Matthijs Büchli, zoon van PA Consulting Partner, wint zilver in Rio

18 augustus 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Tijdens de Olympische Spelen in Rio heeft Matthijs Büchli, de zoon van PA Consulting Managing Partner Jaap Büchli, bij het baanwielrennen – op het onderdeel ‘keirin’ – een zilveren medaille gewonnen. Het goud ging naar de Brit en topfavoriet Jason Kenny en Maleisiër Azizulhasni Awang behaalde brons. Büchli is op de keirin bij de mannen de tweede Nederlandse Olympische medaillewinnaar ooit. 

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn nog in volle gang en de medaillespiegel van Nederland ziet er na twaalf dagen topsport niet verkeerd uit: 8 goud: 3 zilver en 3 brons, wat momenteel een zevende plek betekent voor Nederland in het landenklassement. Een van de onderdelen waarin ons land recentelijk goud wist te behalen was bij het baanwielrennen: bij de vrouwen wist Els Ligtlee eerder deze week op spectaculaire wijze de gouden medaille te veroveren op het onderdeel ‘keirin’, dat zijn oorsprong vindt in Japan.

In een keirin wedstrijd starten maximaal negen, maar veelal vier tot zes renners achter een zogeheten derny (gangmaker), een gemotoriseerde fiets die vanaf de start geleidelijk aan zijn snelheid verhoogt, waarna deze na enkele ronden de baan verlaat. De wielrenners moeten tot die tijd achter de derny blijven, om vervolgens tot de finish verder te mogen sprinten.

Keirin deelnemers

Gisternacht werd in Rio de Olympisch keirinfinale bij de mannen verreden en een van de deelnemers was Matthijs Büchli, een jonge talentvolle baanwielrenner die in 2002 doorbrak bij de senioren. Sinds de start van zijn profcarrière wist Büchli diverse successen te boeken in vooral de keirin discipline. Zo behaalde hij tijdens de Wereldkampioenschappen in 2013 en 2014 bronzen medailles en in 2014 tevens een zilveren medaille op de Europese Kampioenschappen.

Matthijs Büchli is de zoon van Jaap Büchli, die als Managing Partner aan het hoofd staat van het Nederlandse kantoor van consultancybureau PA Consulting Group, waar hij al meer dan vijftien jaar werkzaam is. Jaap Büchli geeft verder leiding aan PA’s enabled business change diensten en is samen met Adam Hughes uit de UK de lead partner van de wereldwijde agile praktijk van het kantoor. In zijn vroegere loopbaan was Büchli werkzaam als Senior Manager bij Atos Consulting.

Uiteraard was ook Jaap Büchli aanwezig bij de Olympische keirin finale, waar hij vanaf de tribune getuige was van een hectische start van de race. Tot twee keer toe moest een herstart plaatsvinden, nadat enkele renners, waaronder de Brit en topfavoriet Jason Kenny, de derny te vroeg passeerden (nog voordat deze de baan had verlaten). Hoewel normaal gesproken het te vroeg inhalen leidt tot diskwalificatie, besloot de jury om tot twee keer toe alle rijders weer aan de herstart te laten verschijnen.

Matthijs Buchli, zoon van PA Consulting Partner, wint zilver in Rio

Driemaal was scheepsrecht en de zes renners gingen volop de strijd aan om het eremetaal. Büchli, die in eerste instantie achter lag, moest van ver komen om zich pas in de laatste bocht, in vol risico, tussen de Brit Kenny en de Maleisiër Awang te manouvreren, om uiteindelijk – net achter Kenny – de zilveren medaille te veroveren.

Een unieke prestatie, die voor Büchli zelf aanvoelde als goud. Büchli: “Ik toon aan dat ik de snelste op de keirin ben, na Jason Kenny. Maar tweede worden achter hem voelt voor mij als winnen.” Over zijn risicovolle laatste bocht zei hij: “Ik besloot alles op die laatste bocht te zetten, het was kamikaze en heel close. Het was óf op mijn bek gaan, óf een medaille. Het werd een medaille”, aldus Büchli met een grote glimlach.

De jonge Nederlander is de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij de mannen in de keirin discipline. Tijdens de Olympische spelen van 2012 in Londen wist Teun Mulder een gedeelde bronzen plak te veroveren.