Interview: Albert Goldsteen, oprichter van Goudsteen & Company

04 januari 2017 Consultancy.nl

Goudsteen & Company startte in 2010 als eenmanszaak. Nu, zes jaar later, zijn er meer dan twintig consultants verbonden aan Goudsteen. Oprichter Albert Goudsteen vertelt wat groei voor hem betekent en welke verdere plannen hij heeft met het organisatieadviesbureau uit Utrecht. “Groei brengt beweging in de organisatie. Het houdt ons scherp.”

Van Zwolle naar de Oudegracht in Utrecht? Vanwaar deze stap?

“We zitten in een groeispurt en ik kwam tot het inzicht dat hier een centrale ontmoetingsplek bij hoort. Zwolle is een fantastische stad, laat daar geen misverstand over bestaan, maar het is geen knooppunt. Een bevriende ondernemer tipte mij deze gave plek en voor ik het wist was het huurcontract getekend. Dit kantoor aan de Oudegracht is ons nieuwe hoofdkwartier: de plek waar wij elkaar en klanten de komende jaren kunnen ontmoeten. Ons kantoor in Zwolle blijft overigens.”

En, hoe bevalt het?

“Klanten en consultants reageren enthousiast. Het idee dat Goudsteen dichterbij is, werkt positief. Zelf zijn we er natuurlijk ook erg blij mee. Deze plek bruist. Bovendien heb ik heb het gevoel dat we nu nog gastvrijer zijn. Een goede basis voor onze verdere groei.”

Albert Goldsteen - Goudsteen & Company

Waarom wil je doorgroeien met Goudsteen?

“Groei is een bijzonder fenomeen. Het is de reden dat ik in 2010 met het bedrijf ben begonnen. Ik wilde iets nieuws proberen. Het leek me gaaf om zelf iets op te bouwen. Mensen verklaarden me voor gek. ‘Ondernemer worden in de crisis, wie doet dat nou?’ Ik zag dat anders. Wat is het ergste dat me kan gebeuren? ‘En anders gaan we gewoon naar een kleiner huis,’ zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar. Die manier van denken gaf vrijheid in mijn hoofd.”

Wil je ontdekken waar de lat ligt?

“Ik hoor twee stemmen in mijn hoofd. De ene stem zegt: we gaan al heel erg snel, rustig aan. Het andere stemmetje zegt: dit is hét moment waarop we kunnen versnellen. Ewout Langenbarg, Eeuwke Bremmer en Imre Aniba zijn in nog geen drie maanden tijd aangenomen. Ik sluit niet uit dat daar in het eerste half jaar van 2017 nog drie mensen bijkomen. Dit is een fase waarin we de verbindingen die in het afgelopen jaar zijn gelegd ‘oogsten’, zo voel ik het. Voor mij is groei geen doel op zich, maar het gevolg van een ambitie om samen mooie dingen te bereiken. Ik zoek naar een vorm die dichtbij ons ligt.”

Zoals?

“Goudsteen is ontstaan vanuit het geloof dat we het beste uit onszelf halen als iedereen zichzelf kan zijn. Onze missie daarbij is om veranderkracht van professionals, teams en organisaties te versterken. Op onze eigen manier: intiem en wendbaar. Alle opdrachten die wij doen beginnen met het maken van verbinding. Of daar ook een opdracht uitkomt zien we later wel. Groei gaat voor mij ook over nabijheid en verbinding.”

Intiem en wendbaar blijven en tegelijkertijd groeien. Hoe ga je dat doen?

“Door zelf het goede voorbeeld te geven. Practice what you preach, ook intern. Ik wil geen baas zijn. Zo voel ik me ook niet. Ja, ik ben ondernemer, de oprichter van Goudsteen & Company, een voorwaardenschepper misschien, maar zeker geen baas. Met het hele team op een autonome en gelijkwaardige manier bouwen aan het bureau, dat is wat ik wil. Klanten zeggen dat we altijd zo lekker onszelf zijn. Daardoor vertrouwen ze ons. Ik koester dat.”

Hoe vind je die autonome mensen?

“Door er actief op te selecteren. Ik onderwerp kandidaten nooit aan een standaard selectie interview. Ik zoek mensen die extreem zichzelf zijn, in al hun onvolmaaktheid. Als ik te veel bullshit hoor, dan weet ik dat het niet gaat werken. Het betekent overigens niet dat ik allemaal klonen van mezelf zoek. Integendeel: ik vind eigenheid heel belangrijk. Ik wil ook mensen die me bij wijze van spreken regelmatig irriteren. Een diverse club.” 

In 2017 starten we met een nieuw label

Heb je een concreet doel voor ogen met Goudsteen?

“In 2017 willen we groeien naar acht tot tien in house consultants. Daaromheen werken we met een ring van dedicated zelfstandigen: consultants die geloven dat ze via ons de mooiste veranderopdrachten kunnen doen. Om samen te groeien en te ontwikkelen hebben we het afgelopen jaar de Goudsteen Community ontworpen: een leer- en ontwikkelprogramma waarin vakinhoudelijke ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en wederzijdse inspiratie centraal staan. Als ik verder vooruit kijk dan denk ik dat Goudsteen niet groter moet worden dan ongeveer vijfendertig consultants. Met die omvang kunnen we mooie en grote opdrachten aan, zonder dat het ten koste gaat van de intimiteit. Mede daarom starten we in 2017 met een nieuw label.”

Leg uit.

“Met het nieuwe label richten we ons op de vaste en tijdelijke invulling van rollen gericht op het versterken van veranderkracht in organisaties. Denk aan project- en programmamanagers, interne veranderaars en HR rollen gericht op organisatieontwikkeling. Ik denk dat er ruimte is voor vernieuwing op de relatief traditionele wervingsmarkt. Volgens mij hebben wij genoeg eigenzinnigheid en vernieuwingskracht om ook hierin een nieuw geluid te laten horen.”

Kom je met al die plannen nog toe aan je eigen groei?

“Jawel, al zit er ook een downside aan mijn persoonlijke groeiambitie. Altijd bezig zijn met de volgende stap is niet gezond. Ik wil graag groeien in het genieten van het hier en nu. Ik kan ook best genieten van mensen die al twintig jaar hetzelfde doen en daar gelukkig mee zijn. Alleen al om die reden wil ik niet te snel gaan. Ik wil ruimte houden om te reflecteren en naar anderen te luisteren. Het is de kunst om daar iedere dag aandacht aan te besteden.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup