Interview: Roland Berger consultants Marinka Ooteman en Sofie van Olst

29 september 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Net voor de zomer begonnen ze beiden bij Roland Berger: Marinka Ooteman (24) en Sofie van Olst (24). Marinka studeerde in Tilburg en Rotterdam, Sofie rondde het University College in Utrecht af, gevolgd door een master Sustainable Business & Innovation. De consultants vertellen over hoe het is om te werken binnen strategy consulting, hun ervaringen in de afgelopen maanden en waarom Roland Berger bij ze past.

Waarom heb je gekozen voor strategy consultancy?
Sofie: “Na veel rondkijken en uitproberen kwam ik erachter dat ik de meeste energie haal uit samenwerken met andere gemotiveerde en enthousiaste mensen. Tijdens mijn stage bij Roland Berger merkte ik hoe leuk het is om tijdens verschillende projecten elke keer weer met andere collega’s samen te werken.”

Marinka is het daar mee eens: “Wat ik ook leuk vind aan consultancy is dat het geen routinewerk is. Met elk project los je weer een compleet nieuw vraagstuk op en je weet nooit wat er komen gaat. Dat spreekt mij heel erg aan.” “En”, vult Sofie aan, “je kunt zowel in grote lijnen als in details denken. Tijdens een project begin je vaak heel breed, daarna duik je de diepte in. Uiteindelijk trek je weer op strategieniveau conclusies.”

Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om ‘binnen te komen’. Hoe is het jou gelukt om jezelf van andere kandidaten te onderscheiden en uiteindelijk strategy consultant te worden?
“Natuurlijk is het belangrijk om veel te oefenen met cases en sollicitaties”, zegt Marinka. “Maar het belangrijkste is jezelf te zijn. Zo kan een kantoor meteen goed inschatten of jij bij ze past of niet.” 

Sofie: “Klopt, en omgekeerd kun je er zelf goed achter komen of jij bij dat kantoor past. Het ligt ook wel aan je achtergrond waar je sterke kanten liggen. Studenten met een bedrijfskundige achtergrond kennen vaak bepaalde vraagstukken al een beetje, terwijl studenten met een technische achtergrond vaak handiger zijn met berekeningen en logica. Zelf wilde ik niet té veel voorbereid zijn op de case, omdat me dat meer vrijheid gaf qua creativiteit. Maar dat is dus heel persoonlijk.”

Marinka Ooteman en Sofie van Olst

“Het is ook heel handig om mee te doen aan inhousedagen of business courses”, voegt Marinka toe (zoals The Bid van Roland Berger, red.). “Zo kan je erachter komen wat jou motiveert om bij een kantoor te solliciteren. Met die kennis kan je tijdens een sollicitatiegesprek veel beter toelichten waarom je nou juist dáár zou willen werken.” 

Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Marinka: “Tot nu toe ben ik voornamelijk bezig geweest in de Nederlandse retailindustrie. Als je zelf winkelt, valt je al op hoe veel veranderingen er de laatste tijd hebben plaatsgevonden. Het is de vraag hoe retailers het beste met deze veranderingen om kunnen gaan in de toekomst.”

“Ik heb al redelijk wat verschillende projecten gehad: transport, automotive, consumer goods en retail”, vertelt Sofie. “Allemaal weer anders. De afgelopen twee maanden heb ik gewerkt aan een heel kwalitatief project, waarbij een organisatie een langetermijnvisie wilde creëren. Maar voor een ander bedrijf heb ik marktanalyses uitgevoerd, wat juist voornamelijk kwantitatief onderzoek was. Je hebt soms ‘typische’ consultancyopdrachten, zoals ze ook in de boekjes staan, maar we doen ook veel projecten die meer ondernemerschap en creativiteit vragen. Wat mij betreft zijn dat de leukste uitdagingen.”

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
“In projecten wordt het werk opgesplitst en ben je meteen verantwoordelijk voor een deel daarvan. Je input doet er toe en er wordt ook van je verwacht dat je actief meedenkt in het komen tot een oplossing of verhaallijn. Dit betekent dat je dus zowel interviews of workshops met de klant doet, als aan analyses meewerkt en bevindingen juist documenteert”, vertelt Sofie. 

“Daarnaast”, zegt Marinka, “pakt bij Roland Berger iedereen op kantoor een aantal extra taken op zoals het organiseren van de skireis, het voetbaltoernooi of het uitvoeren van een marktstudie. Daardoor zorgt iedereen samen voor een goede sfeer en leer je je collega’s ook op een leuke andere manier kennen.”

Atrium, Zuidas

Wat zijn jouw belangrijkste hoogtepunten bij Roland Berger tot dusver geweest?
“Ik vond tot nu toe vooral het kick-offcongres echt een hoogtepunt”, vertelt Marinka. “Daar gaan alle consultants die net gestart zijn naartoe. We hebben veel training gehad, niet alleen over de vaardigheden die nodig zijn bij een project, maar ook over je persoonlijkheid en persoonlijke ontwikkeling.”

Voor Sofie geldt hetzelfde: “Voor mij was dat ook een hoogtepunt. Marinka en ik waren samen met nog drie collega’s uit Amsterdam tegelijk op kick-off, in een kasteel vlakbij München, waar ons hoofdkantoor ook is. Je leert daar heel veel internationale collega’s kennen. Het geeft je echt het gevoel dat jouw carrière als consultant is begonnen.”

Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij Roland Berger met name ontwikkeld?
Sofie: “Als je net begint met strategy consulting heb je vaak wel een bepaald denkniveau ontwikkeld, maar je mist de praktijkervaring. Het communiceren en samenwerken binnen een team zijn de eerste dingen die je meekrijgt. Maar wat ik vooral heb opgestoken de afgelopen paar maanden is me snel te kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Je leert een nieuw project snel te doorgronden en vanuit daar oplossingsgericht de opties af te gaan.”

“Daarnaast word je binnen no-time heel goed in Excel en PowerPoint!” zegt Marinka. “De eerste weken is het een beetje oefenen met de sneltoetsen, maar al snel word je daar heel handig in. De trainingen die we op kantoor aangeboden krijgen, leren ons ook meer op gebieden als finance, communicatie en de verschillende programma’s waar we mee werken.” 

Sofie voegt toe: “Ook erg leerzaam zijn de lunchcolleges op kantoor op vrijdag, eens in de maand. Tijdens deze colleges vertelt één van de consultants over een project waar hij/zij op dit moment mee bezig is of aan heeft gewerkt. Je leert over de achtergrond van het project, de inhoud en de onderdelen ervan. Zo wordt de kennis die uit een project komt ook verspreid binnen kantoor; je hebt er altijd wat aan voor vervolgprojecten.”

Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En wat verwacht je in de komende jaren? In welke mate kun je je zelfontplooiing sturen?
Marinka vertelt: “Zoals ik eerder zei hebben we de tweeweekse kick-offtraining gehad, die echt heel erg leuk was. Ook in de komende jaren is er genoeg ruimte en tijd om de internationale trainingen bij te wonen.” 

“Ja, klopt!” zegt Sofie. “Per jaar hebben we in totaal twee weken die we verspreid over het jaar kunnen opnemen om verschillende trainingen te volgen. Dit zijn allemaal internationale trainingen waar je ook collega’s van andere kantoren ontmoet, wat naast leerzaam ook heel gezellig is. Je kunt zelf kiezen welke trainingen voor jou belangrijk zijn, en op die manier sturen hoe jij jezelf ontwikkelt. Daarnaast zit je ook vaker per jaar met je mentor om tafel. In die gesprekken bespreek je je persoonlijke ontwikkeling en doelen.” 

Roland Berger kantoor

Hoe zou je jouw collega’s bij Roland Berger omschrijven? En de bedrijfscultuur?
“Wat ik leuk vind aan de collega’s is dat iedereen openstaat om je te helpen en geïnteresseerd is. Het is leuk om met zoveel mensen van mijn eigen leeftijd met dezelfde nieuwsgierige instelling samen te werken”, vertelt Marinka. 

Sofie zegt: “Jazeker! En we doen ook leuke dingen samen, de vrijdagmiddagborrel natuurlijk, maar ook de skireis, Sinterklaas en weekendjes weg zijn hoogtepunten. Verder vind ik de sfeer op kantoor gemoedelijk, ondanks dat er veel en hard gewerkt wordt. Iedereen staat altijd open voor een praatje en heeft oprecht interesse in wat de ander doet of bezighoudt. Wat mij het meest opvalt, is de welwillendheid van collega’s om elkaar te helpen en dingen uit te leggen. Vooral als je net begint is dat heel fijn, omdat je je meteen welkom voelt en niet lang hoeft te ‘zwemmen’. Maar ook later, tijdens projecten, is die hulp van meer ervaren collega’s erg handig, omdat je zo veel sneller bent in het vinden van een oplossing: je kunt meedelen in de ervaring van anderen.”

Tot slot, er wordt vaak gezegd dat binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe is dit bij Roland Berger? En hoe ziet jouw ‘work-life balance’ eruit?
Sofie: “Natuurlijk is consulting geen 9-tot-5-baan, maar het is erg afhankelijk van je project hoe je week eruitziet qua uren. Daarnaast heb je zelf veel invloed op je werk. Het is belangrijk om snel door te hebben hoe lang je ergens over doet, hoeveel werk je aanpakt en waar je behoefte aan hebt.”

“Daar ben ik het mee eens”, zegt Marinka. “Het verschilt echt per project hoe je week eruitziet. Ik vind die afwisseling persoonlijk juist leuk! Daarnaast wordt er goed in de gaten gehouden hoe het met je gaat en of je inderdaad work en life wel genoeg balanceert. Iedere maand komt er een health coach langs. Maar natuurlijk houden we ook elkaar in de gaten. Dat de werkuren af en toe verschillen is uiteindelijk niet waar het om draait. Het gaat er vooral om dat je het naar je zin hebt op je werk. En dat heb ik het zeker bij Roland Berger!”