In gesprek met Marten Houwing over werken bij Energyprofs

11 november 2016 Consultancy.nl

Marten Houwing is ruim een jaar als consultant werkzaam bij Energyprofs. Hij werkt als projectleider bij een netbeheerder aan de voorbereidingen voor de centralisatie van een aantal marktprocessen in de energiemarkt. Daarvoor heeft hij bij EDSN gewerkt als PMO-er binnen hetzelfde centralisatie project. We stelden hem een paar vragen. 

Je bent nu ruim een jaar werkzaam bij Energyprofs. Ben je nog steeds blij met je keuze voor Energyprofs en waarom?
Ja, ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Binnen Energyprofs krijg ik veel ruimte om mijn werk zo in te richten dat het mij goed past. Natuurlijk altijd in overleg met Energyprofs en de klant, maar daarin is veel mogelijk. Daarnaast vind ik het heel prettig dat Energyprofs een jong bedrijf is waar de lijntjes kort zijn. ‘Ja, maar zo doen we het hier gewoon’ is geen argument dat je bij Energyprofs hoort. Als ik een idee heb, of ergens tegenaan loop, zijn vaak één gesprek of één telefoontje voldoende om het probleem op te lossen of een nieuw project te starten. 

Of dat speciale vaardigheden van de werknemer vraagt? Speciale vaardigheden wil ik het niet noemen. Het vraagt eigen verantwoordelijkheid, initiatief en het vermogen je uit te spreken als je ergens tegenaan loopt. Maar volgens mij zijn dat precies de vaardigheden die mijn generatie voldoende bezit, en die onvoldoende worden benut in grote(re) organisaties.

Marten Houwing - Energyprofs

Je bent nu projectleider bij een netbeheerder, wat is daar je opdracht?
Ik werk aan de voorbereidingen van de centralisatie van de Allocatie-, Reconciliatie- en Meetdataprocessen. In plaats van dat iedere netbeheerder een eigen systeem voor deze processen beheert, wordt er nu in Nederland één centraal systeem gebouwd. Hierdoor wordt de energiemarkt eenduidiger en flexibeler bediend en weer een stap gezet in de energietransitie. Binnen het grotere project ben ik verantwoordelijk voor het onderdeel dataoptimalisatie en processen. In het kort houdt dit in dat ik inzichtelijk maak hoe we moeten gaan migreren, en zorg dat we klaar zijn om alle data en lopende processen te migreren. Het optimaliseren van data en processen is daar een groot onderdeel van.

Ik vergelijk het meestal met de kubus waar je vroeger als klein kind mee speelde. Waarbij je moest zorgen dat de driehoek door het driehoekige gat gaat, de ronde door het ronde gat, enfin… je snapt het wel denk ik. Klinkt simpel? Dit is echter meer de versie voor gevorderden, waarbij er 100’en figuren zijn, en zowel de figuren als de gaten regelmatig wijzigen.

Dat klinkt als een flinke klus. Wat zie je als de grootste uitdagingen?
Inderdaad uitdagingen genoeg. En ook dat vind ik één van de mooie dingen van werken bij Energyprofs. Ik krijg de kans om te leren en te ontwikkelen in uitdagende opdrachten. In mijn huidige opdracht zit de grootste uitdaging in het borgen dat processen op een dusdanige manier worden aangepast én worden uitgevoerd, zodat wordt voldaan aan de eisen die worden gesteld aan de data die uit deze processen komt. Eisen die gelden om straks te kunnen migreren naar de centrale applicatie. Een mooie mix van de inhoud van de processen en de veranderkundige mensen kant, en vooral door de omvang heel uitdagend.

Een bekend probleem binnen consultancy organisaties is dat je je collega’s niet of nauwelijks ziet. Hoe is dat bij Energyprofs?
Soms zit je met collega’s bij dezelfde opdrachtgever of op dezelfde opdracht. Dan zie je elkaar bijna dagelijks. Momenteel werk ik meer dan 100 kilometer bij mijn dichtstbijzijnde collega vandaan. Dus ja, mijn collega’s zie ik niet dagelijks. Maar dat betekent niet dat we elkaar nooit zien of geen contact hebben. Regelmatig hebben we een avond of dag waarbij we samen werken, discussiëren, een opleiding volgen of gewoon een borrel drinken. Ook helpen we elkaar bij onze werkzaamheden. 

Waarom werken bij Energyprofs

Zo is een collega een game aan het ontwikkelen om samen met energiebedrijven de energietransitie na te spelen. Doel is om te ervaren hoe belangrijk flexibiliteit daarin is, en welke keuzes je daarin kan en misschien wel moet maken. Die gaan we binnenkort met een aantal collega’s testen. En dat wordt zeker weten een leuke avond.

Energyprofs is nog volop op zoek naar goede consultants. Wat zou je als belangrijkste redenen willen noemen waarom iemand bij Energyprofs zou moeten solliciteren?
Als je autonomie in je werk belangrijk vindt, de mens een centrale plek geeft of wil gaan geven in je werk en dit wilt combineren met een steile leercurve en leuke collega’s… Neem dan vooral contact op. Dat kan via het formele sollicitatieproces dat je kan vinden op de website, maar als je eerst informeel vragen wil stellen kan dat natuurlijk ook. Alle medewerkers staan met contactgegevens op de website en staan hier altijd voor open. 

Consultants gezocht

Navraag bij Sjoerd Ankersmit, oprichter van het consultancybureau, leert dat ook na diverse versterkingen van het team in de afgelopen twaalf maanden (zie de pagina ‘Energyprofs | Benoemingen’ voor alle new hires) het opdrachtenportfolio van Energyprofs nog altijd groeiende is. Hierdoor is het jonge adviesbureau op zoek naar nieuwe collega’s, aldus de partner. “Senior, medior en junior consultants zijn zeer welkom!” Om nieuwe collega’s aan te trekken lanceerde het bureau een speciale ‘Werken bij’ website, waarbij gezocht wordt naar zowel starters als ervaren energieprofessionals die zich herkennen in de mentaliteit van het adviesbureau. “De focus ligt bij ons niet op het schrijven van rapporten maar op een goede samenwerking met de klanten om het gewenste resultaat te behalen.” 

Gerelateerd: Zie ook de interviews met Energyprofs consultants Lizet Scholte en Rik Schiphuis.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup