ORTEC lanceert Big Data Portal in samenwerking met Microsoft

30 juni 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

ORTEC Consulting, een specialist in analytics en big data, heeft een nieuwe propositie op de markt gebracht: het ORTEC Big Data Portal. Het platform, dat draait in de Microsoft Azure Cloud, stelt organisaties in staat om eigen en externe data op een gebruiksvriendelijke manier te verwerken, bewerken, combineren, analyseren en te visualiseren.

Big data is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest gehypte, maar ook erkende trends binnen het IT landschap. Organisaties kunnen uit data enorme hoeveelheden onaangeboorde waarde genereren, waarmee ze niet alleen hun commerciële operaties, maar ook hun dienstverlening, klantenservice en eigen bedrijfsvoering kunnen versterken. De waarde van het effectief gebruikmaken van big data kan oplopen tot in de miljoenen en voor grote multinationals zelfs in de honderden miljoenen euro's. Zo kan volgens de berekeningen van strategy consultancykantoor McKinsey & Company big data alleen al in de Amerikaanse gezondheidssector meer dan $300 miljard per jaar genereren, daarmee illustrerend hoe groot de impact van data-analyse zou kunnen zijn over alle sectoren heen.

Ondanks alle lofzang en het belang dat aan big data wordt gehecht worstelen veel organisaties vandaag de dag met de implementatie ervan. De redenen die hieraan ten grondslag liggen lopen uiteen, maar over het algemeen kan gesteld worden dat het merendeel van bedrijven achter loopt met het digitaliseringsproces. En hoewel anderen wel in staat zijn om data te verzamelen en op te slaan, lopen veel van deze organisaties achter in de daadwerkelijke toepassing van big data, namelijk het ontsluiten van waarde uit de data. Uit een recent onderzoek van PwC en Iron Mountain blijkt bijvoorbeeld dat slechts 4% van de westerse bedrijven volledig in staat is waarde te putten uit de informatie waarover zij beschikken. 

ORTEC Big Data Portal

Organisaties kampen binnen hun IT landschap ook met een andere belangrijke bottleneck. Veel bedrijven, zowel grote als kleine organisaties, beschikken over verouderde IT systemen en ontbreekt het aan een IT-infrastructuur die het end-to-end proces beheert en die nodig is om de kracht van big data te kunnen ontketenen. Voor deze doelgroep heeft ORTEC Consulting een nieuwe oplossing ontwikkeld, genaamd ORTEC Big Data Portal, die organisaties een technisch raamwerk levert dat hun big data behoeften kan faciliteren. “Met behulp van het ORTEC Big Data Portal, kan ieder bedrijf ervoor kiezen data-driven te zijn en betere, snellere beslissingen nemen op basis van inzicht en feiten. Wij maken analytics en het werken met big data mogelijk zonder hoge IT-kosten en afhankelijkheid van een soft- of hardware leverancier”, aldus Patrick Hennen, Managing Directeur Analytics en Technologie bij ORTEC Consulting.

Het platform kan worden gebruikt voor alle type data, waaronder data uit het finance, human resources, marketing en supply chain management domein. De portal is volgens Hennen in staat om big data uit “vrijwel alle ERP, CRM en externe systemen” te trekken, en kan data “met slechts een muisklik” vanuit bijvoorbeeld Excel eenvoudig importeren. Tal van applicaties en tools hebben een plaats in het ORTEC Big Data Portal: van AIMMS en Hadoop tot Spotfire en van “R” tot Spark, die elk hun eigen expertise leveren.

Naast de eenvoudige wijze waarop data in de tool geïmporteerd kan worden, kan via een gebruiksvriendelijke interface data worden bewerkt, geanalyseerd en, tot slot, gevisualiseerd. “Dashboards zijn op maat te maken en gebruikers kunnen rapporten genereren, prognoses maken en scenarioanalyses uitvoeren. Zo ontstaat er een realtime, integraal inzicht in alles wat er gebeurt in de organisatie”, stelt Hennen. De tool kan gebruikt worden door zowel grote als kleine organisaties, maar het zijn vooral organisaties die zelf niet over de infrastructuur en kennis beschikken om big data en analytics toe te passen, die gebaat zijn bij de oplossing. “Organisaties verliezen veel tijd en geld met het vinden van de beste tools of het realiseren van de juiste technologische infrastructuur. Dat is zonde en onnodig. Met het ORTEC Big Data Portal hoeven organisaties zich alleen nog maar te richten op wat zij willen analyseren en verbeteren.”

Het ORTEC Big Data Portal maakt gebruik van de Windows Azure-technologie. “ORTEC’s samenwerking met Microsoft brengt de voordelen van Azure's cloud computing-infrastructuur binnen ieders bereik”, zegt Caroline Phillips, Director of Developer Experience & Entrepreneurship bij Microsoft Nederland.