Tjark de Lange in Raad van Commissarissen Grant Thornton

23 januari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tjark de Lange is toegetreden tot de Raad van Commissarissen (RvC) van accountants- en advieskantoor Grant Thornton. De Lange is werkzaam als directeur van Kapp Nederland en vervult daarnaast diverse toezichtsrollen bij verschillende organisaties. 

Met zo’n 400 werknemers werkzaam vanuit negen Nederlandse vestigingen is Grant Thornton een van de grootste zakelijke dienstverleners van ons land. In lijn met de veranderende vraag naar meer toezicht in de accountancybranche, zoals uiteengezet in het rapport ‘In het Publiek Belang’, besloot Grant Thornton ruim een jaar geleden (op 1 oktober 2015) om een Raad van Commissarissen volledig bestaande uit externe leden te installeren. Met deze stap zou het toezichthoudende orgaan van Grant Thornton – vanuit het perspectief van de markt en de NBA (de branchevereniging van accountants) – onafhankelijker worden. Grant Thornton volgde hiermee in de voetsporen van onder meer KPMG, dat in maart 2015 koos voor een externe Raad van Commissarissen.

Volgend op de eerdere benoeming van RvC voorzitter Paul Baart (voormalig partner bij PwC) en van Lizzy Doorewaard (voormalig partner bij Twynstra Gudde), maakte Grant Thornton onlangs de driekoppige RvC compleet met de benoeming van Tjark de Lange, directeur van Kapp Nederland. Naast zijn werkzaamheden bij de technische dienstverlener (gespecialiseerd in warmteoverdracht en warmtewisselaars), is De Lange voorzitter van het Nederlands Handbal Verbond en vervult hij verschillende toezichthoudende functies. Zo is hij commissaris bij Van Gelder Groep, zit hij in de Raad van Toezicht van AMREF Flying-Doctors, is hij medeoprichter en commissaris van het Lisbon Council en is hij lid van het curatorium VNO-NCW.

Tjark de Lange in RvC van Grant Thornton

In een reactie op de benoeming en zijn nieuwe rol, zegt De Lange: “An instinct for growth’ is voor mij een kernwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering, waarbij groei geen doel op zich is maar de logische consequentie van goed werk leveren en dat ook laten zien aan onze stakeholders. Een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van duurzame groei en ontwikkeling met de ambitieuze financiële professionals binnen Grant Thornton is voor mij een prachtige uitdaging.”

Belangrijkste taak van Baart, Doorewaard en De Lange is het waarborgen van het publieke belang: dit vertaalt zich in een toezichthoudende taak op het bestuur inzake de strategische koers, kwaliteitsbeheersing en toetsing risicomanagement, kwaliteit bestuurlijke besluitvorming en beloningsbeleid.

Baart en Doorewaard zijn al jaren actief binnen Grant Thornton. Alvorens toe te treden tot de Raad van Commissarissen maakten ze onderdeel uit van de Commissie Publiek Belang, die in juli 2013 werd ingesteld.