast houden en om kunnen zetten in een immer groeiende groep van adviseurs en klanten die het resultaat van onze inzet waarderen. Tevreden klanten, uitdagende projecten, teamwork en kwaliteit vormen de basis van deze ambitie.”

* Naast de drie oprichters is ook Bart van Asten aangesloten, een professional met jarenlange ervaring in finance en procesmanagement.