New hires bootcamp van Magnus: 3 dagen training en fun

21 oktober 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultants die bij Magnus aan de slag gaan worden bij binnenkomst op een bootcamp gestuurd: een driedaags trainingskamp voor alle nieuwe young professionals. Maar hoe ziet zo’n trainingskamp eruit? En wat staat consultants die deelnemen aan Magnus’ new hires bootcamp zoal te wachten? Lucie Bolt en Corine Beerepoot, twee jonge adviseurs die ook tot de nieuwe lichting behoren, doen verslag. 

Donderdagochtend kwamen we om 8.30 sharp (althans, de meesten van ons) aan in het prachtige landgoed Rhijnauwen in Bunnik. De zon scheen voorzichtig door de dauw die boven de velden hing toen wij aan ons Magnus bootcamp begonnen.

Serieuze start

Na de complete geschiedenis van Magnus te hebben geleerd van Peter-Jan Simons, gaven André Damsteegt en Alexander van der Mark ons een kijkje in de keuken van het partnerschap. Vervolgens kregen we tijdens een cursus zakelijk schrijven van Arjen Krom te horen hoe je nu het beste kunt communiceren via de mail. Hoe krijg je die collega’s overtuigd van je zaak? En hoe zorg je ervoor dat je mail überhaupt wordt gelezen? Hierna werden we meegenomen in de wondere wereld van Magian. Handig om een project van A tot Z overzichtelijk te krijgen en mooi om te zien dat Magian een goede basis biedt om met het hele bedrijf een bepaalde kwaliteit te kunnen leveren.

Sportieve types

Maar na deze, toch wel vermoeiende Magian training, was het tijd voor volleybal. We begonnen wat voorzichtig, maar werden naarmate de tijd vorderde steeds fanatieker. Er werd niet meer in 1 keer over het net heen getorpedeerd, maar er werden leuke rally’s gespeeld en het werd steeds spannender. Bijzonder vond ik dat beide teams leuke rally’s belangrijker leken te vinden dan winnen; zo mocht een mislukte service soms opnieuw worden uitgevoerd of werd er doorgespeeld wanneer de bal duidelijk uit zou gaan. Wellicht een teken van de sportiviteit van Magnianen? 

Bootcamp van adviesbureau Magnus

Na deze fysieke inspanning was het energiepeil weer helemaal op niveau en waren we klaar voor het diner. Op een ontspannen terras konden we elkaar echt beter leren kennen onder het genot van heerlijk eten en een drankje. Het toetje vond ik (Corine, red.) buitengewoon goed, en dat terwijl ik best kritisch ben op toetjes sinds ik in Italië heb gewoond. Ik kon de verleiding dan ook niet weerstaan toen mij een tweede werd aangeboden. Later op de avond was er quality time bij het kampvuur. Drankjes werden genuttigd, marshmallows geroosterd, en mededeelnemer Dennis Learbuch vermaakte ons met zijn gitaarspel.

Bikkelen in de morgenzon

De volgende dag werd het kaf van het koren gescheiden toen bleek welke bikkels zich zo vroeg uit hun bed hadden weten te hijsen om gedrild te worden door een heuse bootcamptrainer. Helaas was er een geringe opkomst van 50% bij de vrouwen, maar deze twee aanwezigen stonden wel hun mannetje.

Handigheidjes

Na een goed uur zweten op de vroege ochtend was het tijd voor een warme douche en een lekker ontbijt. Zo konden we helemaal fris en fruitig beginnen met een Excel bootcamp, geheel verzorgd door Tijs van Steen. Onze kennis werd weer even opgefrist en we werden al gauw aan het werk gezet met verticaal zoeken, draaitabellen, cel opmaak, enzovoorts. Enkele veel gebruikte sneltoetsen waren voor velen een aangename verrassing. Tot aan de koffiepauze hadden we genoeg Excel-stof te behandelen. 

Daarna was het woord aan vormgever Jeroen Roset. Hij liet ons zien hoe we op een efficiënte manier doeltreffende en aangenaam ogende PowerPoint presentaties kunnen bouwen. Ook PowerPoint kent toch veel meer handige sneltoetsen dan je zou denken! Inmiddels rammelden we van de honger. Gelukkig stond er dan ook een heerlijk lunchbuffet klaar in de grenzeloze tuin van StayOkay Bunnik. Onder het genot van belegde broodjes en een soepje pakten we lekker wat zonnestralen mee; het was wederom een prachtige dag met tropische temperaturen.

Applaus-lesje

Met een gevulde maag kregen we een fors middagprogramma op ons bord. Fors in de goede zin van het woord, want Wouter wist ons wel VIER uur lang geboeid te houden. Hij vertelde eerst de nodige feitjes aangaande het geven van presentaties. Maar al snel werden we zelf flink aan het werk gezet. We begonnen met het geven van een individuele presentatie over een onderwerp waar we óf heel veel vanaf wisten óf juist heel weinig. De uitdaging zat hem in het feit dat de presentatie maar een minuut mocht duren. Vervolgens gaven we iedereen feedback, wat erg leerzaam en nuttig was. Wouter vertelde hoe je het publiek kunt betrekken bij je presentatie en hoe je ze na afloop aan het klappen krijgt. Ondanks dat we een relatief kort nachtje achter de rug hadden viel niemand in slaap. Integendeel: we waren juist enorm actief bezig. 

Magnus bootcamp voor new hires

We sloten de dag af met een eindpresentatie die we in groepjes mochten voorbereiden. Uiteraard deed iedereen zijn uiterste best om zoveel mogelijk van Wouters presenteertrucs hierin te verwerken. De resultaten waren veelbelovend. Maar het werd vooral duidelijk dat we toe waren aan een koude versnapering; bij 3 van de 4 teams was het onderwerp van de presentatie de borrel die zou volgen. Zou dit soms ook iets Magniaans zijn?

Partytime

En warempel, toen we de middag hadden afgesloten was de barbecue al roodgloeiend. De partners waren inmiddels ook gearriveerd in het pittoreske Bunnik en het diner kon geopend worden. De tamelijk plotselinge regenbui bracht ons allen nader tot elkaar, totdat we op een paar luttele vierkante meters onder de luifel schuilden. Voor een aantal hield hier de avond op en was het tijd om huiswaarts te keren. Het merendeel had echter nog wel oren naar een voortzetting van het festijn. Chwazi werd meermaals ingezet om een goede verdeling van de glazen te waarborgen en Mark Mozer liet zich van zijn beste kant zien door met dienbladen te goochelen. Het scheelde niet veel of alle citroenschijfjes waren op de grond beland. Gelukkig kwamen er al gauw twee taxi’s voorgereden om ons naar hartje Utrecht te verplaatsen. Na de start in bruin café Olivier, eindigden we de avond in werfkelder aan de Oudegracht om onze voetjes van de vloer te gooien.

Uitdagend ochtendje

Tot in de kleine uurtjes zijn we aan de boemel geweest, maar dat mocht de pret op zaterdagochtend niet drukken. Opstaan ging bij de meesten van ons wellicht wat moeizaam, maar gelukkig stond ons een enorm inspirerende Time Management training te wachten. Overigens werd deze training gegeven door de eerder nog goochelende Mark, die als een van de weinigen netjes om 09:00 paraat stond. We gingen aan de slag met de Getting Things Done methode, waar Mark uitermate enthousiast over kon vertellen. En ik kan je alvast verklappen: GTD is dus écht heel nuttig. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

Rond 12:00 was het dan toch echt tijd om weer huiswaarts te keren. Moe maar erg voldaan verlieten we Bunnik, boordevol inspiratie en nieuwe ideeën, en klaar om echt te starten bij Magnus.