Mike Adrichem en Nandi Oud over het Enigma Consulting Traineeship
Om de paar jaar starten er diverse junior consultants in het Traineeshipprogramma van Enigma Consulting, een adviesbureau uit Zeist dat zich richt op financiële transformaties bij financiële instellingen en het bedrijfsleven. Young professionals Mike Adrichem en Nandi Oud zijn inmiddels een jaar onderweg in het 1,5 jaar durende programma – Consultancy.nl ging met hen in gesprek om meer te weten te komen over hun werkzaamheden, ervaringen en persoonlijke ontwikkeling.
Kunnen jullie kort iets over jezelf vertellen?
Mike Adrichem: Ik woon mijn hele leven al in Heemskerk, is het echter dat ik tijdens mijn studie even in Amsterdam heb gewoond. Ik heb op de VU te Amsterdam mijn bachelor bedrijfskunde behaald, gevolgd door een Master Business Administration in Strategie. De keuze voor een strategische master kwam voort uit mijn scriptie, waar ik de invloed van verschillende marktdynamieken op het behalen van concurrentievoordelen ben gaan onderzoeken. Het nam niet weg dat ik nog steeds geïnteresseerd was in corporate finance, waar ik ook mijn minor voor heb behaald. Naast mijn werk voetbal ik al ruim 20 jaar – met nog steeds hetzelfde plezier als vroeger.
Nandi Oud: Ik ben ooit begonnen met de opleiding Psychologie. Na het behalen van mijn propedeuse ben ik geswitcht naar Economie en Bedrijfskunde (richting Financiering en Organisatie), omdat ik daar meer toekomstperspectief in zag. Toen de mogelijkheid zich voor deed om een minor te doen, heb ik mijn beperkte tweedegraads lesbevoegdheid voor economie behaald. Daarna heb ik een Master Organization Economics afgerond. Sinds januari 2016 ben ik werkzaam bij Enigma Consulting.
Waarom hebben jullie voor een traineeship gekozen? Waarom hebben jullie voor een uitdaging binnen consulting gekozen? En wat gaf de doorslag om uit de tientallen traineeshipprogramma’s in de markt te kiezen voor het traineeship van Enigma Consulting?
Adrichem: Tijdens mijn studie heb ik strategische papers geschreven over bijvoorbeeld TMG en Sony Ericsson en het interesseerde me dermate dat ik een baan wilde zoeken waar klantbehoeftes centraal staan. Je mag als consultant in de keuken bij verschillende klanten kijken, wat voor veel diversiteit zorgt. Als consultant help je een klant zijn wensen in kaart te brengen en keuzes te ondersteunen om tot een gezamenlijk doeleinde te komen. De doorslag om te kiezen voor het traineeship van Enigma Consulting kwam voort uit de positie en de cultuur van Enigma. Met mijn strategische achtergrond wilde ik uiteindelijk toch een baan binnen de financiële sector vinden. Enigma is een specialistisch bureau, met een gevestigde naam binnen deze sector.
Verder staat de term ‘samen’ staat binnen Enigma Consulting centraal. Ik typeer mijzelf als een sociaal persoon, dus dit gaf gelijk een goed gevoel.
Oud: Ik heb ervoor gekozen om een traineeship te doen om mezelf te kunnen blijven ontwikkelen. Ik heb voor een uitdaging binnen consulting gekozen omdat het heel afwisselend is. Het traineeship van Enigma Consulting gaf de doorslag om verschillende redenen. Ik voelde me direct thuis bij Enigma Consulting, mede door de fijne bedrijfscultuur. Een aantal mensen werken hier al erg lang en hebben onwijs veel kennis en passie voor hun werk. Van deze mensen kun je dus veel leren. Tevens is dit één van de weinige traineeships waarbij je elke week een hele dag training hebt op drie verschillende leerlijnen.
Het programma stelt Young professionals een steile leercurve in het vooruitzicht, aangezien ze ervaring kunnen opdoen bij uiteenlopende organisaties. Bij wat voor soort opdrachten zijn jullie tot op heden betrokken geweest?
Adrichem: Ik ben tot op heden werkzaam geweest bij de ING te Amsterdam. Deze job biedt mij de gelegenheid veel verschillende facetten van het bankwezen en de financiële wereld te ontdekken. Ik ben in eerste instantie zes maanden werkzaam geweest op de Trade Finance afdeling. Op deze afdeling heb ik kennis opgedaan van producten zoals Collections, Letters of credit en garanties voor Corporates. Ik heb hier onder andere ook een stuk geschreven over derivate Trade producten.
Na die zes maanden ben ik migratiemanager geworden voor de GMU. De GMU is een ING specifiek rapportageformaat, welke nog stamt uit het Postbank tijdperk. Ik sta veel met klanten in contact en help ze een soepele transitie te maken naar een nieuw rapportageproduct. Ik leer hier veel over hoe om te gaan met specifieke klanten en behoeftes, maar ook over producten zoals de MT940 en de Camt.053. Deze opdracht loopt door in 2017.
Oud: Ik ben bij hele uiteenlopende opdrachten betrokken geweest. Ik begon met een selectietraject voor een payment hub bij een investeringsbank en een haalbaarheidsstudie naar het automatiseren van een gemeentelijke dienst. Ik heb ook samen met een collega een inventarisatie gedaan bij drie buitenlandse bank-branches van het lokale betalingsverkeer. Een selectietraject voor een CRM-systeem bij KWF Kankerbestrijding heb ik net afgerond.
Daarnaast doe ik vaak interne opdrachten. GeefGemak is daar een voorbeeld van. GeefGemak is ontstaan bij Enigma Consulting en ontwikkelt innovatieve betaaldiensten voor goede doelen. De meest bijzonder interne opdracht was het helpen organiseren van de ZEPA-challenge. We zijn binnen 24 uur in estafettevorm van Zeist naar Parijs gefietst en hebben meer dan €30.000 opgehaald voor vluchtelingenkinderen. Kortom, aan afwisseling geen gebrek.
Kunnen jullie ons iets meer vertellen over hoe het trainingscurriculum er uitziet?
Adrichem en Oud: We hebben iedere woensdag trainingsdag. We hebben een ochtend- en een middagprogramma. Wat centraal staat in het traineeship van Enigma consulting is persoonlijke ontwikkeling. Er is een opleidingsprogramma ingericht langs een as van 3 leerlijnen: inhoudelijke kennis, functionele vaardigheden en persoonlijk leiderschap.
Inhoudelijke kennis: NIBE Examens (Inleiding Bankbedrijf, Internationaal betalingsverkeer, Cashmanagement), GARP (Basiskennis riskmanagement), Channels, Changemanagement, Sourcing, Organisatiekunde.
Functionele vaardigheden: Scrum, Strategisch schrijven, Requirements, Presentatietechnieken.
Persoonlijk leiderschap: Consultancyvaardigheden, Gesprekstechnieken, Werken met acteurs, Coaching op persoonlijke ontwikkeling en skills.
Om voorgaande trainingen allemaal toe te kunnen passen hebben we een eindopdracht gedaan met alle trainees. Tevens was dit de afsluiting voor de ING-trainees, waarvoor het traineeship maar één jaar heeft geduurd. Deze eindopdracht was een echte consultancyopdracht voor de klant KWF Kankerbestrijding. KWF is op zoek naar een oplossing voor het verdwijnen van de acceptgiro. Wij onderzochten de omvang van het probleem, de alternatieven voor de acceptgiro en hebben aanbevelingen gedaan over welk alternatief KWF het beste kan implementeren.
Redelijk uniek aan het Enigma Consulting Traineeship is dat jullie samen met andere trainees uit het bedrijfsleven het opleidingsprogramma doorlopen. Hoe ervaren jullie deze mix? En welke extra inzichten levert dit volgens jullie op?
Adrichem: Het werd al gauw duidelijk dat de Enigma trainees, die allemaal net uit de schoolbanken komen, nog erg de drive hadden om veel kennis op te doen en minder specifiek waren in het bereiken van hun doelen. De ING-trainees hadden dit inzicht door hun werkervaring wel al opgedaan en waren juist nieuwsgierig naar de te leren soft skills. Na een maand of twee werd wel duidelijk dat de groep erg goed met elkaar kon opschieten en dat de divergente doelen dichter bij elkaar kwamen. Dit kwam voornamelijk doordat de Enigma trainees wat meer feeling kregen met het werkveld, de financiële wereld. De ING-trainees konden door hun praktijkervaring vaak wel aanvullende informatie geven wanneer er een discussie was over bepaalde kennisinhoudelijke vakken. Persoonlijk trok ik ook veel met een ING-trainee op, omdat ik bij toeval op zijn afdeling bij de ING terecht kwam.
Oud: Dit is een goede mix. De trainees van Enigma kwamen net uit de schoolbanken en keken overal met een frisse blik naar. We konden goed toepassen wat we geleerd hadden. De trainees van ING hebben meer werkervaring. Zij konden ons vooral de praktische invulling uitleggen van dingen die we leerden. We konden dan in discussie gaan, en het discussiepunt van meerdere kanten bekijken. De ING’ers doen dit traineeship maar voor een jaar. We zullen nu dus alleen met de Enigma-groep verder gaan.
Young professionals kijken bij hun keuze voor hun eerste werkgever steeds vaker naar zachte factoren als sfeer, cultuur en de klik met de mensen. Hoe ervaren jullie de bedrijfscultuur bij Enigma Consulting? Wat spreekt jullie vooral aan?
Adrichem: De factoren die jullie noemen waren voor mij persoonlijk erg doorslaggevend om voor Enigma Consulting te kiezen. Tijdens de verschillende sollicitatierondes werd je in contact gebracht met een aantal werknemers en wat mij direct opviel was dat het allemaal zeer sociale en warme mensen zijn. Er is geen drempel binnen Enigma, alle collega’s zijn direct aan te spreken wanneer er hulp nodig is. Ik ben zelf ook te typeren als sociaal persoon, dus ik had gelijk de klik die ik zocht met Enigma Consulting.
Oud: Toen ik voor het eerst bij Enigma Consulting binnenstapte voelde ik me meteen thuis. Het is een mooi oud gebouw en overal hangen foto’s. De bedrijfscultuur bij Enigma Consulting is prettig. We doen vaak een hapje en een drankje met elkaar. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, een kennisavond of als we een uitje hebben.
Tot slot, we weten dat een traineeship vaak hard werken betekent en alles behalve een 9-5 baan is. Trainees hebben vaak een druk trainingsschema en werken daarnaast aan veeleisende, uitdagende projecten, waarbij van hen vaak ook nog verwacht wordt dat zij snel acclimatiseren binnen nieuwe (complexe) omgevingen. In hoeverre herkennen jullie dat beeld? En, wat doen jullie naast jullie baan om de batterij weer op te laden?
Adrichem: Door de vier dagen werk bij de ING, de vaste cursusdag op woensdag en de vele examens en projecten kan ik mij zeker herkennen in het beeld dat een traineeship hard werken is. Om mijzelf op te laden voetbal ik drie á vier keer week. Ik kan zelf soms wat druk van mezelf zijn en het is dan heerlijk om mij uit te leven op het voetbalveld. De voetbaltrainingen geven mij vaak weer energie om door te gaan, ook al heb ik af en toe geen drive meer om überhaupt dat veld op te stappen. Zonder sport zou het voor mij een stuk lastiger worden.
Oud: Het traineeship is inderdaad hard werken, maar het is goed te doen. Ten eerste zijn er op het werk vaak activiteiten om de batterij weer op te laden. Zoals ik eerder al zei, is er vaak genoeg ruimte voor een hapje en een drankje. Ten tweede probeer ik in het weekend zoveel mogelijk leuke dingen te doen met vrienden. Bijvoorbeeld een weekendje weg, uitgaan of een leuke activiteit.