RESET-award beloont bedrijven die succesvol overnieuw zijn begonnen

23 september 2016 Consultancy.nl

Adviesbureau Over/Nieuw heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de RESET-award. Op 13 oktober zal deze award worden uitgereikt aan het bedrijf dat het beste opnieuw is begonnen door zichzelf overnieuw uit te vinden. Vier organisaties strijden mee om de prijs: Incentro, Marie Stella Maris, Bibliotheek Oosterschelde en Instock.

De wereld verandert anno 2016 sneller dan ooit tevoren en organisaties uit uiteenlopende sectoren zien zich genoodzaakt om hier op in te spelen. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico marktaandeel te verliezen of zelfs uit de markt geconcurreerd te worden. Veel bedrijven zien in toenemende mate in dat investeren in het innovatief vermogen van hun organisatie de sleutel is voor het realiseren van concurrentievoordeel, met als gevolg dat de afgelopen periode tientallen innovatiecompetities als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Volgens Anne Nieboer, oprichter van het bedrijf Over/Nieuw, richt het gros van deze competities zich vooral op de kwaliteit van (een reeks van) innovaties, groot of klein, op MKB of corporate niveau. Innovatie op een meer strategisch niveau – het herstructureren van een compleet businessmodel of een deel van een verdienmodel – vormt volgens Nieboer echter nog altijd een onderbelicht gebied.

Om deze kloof binnen het innovatiedomein te overbruggen heeft Over/Nieuw, het bureau dat Nieboer in 2014 oprichtte en dat inmiddels bestaat uit een team van zo’n tien jonge adviseurs en ondernemers, de RESET-award in het leven geroepen. “De award is bedoeld voor bedrijven die het roer radicaal hebben omgegooid en een nieuw bedrijfsmodel hebben omarmd”, zegt Nieboer. Dat kan ofwel het gevolg zijn van een strategische heroriëntatie, of puur uit noodzaak. Het jonge adviesbureau uit Amsterdam besloot in dit avontuur te duiken, omdat volgens Nieboer “Over/Nieuw alles weet van opnieuw beginnen.” De oprichtster wijst op de maatschappelijke insteek van het bureau: “Onze talentvolle, ondernemende young professionals werken samen hard aan projecten die een maatschappelijke relevantie hebben”, aldus Nieboer, die toevoegt dat “sociaal ondernemerschap de toekomst heeft.” 

Finale van de RESET-award

Nieboer licht verder toe: “Wij helpen bedrijven met het oplossen van vastgeroeste patronen. Ons uitgangspunt hierbij is altijd dat alles van de grond af opnieuw zou kunnen worden opgebouwd. We zien in de praktijk dat als bedrijven de keuze zouden krijgen om hun bedrijfsvoering helemaal over nieuw te mogen inrichten, als ze bij wijze van in de schoenen zouden staan van een startup, dat ze meer dan driekwart van de processen en handelingen anders zouden inrichten.”

Om noodzakelijke vernieuwing binnen een organisatie te kunnen realiseren is volgens Nieboer “goed projectmanagement essentieel om innovatie te stimuleren binnen de organisatie.” Om die reden werkt Over/Nieuw sinds drie jaar met hun eigen ‘Project Canvas’, een model bestaande uit verschillende elementen waaruit een project is opgebouwd. Nieboer: “Het model is bedoeld om snel de kern van een project bloot te leggen en in samenhang te visualiseren op één pagina. Een praktisch en sterk visueel hulpmiddel waarmee organisaties hun project kunnen managen.”

Recentelijk heeft Over / Nieuw ook een boek over het model uitgebracht, getiteld ‘RESET’. Het model en de impact die Project Canvas kan hebben op organisaties die “opnieuw zijn begonnen” is volgens Nieboer geïnspireerd door de succesverhalen van Instock, Marie Stella Maris, Bibliotheek Oosterschelde en Incentro. Dit zijn tevens de vier bedrijven die in aanmerking komen voor de RESET-award, die op 13 oktober zal worden uitgereikt*. Nieboer licht de cases toe: 

Incentro, Marie Stella Maris, Bibliotheek Oosterschelde en Instock

Incentro

“Incentro boekt succes door te laten zien dat een gelukkige werknemer je grootste kapitaal is. Deze digitale dienstverlener gooide tijdens een crisis het roer om door de focus te leggen op kwalitatieve groei. Met als belangrijkste leidraad happiness halen ze het volle potentieel uit hun werknemers en volgt kwantitatieve groei vanzelf.”

Marie Stella Maris

“Het Amsterdamse lifestyle merk heeft een trendy en maatschappelijk verantwoord product in de markt geplaatst. Met natuurlijk mineraalwater en verzorgingsproducten voorzien zij inmiddels meer dan 17.000 mensen in verschillende landen van toegang tot schoon drinkwater.”

Bibliotheek Oosterschelde

“Deze innovatieve bibliotheek in Zeeland is absoluut niet bang om het traditionele imago van ‘de bieb’ los te laten. Door mee te gaan met de nieuwste digitale trends slaagt de bibliotheek er in om het leesplezier en mediawijsheid van meer dan 6.000 kinderen te versterken.”

Instock

“De startup van Ahold runt een succesvol restaurant waar culinaire gerechten geserveerd worden, maar met een twist! De gerechten worden gemaakt van AH producten die bijna de houdbaarheidsdatum overschrijden. Hiermee inspireren zij dagelijks consumenten om ook zelf verantwoord met voedselverspilling om te gaan.”

Marije Klomp, Programmamanager MVO & Partners bij MVO Nederland en voorzitter van de RESET-jury, voegt toe: “Deze bedrijven hebben het afgelopen jaar allen succesvol op RESET gedrukt.” De winnaar van de competitie zal worden gekozen op basis van een juryoordeel (50%) en publieksstemmen (50%).

De finale van de RESET-awards vindt plaats tijdens het speciale RESET event in het Amsterdamse Spring House (gelegen aan de Ruyterkade, naast het Centraal Station).