Museum en musical favoriete culturele uitjes van Nederlanders

18 augustus 2016 Consultancy.nl

Nederlanders gaan voor hun periodieke dosis cultuur het liefst naar een museum of een musicalvoorstelling. Bijna de helft van de Nederlanders is bereid om naar de andere kant van Nederland te reizen voor een museumbezoek, met het Rijksmuseum als grote favoriet.

In opdracht van de BankGiro Loterij heeft SAMR (SmartAgent MarketResponse) – een van de tien grootste marktonderzoeksbureaus van Nederland – onderzoek gedaan naar de culturele beleving van Nederlandse consumenten. In totaal namen zo’n 1.700 Nederlanders boven de 18 deel aan het online surveyonderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse gemiddeld zo’n vier à vijf culturele uitjes per jaar maken, maar eigenlijk twee keer zo vaak uitstapjes zouden willen maken. Vrouwen zouden het liefst gemiddeld 10,4 keer erop uitgaan, terwijl mannen gemiddeld 8 culturele uitstapjes per jaar wensen. 

Culturele Uitstapjes - Mannen vs Vrouwen

Gevraagd waarom zij niet vaker culturele gelegenheden bezoeken, geven veel respondenten aan dat zij dit te duur vinden (37%). De gemiddelde uitgaven aan culturele uitjes per jaar in het onderzoek is gestegen naar €198 – in de voorgaande editie van het onderzoek (2014) was dit nog €180. Daarbij geeft 34% aan te weinig tijd te hebben om het gewenste aantal culturele uitstapjes te maken.

Als Nederlanders dan wel een uitstapje ondernemen is een museumbezoek de favoriete keuze (37%). Dat is niet heel verrassend, aangezien ons land ruim 1.100 musea telt, die in 2015 zo’n 38 miljoen bezoekers trokken. Op de tweede plek van favoriete culturele uitjes staan musicalvoorstellingen, en de gedeeld derde plek is voor een bezoek aan een kasteel of festival. Ons land telt circa 800 festivals, verspreid over het hele land, die jaarlijks goed zijn voor ruim 20 miljoen bezoekers, en van de bijna 62.000 rijksmonumenten in Nederland zijn er ruim 1.000 geregistreerd als kastelen. Na popconcerten op de vijfde plek, volgen op de zesde plaats andere vormen van podiumkunst zoals toneel en dans. Uit data van EM Cultuur blijkt dat er over Nederland verspreid ruim 650 theaters en poppodia te vinden zijn. 

Favoriete culturele uitstapjes

Van de Nederlandse musea is het Rijksmuseum veruit het populairst met 24% van de stemmen. Op ruime afstand volgt op de tweede plek met 6% het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De derde plek is voor Naturalis Biodiversity Center in Leiden met 3% van de stemmen. Met elk ongeveer 2% van de stemmen volgen op plekken 4-7 het Van Gogh Museum, Madame Tussauds, het Kröller-Müller Museum en Oorlogsmuseum Overloon. Het Van Gogh Museum kwam laatst in het nieuws voor een vernieuwend verdienmodel – de lancering van een professional services praktijk die andere musea en kunstverzamelaars bijstaat met advies over het onderhoud, de restauratie en opslag van kunstwerken. 

Favoriete museum van Nederland

Dat de musea wijdverspreid door het hele land liggen, maakt een groot deel van de Nederlanders weinig uit. Bijna de helft (48%) van de respondenten geeft aan het niet erg te vinden om naar de uithoeken van het land te moeten voor een museumbezoek. Ook voor een concert is 42% bereid Nederland te doorkruizen, terwijl 18% naar een naburige provincie zou reizen. Voor een festival is dit respectievelijk 40% en 16%. Voor podiumkusten en musicals zoeken de meeste mensen het dichterbij, met 25% en 16% die niet buiten hun eigen dorp/stad komen voor deze culturele uitstapjes. 

Hoe ver wil je reizen voor een uitstapje

Hoewel culturele uitstapjes geliefd zijn in Nederland, zijn dure entreeprijzen dat niet. 38% van de respondenten geeft aan zich te ergeren aan de dure entree die veel culturele gelegenheden vragen. Net iets minder mensen (35%) ergeren zich aan de drukte bij culturele gelegenheden, zeker als zich tussen die drukte ook asociale mensen bevinden – de ergernis die met 26% op de derde plek staat. 23% ergert zich aan vieze toiletten – een percentage dat bij vrouwen nog iets hoger ligt, met 30%. Andere grote ergernissen zijn de slechte prijs/kwaliteitverhouding in de horecagelegenheden bij musea en andere culturele gelegenheden, en de lange rijen voor de ingang.

Voornaamste ergenissen bij uitstapjes

Een eerdere analyse toonde aan dat de inkomsten van de Nederlandse kunst en cultuursector een lichte daling vertonen. Vooral de bezuinigingen vanuit de overheid op kunst en cultuur zijn de oorzaak van de teruglopende inkomsten. In 2015 was de sector goed voor zo’n €4,6 miljard aan inkomsten, waarvan 58% afkomstig van de overheid. 


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup