Nederlandse bebouwde omgeving 2,15 biljoen waard

09 november 2015 Consultancy.nl

Alle gebouwen en infrastructuur in Nederland hebben een geschatte, gecombineerde waarde van circa $2,15 biljoen, blijkt uit onderzoek van Arcadis uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research. Van de 32 onderzochte economieën staat Nederland op de 20e plek en qua waarde per inwoner op de 9e plaats, maar volgens de onderzoekers verliest ons land de komende tien jaar terrein.

Wereldwijd ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft recent in samenwerking met het Centre for Economics and Business Research (Cebr) voor de tweede keer de ‘Global Built Asset Wealth Index’ uitgebracht*. De Index brengt de waarde van de wereldwijde bebouwde omgeving – infrastructuur en gebouwen – en de ontwikkeling daarvan voor de komende tien jaar in kaart. Voor het onderzoek wordt de waarde van de bebouwde omgeving van 32 landen wereldwijd geschat, die samen goed zijn voor zo’n 87% van het jaarlijkse wereldwijde BBP.

Waarde van gebouwen en infrastructuur

De totale waarde van de bebouwde omgeving in deze 32 landen bedraagt anno 2015 iets meer dan $218 biljoen, zo’n $25 biljoen (13%) meer dan de geschatte waarde in 2013 ($193 biljoen). Dit komt neer op bijna $31.000 per wereldinwoner, en gemiddeld $86.500 voor de onderzochte economieën. De VS, tot afgelopen jaar nog de koploper, en China, de nieuwe aanvoerder van de lijst, hebben 39% van de totale $218 biljoen in bezit, terwijl de top 10 en top 20 goed zijn voor 59% en 75% respectievelijk. De komende 10 jaar neemt de waarde van bebouwde omgevingen fors toe, naar schattig tot $302 biljoen in 2025. Belangrijkste aanjagers van de groei zijn de stijgende wereldbevolking, de groei van de middenklasse in ontwikkelende landen en de noodzaak om infrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. 

Nederland zakt
Nederland bekleedt anno 2015 de twintigste plaats van de 32 geïnventariseerde landen, met een geschatte waarde van $2,15 biljoen. Daarmee is Nederland op België na het laagst geplaatste West-Europese land van de onderzochte landen wat betreft de waarde van zijn gebouwen en infrastructuur. In de vorige editie van de Index stond Nederland op de 19e plek met een geschatte waarde van $2,09 biljoen, maar ons land is de afgelopen jaren ingehaald door Turkije die de waarde van zijn bebouwde omgeving tussen 2012 en nu zag stijgen met $0,54 biljoen naar een $2,55 biljoen.

Waarde van gebouwen en infrastructuur - per land

Voor de komende tien jaar wordt verwacht dat Nederland nog eens 4 plaatsen zal zakken, doordat de waarde van de bebouwde omgeving in opkomende landen als Polen, de Filippijnen, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Maleisië naar verwachting harder zal groeien dan in ons land. Ook Spanje en Turkije dalen naar verwachting vier plaatsen op de lijst, maar de grootste daling wordt gezien in Rusland (-7 plaatsen), waar de waarde van gebouwen en infrastructuur het komend decennium met ruim $2,5 biljoen zal afnemen. 

Azië rukt op
De zichtbare trend in de ranglijst en voorspellingen voor het komende decennium is dat opkomende economieën steeds meer het stokje overnemen van ontwikkelde economieën. Zo heeft China in de afgelopen 3 jaar de eerste plaats overgenomen van de Verenigde Staten. Tussen 2012 en nu steeg de waarde van de Chinese bebouwing met ruim $12 biljoen naar $47,6 biljoen, terwijl in de VS een daling van bijna $3 biljoen zichtbaar was. Hoewel de verwachting is dat de VS tot 2025 zo’n $9 biljoen aan zijn totale waarde zal toevoegen, is dat niets in vergelijking met China die tegen die tijd volgens de onderzoekers een bebouwde omgeving zal hebben met een waarde van $97 biljoen – ruim het dubbele van de VS en bijna een derde van de totale waarde van de bebouwing in de 32 landen (2025: ~$302 biljoen).

Waarde van gebouwen en infrastructuur - per inwoner

Ook andere landen in Azië en het Midden Oosten rukken op, met de Filippijnen en Indonesië als snelste stijgers (+8), gevolgd door Saoedi Arabië en de VAE die elk 5 plaatsen stijgen. Al deze vier stijgers weten in de komende 10 jaar hun waarde te verdubbelen, of komen daarbij in de buurt. Dat gebeurt verder bijna alleen onderaan de lijst – Ghana en Qatar zien ook relatief hoge stijgingen in de waarde van hun bebouwde omgeving. De laatstgenoemde staat echter anno 2015 al wel bovenaan de lijst van hoogste waarde per inwoner, gevolgd door kleine staten Singapore en Hong Kong. In deze lijst staat Nederland op de negende plek, op de voet gevolgd door België, en van de Europese landen alleen onder Italië op de 7e plek. De enige top 5 speler die het ook goed doet in de top 10 landen met meeste waarde per inwoner is Japan – in beide lijsten op de 4e plaats.

* De eerste ‘Global Built Asset Wealth Index’ werd uitgebracht in 2013 door het Britse EC Harris, sinds de fusie in 2011 onderdeel van Arcadis. In deze Index werden België en Ghana nog niet meegenomen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup