Rotterdam en Amsterdam lopen voorop met water management

28 juni 2016 Consultancy.nl

Rotterdam en Amsterdam behoren volgens een nieuw onderzoek tot de vijf beste steden wereldwijd als het gaat om het omgaan met de risico’s en kansen van water. Rotterdam staat met zijn ‘chief resilience officer’, en innovatieve en proactieve aanpak voor waterbescherming zelfs op de eerste plek in de lijst met 50 duurzaamste steden voor water management.

Het op duurzame wijze omgaan met water in en rondom steden wordt wereldwijd steeds belangrijker voor beleidsmakers. Niet alleen moeten steden door middel van dijken en sluizen beschermd worden tegen wateroverlast, ook moeten inwoners toegang krijgen tot schoon drinkwater en moet er water beschikbaar zijn voor gebruik in industriële processen. Het water management van steden vereist een hoop infrastructuur, van riolering en sanitair tot afvalwaterverwerking en waterzuiveringen.

Arcadis heeft onlangs in samenwerking met het Centre for Economics and Business Research (CEBR)* het water management van 50 wereldsteden en de duurzaamheid daarvan in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat vooral groeiende wereldsteden in opkomende economieën slecht scoren op duurzaam water management. Van de steden in het onderzoek scoren Indiase steden New Delhi en Mumbai het slechtst, met index-scores van minder dan dertig punten.

Top 50 most sustainable cities for water

De top 10 van de Sustainable Cities Water Index wordt gedomineerd door Europese steden. Op Toronto en Sydney na zijn alle top 10 steden op het Europese continent te vinden. Bovenaan de lijst prijkt Rotterdam, op de voet gevolgd door de Deense hoofdstad Kopenhagen. Onze hoofdstad staat op de derde plek, en na Amsterdam volgen Berlijn en Brussel op de vierde en vijfde plek. Frankfurt, Birmingham en Manchester vormen de rest van de top 10. 

Rotterdam staat onder meer bovenaan de lijst vanwege zijn innovatieve en proactieve benadering als het gaat om waterbescherming. Zo is er in de aanleg van parken en parkeergarages rekening gehouden met de mogelijkheid om overtollig regenwater op te vangen, zijn speelpleinen verdiept aangelegd en is er een wateropvang gerealiseerd onder het Centraal Station in Rotterdam. Voor het tegengaan van de effecten van klimaatverandering heeft de gemeente een speciale functionaris aangesteld, een zogenaamde ‘chief resilience officer’.

De internationaal vooraanstaande positie van Amsterdam op het gebied van water management ligt vooral in het verleden. De hoofdstad lag oorspronkelijk aan de Zuiderzee, wat zowel tot welvaart leidde als tot bedreigingen. Om de stad te beschermen tegen de dreiging van het water werden de afgelopen eeuwen dijken en sluizen gebouwd. Het drinkwater van de stad komt uit de Amsterdamse Waterleidingduinen nabij Zandvoort en via het IJ is er genoeg water voor de aanwezige industrie.

Rotterdam en Amsterdam

En genoeg water voor industriële processen telt zwaar mee in het onderzoek, vertelt Frank Goossensen, bij Arcadis verantwoordelijk voor de Europese wateractiviteiten. “Een hoge score is niet alleen gunstig voor de inwoners, die kunnen rekenen op schoon drinkwater en droge voeten”, legt hij uit. “Het heeft ook een belangrijke economische betekenis. Bedrijven vestigen zich eerder in steden die goed zijn voorbereid op de toekomst. Als het risico op problemen klein is en er voldoende water is om aan alle – ook industriële - behoeften te voorzien, zijn bedrijven eerder geneigd juist daar te investeren.”

Dat de top 10 volstaat met Europese steden, reflecteert de sterke geografische en demografische voordelen van het continent. Zo hebben veel landen een gematigd klimaat, en is de bevolkingsdichtheid van Europese steden een stuk lager dan de megasteden die ontstaan zijn in Azië en Afrika. Maar ook het verleden speelt een belangrijke rol voor de vooraanstaande positie van Europese steden. “De reden dat Europa zo hoog scoort, ligt in het verleden. Steden op dit continent hebben lange tijd gehad om diverse systemen te implementeren en te onderhouden. Bovendien voeren zij al honderden jaren strijd tegen het water. Niet alleen vanuit de kusten, maar ook van rivieren. Dezelfde rivieren zorgen ook voor voldoende drinkwater en water dat in industriële processen wordt gebruikt”, aldus Goossensen.

John Batten, Global Director of Water & Cities bij Arcadis, ziet wereldwijd het belang van degelijk water management stijgen: “Volgens het World Economic Forum vormt voor het jaar 2016 watercrisis een van de top drie meeste impactvolle risico’s voor de wereldeconomie, mensen en het milieu [na klimaatverandering en het gebruik van massavernietigingswapens]. Problemen rondom waterbehoefte en de risico’s rondom klimaatverandering zijn nu aan de orde. De steden die dit inzien en als eerste actie ondernemen zullen niet alleen helpen de wereld te redden van een dreigende watercrisis, maar zullen ook de steden zijn die vooraan staan om investeringen aan te trekken en hun concurrentiepositie te verbeteren.”

* Arcadis werkt vaker samen met het CEBR, zoals bijvoorbeeld ook voor het uitbrengen van zijn ‘Global Built Asset Wealth Index’.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup