De Jong & Laan voegt familieadvies toe aan dienstverlening

15 december 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Accountants- en belastingadviesbureau De Jong & Laan heeft zijn dienstenaanbod uitgebreid met ‘Familieadvies’. Met de nieuwe dienst zet De Jong & Laan speciale familieadviseurs in om familiebedrijven te begeleiden in processen waar familiebelangen en bedrijfsbelangen elkaar raken. 

De Jong & Laan is een accountants- en belastingadviesorganisatie actief in het Noorden, Oosten en Midden van Nederland met zo'n 700 mensen en 25 vestigingen. Naast de kern van accountants en belastingadviseurs en een team personeel & salaris voor iedere twee à drie vestigingen, heeft het bureau ook verschillende specialistische teams op het gebied van onder meer corporate finance advies, bedrijfsadvies, en pensioen- en subsidieadvies.

Onlangs heeft De Jong & Laan een nieuwe dienst toegevoegd aan deze lijst: Familieadvies. De nieuwe dienst van het bureau richt zich specifiek op familiebedrijven, die een belangrijk onderdeel vormen van de Nederlandse economie – volgens data van het CBS zijn familiebedrijven in Nederland goed voor 53% van het BBP. “Bedrijfsbelangen, familiebelangen en eigendomsbelangen overlappen elkaar binnen het familiebedrijf voortdurend”, vertelt Tom Meuleman, partner bij De Jong & Laan en een van de ‘familieadviseurs’ bij het bureau. 

Volgens hem vraagt dit om een ander soort adviseur, “die écht begrijpt hoe het er aan toe gaat binnen familiebedrijven”. De familieadviseurs van het bureau zijn ervaren financiële professionals die de financiële achtergrond van een onderneming kennen. Vanuit de vertrouwensband met de klant hebben zij tevens oog voor de emoties die op de achtergrond spelen.

 De Jong & Laan voegt familieadvies toe aan dienstverlening

De overlap tussen belangen van het bedrijf en belangen van de familie zorgen er volgens Meuleman voor dat “de ondernemer ratio en emotie veel minder makkelijk kan scheiden dan wenselijk is”. Hij vervolgt: “Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Als familieadviseur helpen wij ondernemers en ondernemingen de balans tussen zakelijk en privé te behouden en zo de verschillende belangen veilig te stellen.”

Bedrijfsoverdracht

Hoewel de nauwe betrokkenheid van familieleden bij familiebedrijven aan de ene kant het bedrijf sterk en succesvol kan maken, kan deze ook zorgen voor onverwachte wendingen op cruciale momenten, zoals bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht.

“Bij bedrijfsoverdracht ontstaan er vaak situaties die de familieverhoudingen op scherp stellen. Er leeft onderhuids meer dan de harde cijfers aan de buitenkant laten zien. Emotionele worstelingen van de overdrager, de opvolger of de overige familieleden. Het overdragen van bedrijfsbelangen naar de volgende generatie vraagt daarom om een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering”, stelt hij.

Uit een onderzoek van EY blijkt dat familiebedrijven steeds vaker worstelen met de uitdagingen rondom bedrijfsopvolging, terwijl een andere studie laat zien dat opvolgers vaker geneigd zijn om van koers en leiderschapsstijl te veranderen.

Multidisciplinair

In totaal heeft De Jong & Laan zeven specialistische familieadviseurs, waarvan Meuleman er één van is. Deze adviseurs ondersteunen familiebedrijven in het MKB bij uiteenlopende trajecten op fiscaal, juridisch en financieel gebied. Hierbij gaat specifieke aandacht naar niet-technische aspecten, vertelt Meuleman: “Wij maken ondernemers bewust van het feit dat trajecten binnen het familiebedrijf niet louter en alleen 'technisch' ingestoken moeten worden.” Een optimale regeling van de fiscale, juridische en financiële zaken kan volgens hem alleen als alle betrokkenen worden meegenomen in het proces. “Het gaat om de wisselwerking tussen bedrijf en familie; tussen ratio en emotie. Daar draagt De Jong & Laan graag aan bij. Voor nu en voor de volgende generaties”, sluit hij af.