Rogier den Uyl neemt na twintig jaar afscheid van RadarGroep

02 september 2016 Consultancy.nl

Rogier den Uyl, directeur van RadarGroep, neemt na meer dan twintig jaar bij het bureau afscheid van de overheidsdienstverlener. Terugkijkend op zijn besluit om terug te treden zegt Den Uyl toe te zijn aan nieuwe uitdagingen en wil hij het daarnaast rustiger aan gaan doen. Het is de juiste tijd voor zijn vertrek, geeft hij aan: “Radar is in goede handen van een nieuwe generatie leiders en medewerkers.”

Tussen 1995 – 2000 fungeerde Rogier den Uyl, de jongste zoon van de bekende econoom en staatsman Joop den Uyl*, als directeur van Vrijbaan, een bureau uit Den Haag. Nadat het bedrijf in 2001 fuseerde met Radar, besloot Den Uyl te blijven en is sindsdien nooit meer weggegaan. Terugblikkend op zijn lange loopbaan bij Radar, onderscheidt Den Uyl drie verschillende perioden bij het bureau. De eerste periode, tussen 2001 en 2005, werkte hij met name aan opdrachten. “Voor ministeries, gemeenten, en toen ook al, in Europa.”

In 2005 werd Den Uyl benoemd tot directeur. Samen met de drie overige boegbeelden van het adviesbureau – Thomas Hofmans, Arjan Verweij en Erik Oeloff – werd er geïnvesteerd, ondernomen en flink uitgebreid. Tegen 2012 was het Radar uitgegroeid tot een bureau met circa tweehonderd medewerkers, en leverde een breed spectrum aan diensten aan opdrachtgevers binnen de publieke sector, waaronder advies, onderzoek, training, interim management en detachering. Vanaf 2012 en daarna kwam Den Uyl geleidelijk aan weer terecht in een klantgerichte rol. “Vanaf 2012 ben ik mij steeds meer naar buiten gaan richten.”

Den Uyl, een bevlogen socialist (PvdA), zegt trots te zijn op de bij Radar behaalde resultaten in de afgelopen twintig jaar: “Ik heb er lang gewerkt en meegebouwd aan wat het nu is. Een bedrijf dat de wereld wil verbeteren door de overheid beter te laten werken en innovatieve oplossingen te bedenken voor sociale vraagstukken. Adviseren, opleiden en tijdelijk mensen leveren, dat doen we. En met succes. We zijn gegroeid in naam en in omvang.” Naast het benadrukken van de hoogtepunten, staat hij ook stil bij de uitdagingen die hij heeft doorgemaakt. Zo noemt hij de reorganisatie – als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van de overheid tijdens de crisisjaren – een dieptepunt. “Als gevolg van het bezuinigingsbeleid door de overheid moesten we ongeveer de helft van de 400 werknemers laten gaan.”

Rogier den Uyl neemt afscheid van Radar Groep

Hij voegt toe: “Voor mij is Radar een way of life geweest om bij te dragen aan een betere wereld en tegelijkertijd ondernemingszin te tonen en avonturen te beleven.” In een reactie op het nieuws dat Den Uyl vertrekt, zegt Erik Oeloff, directeur bij Radar, dat de komende maanden zonder Den Uyl anders zullen aanvoelen. “Rogier is voor velen het gezicht van Radar en het vertrek voelt dan ook vreemd.”

Hoe zijn leven er na Radar uitziet heeft Den Uyl nog niet vormgegeven, hij is in elk geval altijd druk bezig met op de een of andere wijze dienstbaar te zijn aan de samenleving. Zo is hij sinds 2000 betrokken bij het directeurennetwerk van grote gemeenten – momenteel vervult hij de rol van secretaris. “In mijn rol heb ik van dichtbij mee mogen werken aan de grootste verandering in het sociaal domein die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. De overdracht van 10 miljard aan middelen naar gemeenten, met veel beleidsvrijheid.” Hij ziet de megaverandering die binnen de publieke sector gaande is, en die voortbouwt op de decentralisatie van veel verantwoordelijkheden, als een stap in de juiste richting. “We moeten weer zorgen dat burgers meer macht krijgen en verantwoording nemen. Solidariteit wordt dan weer een gedeelde waarde, in plaats van een financiële verplichting via belasting.”

Voor een korte periode flirtte Den Uyl, net als zijn vader, met het idee om een politieke rol te ambiëren. In 2014 dong hij mee naar een rol binnen de gemeenteraad in Epe, maar na een “gevoelige” verkiezingsnederlaag liet hij zijn politieke ambities varen. Afgezien van het voorzitterschap van de afdeling Epe van de PvdA is Den Uyl nooit echt politiek actief geweest. Hij heeft die ambitie ook nooit gehad: “Mijn vrouw en ik hebben bewust gekozen voor de kinderen”, blikt Den Uyl terug.

Een van de zaken waar hij na zijn vertrek meer tijd aan zal gaan wijden is zijn minicamping Uylkenshof, een camping in Emst (Gelderland) die zes luxe safaritenten huisvest en twee bed & breakfast huizen. In 2005 besloot Den Uyl samen met zijn vrouw om drie weilanden in een camping te transformeren, en gaf het de naam Uylkenshof. De camping gaat volgens Den Uyl als een speer. Naast de sterke vraag van vooral senioren krijgt de camping hoge klantwaarderingen (Zoover riep de camping onlangs uit tot een van de betere in Nederland). Uitbreiden willen ze niet, een toekomst als campingbaas is ook (nog) niet aan de orde, wel is duidelijk dat Den Uyl nauw betrokken blijft bij de minicamping.

Vooruitkijkend, geeft Den Uyl aan dat hij niet de ruimte heeft om een full time functie te gaan vervullen, maar blijft wel graag zijn kennis en ervaring inzetten bij opgaven in het sociaal domein. “Daar is nu meer ruimte voor”, stelt hij. Over de toekomst van Radar zonder zijn persoon maakt Den Uyl zich in elk geval geen zorgen: “We hebben een nieuwe generatie medewerkers die krachtig in de markt staat. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

* Joop den Uyl had zeven kinderen: vier zonen en drie dochters. Rogier den Uyl is de jongste zoon van de familie.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup