Opleidingen van Capgemini compliant met e-Competence Framework

08 maart 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Capgemini heeft bekendgemaakt dat hun opleidingen, die worden aangeboden door trainingspraktijk Capgemini Academy, volledig compliant zijn met het e-Competence Framework.

In 2008 lanceerde de Europese Unie het e-Competence Framework (e-CF), een pan Europees raamwerk voor IT professionals en voor iedereen die met IT te maken heeft. Het e-CF raamwerk biedt een referentie van 40 competenties die belangrijk zijn binnen het IT landschap, en fungeert als een gemeenschappelijke taal voor competenties, vaardigheden, kennis en beheersingsniveaus die binnen Europa* te begrijpen is. Met de introductie van het raamwerk wil de EU de kloof en discrepanties van digitale vaardigheden op de arbeidsmarkt aanpakken – die volgens de beleidsmakers een serieuze belemmering vormen en een negatieve impact hebben op de groei, concurrentievermogen en innovatiedrang binnen de markt.

Als onderdeel van de uitrol van e-CF, omarmen steeds meer landen en organisaties het raamwerk, met als uiteindelijke doel dat de standaard door alle Europese landen en hun instanties, onderwijsinstellingen en de industrie zal worden gebruikt. Een van de eerste organisaties die de standaard in ons land heeft omarmd is Capgemini, met wereldwijd bijna 145.000 professionals – en in ons land zo’n 5.000 – een van de grotere zakelijke ICT dienstverleners van de wereld.

Capgemini Academy

Capgemini Academy, de opleidingenpraktijk van de zakelijke dienstverlener, maakte recent bekend dat al haar curricula rekening houden met het e-Competence Framework. “Alle trainingen in het complete aanbod van Capgemini Academy zijn gekoppeld aan de e-CF competenties waar zij aan bijdragen en dit is overzichtelijk te zien op onze leerplannen. Met deze leerplannen heeft een IT-er altijd een actueel overzicht van de technische trainingen, certificeringen en personal skills trainingen die een fit for future IT professional nodig heeft”, aldus de opleider in een verklaring. 

Het besluit van Capgemini om e-CF te omarmen was vrij logisch voor het bureau. Capgemini Consulting, de management consulting praktijk van Capgemini, is een van de bedenkers van het raamwerk samen met experts van EY, IDC en de Europese Commissie zelf. In November vorig jaar vertelde Niels van der Linden, de lead consultant van Capgemini Consulting, in een interview met Consultancy.uk over het raamwerk en de rol die het consultancybureau tijdens het traject heeft gespeeld. 

* Het Europese e-Competence Framework kent vijf bekwaamheidsniveaus. Deze niveaus zijn gekoppeld aan het Europees en Nederlands Kwalificatiesysteem voor het onderwijs (EQF en NLQF). Per competentie zijn er de vaardigheidsniveaus 1 tot en met 5 (e-1 tot e-5). Deze niveaus corresponderen met de levels 3 - 8 van het European Qualifications Framework.