Nederland telt 800 festivals, trekt 23 miljoen bezoekers

16 juni 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De populariteit van festivals in Nederland blijft toenemen. Afgelopen jaar kwamen er in totaal 27 festivals bij ten opzichte van het voorgaande jaar. De ongeveer 800 festivals in 2014 werden door bijna 23 miljoen mensen bezocht.

Of het nou in een dorp of een stad is, op een weiland of in een theater, Nederland telt steeds meer festivals. Sommige festivals, zoals Werfpop in Leiden en het Haagse Parkpop zijn gratis, terwijl voor andere festivals de kaartjes honderden euro’s moeten kosten (bijv. Lowlands en Pinkpop).

In 2012 telde Nederland zo’n 700 festivals, blijkt uit de data van brancheorganisatie VVEM (de Vereniging van Evenementmakers). In 2013 nam dit aantal toe tot 774 en afgelopen jaar werd de grens van 800 gepasseerd*. Ook de bezoekersaantallen stegen. Werden de festivals in Nederland in 2012 nog door een totaal van 19,7 miljoen bezoekers aangedaan, afgelopen jaar waren dat er zo’n 3 miljoen meer – 22,7 miljoen mensen hebben de 801 festivals in 2014 bezocht.

Verloop
Ondanks dat ook de omzetaantallen van de ticketverkoop de afgelopen jaren met 30 miljoen is gestegen – van €148 miljoen in 2012 tot €178 miljoen in 2014 – brengen niet alle festivals genoeg geld op. In 2014 verdwenen er 109 festivals en ook in voorgaande jaren sneuvelden er redelijk veel festivals en organisatoren daarvan. Of een festival zijn kaartjes uitverkoopt is dan ook afhankelijk van een groot aantal factoren. Het weer kan een rol spelen, maar ook als concurrenten te veel op elkaar gaan lijken qua artiestenaanbod zal geheid in bezoekersaantallen moeten worden ingeleverd. Daarbij betekent uitverkopen nog lang niet altijd dat het festival winst zal draaien.

Dat het aantal festivals toch stijgt, komt door het grote aantal nieuwe festivals dat er ieder jaar bij komt. Vooral het aantal theaterfestivals is gegroeid, maar ook kwamen er meer muziekfestivals bij – waaronder Down The Rabbit Hole. Andere nieuwe grotere namen in de markt zijn Into The Great Wide Open, sinds enkele jaren Best Kept Secret en dit jaar doet het Volvo Ocean Race-festival in Scheveningen zijn intrede. Festivals die de afgelopen tijd zijn verdwenen zijn onder andere Dance Parade, Oase, Sunrise en Dancefloat.

* Alleen festivals met een bezoekersaantal van 3.000 of meer worden meegeteld.