Marktlink begeleidt overname EasyStaff door Payroll Select

06 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Payroll Select, een van de grootste payrollbedrijven van Nederland, heeft branchegenoot EasyStaff overgenomen. Voor Payroll Select is het al de zesde overname in ruim twee jaar. Payroll Select en EasyStaff verwachten met deze overname veel synergievoordelen te behalen, de kennis van de verschillende markten te delen en de gezamenlijke propositie te kunnen versterken in de payrollbranche. De transactie tussen beide partijen werd begeleid door de fusie- en overname specialisten van Marktlink Fusies & Overnames.

Gevestigd in Zutphen en Deventer en met een team van 120 medewerkers is Payroll Select gespecialiseerd in payrolldiensten* voor werkgevers en arbeidsmarktintermediairs en werkt voor een toenemend aantal opdrachtgevers in de profit en non-profit sector door heel Nederland. Variërend van kleine MKB tot grote ondernemingen in diverse branches, zoals bijvoorbeeld de callcenterbranche en de educatieve sector. Daarnaast treedt Payroll Select op als backoffice van uitzendbureaus.

Payroll Select heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de automatisering van de organisatie. De processen zijn daardoor dermate efficiënt ingericht dat er een overcapaciteit is ontstaan. Bovendien is er een consoliderende trend in de Payrollmarkt waarneembaar. Met name vanwege deze twee redenen wil Payroll Select, naast de sterke autonome groei, nog eens extra groei realiseren middels een “buy-and-build” traject. De doelstelling van DGA Rick Simons hierbij is om ieder half jaar een transactie succesvol af te ronden om daarna de aangekochte activiteiten te integreren binnen Payroll Select Nederland.

Om die reden nam in 2014 ABN Amro Participaties, de investeringstak van grootbank ABN AMRO, een minderheidsbelang in Payroll Select, waardoor Payroll Select de afgelopen jaren een actief aankoopbeleid heeft kunnen voeren, met overnames van branchegenoten zoals, onder meer, Zember, Fairflex Onderwijs en Meesterhulp.

Marktlink begeleidt overname EasyStaff door Payroll Select

Onlangs werd een nieuwe branchegenoot ingelijfd: EasyStaff, opgericht in 1999, met een omzet van €65 miljoen (2015) en een team van circa veertig medewerkers een aanbieder van payrolling, backoffice en contracting dienstverlening aan werkgevers en intermediairs in diverse branches. De overname van het in Amsterdam gevestigde EasyStaff vormt de zesde overname die Payroll Select in korte tijd doet en is in overeenstemming met de strategie om de activiteiten in belangrijke markten en regio’s via selectieve overnames uit te breiden. Payroll Select en EasyStaff verwachten met deze overname veel synergievoordelen te behalen, de kennis van de verschillende markten te delen en de gezamenlijke propositie te kunnen versterken in de payrollbranche.

Door de recente overname wordt Payroll Select versterkt het bedrijf zijn positie in de sterk gefragmenteerde markt, die zo’n 200 payrolling bedrijven groot is, gezamenlijk goed voor een totale markt van rond de €2 miljard. Payroll Select heeft een marktaandeel van 5%, waarmee het in de markt naar eigen zeggen de op drie na grootste speler vormt. Grote branchegenoten in het payrollingdomein zijn onder meer: Kolibrie, Please Payroll, WePayPeople en Tentoo.

De transactie tussen Payroll Select en EasyStaff werd begeleid door Marktlink Fusie & Overnames, een corporate finance en M&A advieskantoor gespecialiseerd in het mid-market segment, met kantoren in Deventer, Gouda, Den Bosch en Amsterdam. Payroll Select is geen onbekende van Marktlink. In 2014 adviseerde het M&A kantoor al bij de transactie tussen Payroll Select en ABN Amro Participaties en ook de overnames van Zember, Fairflex Onderwijs en Prokx Payroll door Payroll Select werden door Marktlink begeleid.

* Een payrollbedrijf neemt voor een klant de salarisadministratie van een werknemer uit handen, of bijvoorbeeld de registratie van ziekteverzuim en andere personeelszaken. Veel mkb-bedrijven in de horeca of de agrarische sector gebruiken zulke diensten. Ook doen payrollbedrijven soms de backoffice voor uitzendondernemingen.