Benchmarkonderzoek naar salarissen in consultancy van start

31 oktober 2016 Consultancy.nl

De 2016-editie van het Consultancy Salarisonderzoek is van start gegaan. Het benchmarkonderzoek brengt de arbeidsvoorwaarden – salarissen en bonussen en overige secundaire voorwaarden – uitgebreid in kaart. Zowel consultants en staf werkzaam in loondienst bij een adviesbureau, als zelfstandige projectmanagers en adviseurs kunnen deelnemen aan de survey.

De privacy van deelnemers wordt gewaarborgd en het eindrapport wordt kosteloos beschikbaar gesteld aan bureaus, partners en consultants. 

Het Consultancy Salarisonderzoek is voor het eerst in 2013 uitgevoerd. Meer dan 700 consultants werkzaam in de top van de branche deden mee aan de enquête. Het eindrapport werd verspreid onder consultants en bureaus – de studie is te bekijken op de pagina Salarisonderzoek of te downloaden in PDF via deze link. 

Het was destijds voor het eerst dat de arbeidsvoorwaarden binnen de consultancybranche uitgebreid onder de loep werden genomen. In de afgelopen drie jaar is er natuurlijk veel veranderd in de advieswereld. Er hebben tal van overnames plaatsgevonden, bureaus zijn kopje onder gegaan, nieuwe segmenten hebben zich ontpopt as groeibriljanten (digitale transformatie, design, privacyconsultancy, enz) en de markt heeft een sterke groei in het aantal freelance consultants gezien. Bureaus hebben zich over het algemeen aangepast aan het ‘nieuwe normaal’ – vooral de spelers die hun businessmodellen succesvol hebben weten te kantelen hebben de weg omhoog weer gevonden. 

Doe mee aan het Consulting SalarisonderzoekMet het Salarisonderzoek willen we in kaart brengen hoe de arbeidsvoorwaarden van consultants zich de afgelopen periode hebben ontwikkeld. Ook kijken we naar de verwachtingen voor 2017. Het benchmarkonderzoek kijkt naar onder meer:

  • primaire arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld: bruto salaris, 13e maand, variabele beloning, etc.)
  • secundaire arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld: vakantiedagen, overuren, auto van de zaak, OV regeling, etc.)
  • bredere HR trends en ontwikkelingen (bijvoorbeeld: arbeidsmarkt, arbeidsmobiliteit en verschillen per vakgebied/branche)

Nieuw dit jaar is dat ook zelfstandige consultants kunnen deelnemen aan de survey. Hiervoor is een aparte vragenlijst opgesteld. De focus hiervan ligt op thema’s als declarabiliteit, uurtarieven, werktevredenheid, verwachtingen ten aanzien van de markt en de impact van de Wet DBA. 

Voor de 2016-editie van het Consultancy Salarisonderzoek hebben we de lat hoger gelegd ten opzichte van de vorige versie. We mikken met de hulp van alle bureaus en consultants op 1.000+ respondenten. Het eindrapport wordt wederom kosteloos beschikbaar gesteld aan de branche.

Initiatiefnemers

Het Consultancy Salarisonderzoek is een initiatief van Consultancy.nl en Berenschot. Consultancy.nl is met circa 1,1 miljoen bezoekers per jaar het platform voor en over de Nederlandse adviesbranche. Berenschot voert al langer dan een decennium onderzoek uit naar arbeidsvoorwaarden in diverse sectoren, waaronder de ICT (i.s.m. Automatiseringsgids), bouw (i.s.m. Cobouw), vastgoed (i.s.m. Vastgoedmarkt) en marketing (i.s.m. MarketingTribune).