Over/Nieuw gunt RESET-Award aan Bibliotheek Oosterschelde

19 oktober 2016 Consultancy.nl

De Zeeuwse Bibliotheek Oosterschelde heeft de RESET-Award gewonnen, een prijs voor de organisatie die het afgelopen jaar het beste opnieuw wist te beginnen. De bibliotheek heeft, volgens de jury, een toekomstbestendig businessmodel weten te ontwikkelen en mag zich daarom een voorbeeld noemen voor de rest van de branche. 

Afgelopen week vond de 2016-editie van de RESET-Award plaats. Het Amsterdamse consultancybureau Over/Nieuw had de prijs in het leven geroepen om organisaties die met succes van koers zijn veranderd in de schijnwerpers te zetten. “De award is bedoeld voor bedrijven die het roer radicaal hebben omgegooid en een nieuw bedrijfsmodel hebben omarmd. Dat kan ofwel het gevolg zijn van een strategische heroriëntatie, of puur uit noodzaak”, zegt Anne Nieboer, oprichter van het adviesbureau.

Uit de inzendingen werden vier organisaties genomineerd voor de finale: Incentro, Marie Stella Maris, Bibliotheek Oosterschelde en Instock. Tijdens de finale, gehouden op 13 oktober in Spring House, werden de cases van de finalisten beoordeeld door een vakjury en het publiek. De jury en de publieksstemmen bepaalden elk voor vijftig procent de winnaar. 

Bibliotheek Oosterschelde kwam als winnaar uit de bus, door de jury geroemd omdat het laaggeletterdheid aanpakt door scholen te bezoeken, financiering anders organiseert en ook nieuwe media aan zo’n 7.000 Zeeuwse kinderen onderwijst. “Het enthousiasme en de inzet van de bibliotheek is onderscheidend. Daarbij hebben ze echt op reset gedrukt en een visie voor de toekomst ontwikkeld”, zegt Nieboer. 

Over/Nieuw gunt RESET-Award aan Bibliotheek Oosterschelde

“Het is fijne waardering voor een prestatie die het hele team leesconsulenten toekomt”, zegt Saskia den Otter, specialist bij de Bibliotheek Oosterschelde, die verheugd is met de RESET-award. “Hoe we te werk gaan? Wij laten de collectie los en gaan met een HBO-opgeleide leesconsulent de klas in. En dat werkt: een boek in een kast zegt een kind niks, dus laten we ze zien wat verhalen en fantasie met ze doen en worden ze nieuwsgierig.” Daarbij zet Bibliotheek Oosterschelde ook in op multimediale toepassingen die nog onderbelicht blijven in het onderwijs. “Denk aan programmeren, veilig internetten, het maken van een presentatie, e-books en luisterboeken. Er is immers meer dan het papieren boek.”

Voorbeeld voor Nederlandse bibliotheken

Marije Klomp, programmamanager bedrijvennetwerk bij MVO Nederland, was samen met Tessa de Geus (Adviseur sociale en stedelijke innovatie bij Kennisland) de vakjury. Klomp: “De bibliotheek pakt een belangrijk maatschappelijk probleem aan, namelijk laaggeletterdheid. En dat op een vernieuwende manier. Eigenlijk zijn ze een bibliotheek nieuwe stijl, een bibliotheek 2.0. Ze beïnvloeden daarmee hopelijk de hele sector. Ze hebben een andere lading gegeven aan het woord bibliotheek: van een plek waar je heen moet, naar een organisatie die bij jou langskomt. Een voorbeeld voor alle bibliotheken in Nederland.” 

Nieboer voegt toe: “De bibliotheek wordt nu door onderwijs, en niet alleen door gemeenten, gefinancierd. Volgens mij is deze bibliotheek toekomst-klaar, en lijkt er een nieuwe strategie voor bibliotheken gedefinieerd.”