Nieuw e-boek 'The Chasm' geeft inzicht in Business Agility

14 juni 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Drie adviseurs van BlinkLane Consulting – Niels Groen, Rixt Geertsma en Florentine Loeb – hebben een nieuw e-book uitgebracht: ‘The Chasm, Making The Leap Towards True Business Agility’. Met de e-publicatie voorzien de auteurs managers van verfrissende inzichten op het gebied van Business Agility en bieden ze diverse handvatten en praktische voorbeelden hoe professionals de wendbaarheid van hun eigen organisatie kunnen verbeteren. Op 23 juni vindt een sessie plaats waarin de belangrijkste bevindingen worden uiteengezet.

De laatste jaren is het (internationale) bedrijfsleven enorm aan het veranderen – deze veranderingen hebben in vrijwel iedere sector een enorme impact op vooral de gevestigde, traditionele organisaties. Nieuwe klanteisen, digitalisering en tal van nieuwe technologieën in de markt zorgen ervoor dat gevestigde spelers inzien dat ze veel sneller dan voorheen moeten reageren op de ontwikkelingen in de markt. Dit brengt met zich mee dat ze ook op een snellere en effectievere manier moeten anticiperen op de onzekerheden en complexiteit van het digitale tijdperk. Want in deze alsmaar drukker wordende markt dreigen veel gevestigde partijen hun concurrentievoordeel te verliezen. Zo zijn er voor nieuwe spelers minder drempels dan vroeger om te starten en leggen de effecten van grote marketingbudgetten en schaalvoordelen van de gevestigde bedrijven het af tegen de innovatieve capaciteiten van nieuwkomers in de servicegerichte en digitale markt.

Agile organisation
Om in dit nieuwe normaal te overleven is het voor traditionele spelers essentieel dat zij zich snel kunnen aanpassen aan de markt en daarom kiezen bedrijven steeds vaker voor een zogenaamde ‘agile’ aanpak. Agile kan worden omschreven als het vermogen van een organisatie om snel te innoveren en zich aan te passen aan veranderingen binnen de markt, op een productieve en kosteneffectieve manier’. Wendbare / agile organisaties zijn doorgaans in staat om, zodra zij daar kans toe zien, markten sneller te veroveren met nieuwe of aangepaste producten of diensten. Bovendien zijn agile bedrijven creatiever in het ontwikkelen van deze nieuwe producten en diensten en bij het omgaan met obstakels. 

Agile organisaties

Op basis van hun jarenlange ervaring besloten drie adviseurs – Niels Groen, Rixt Geertsma en Florentine Loeb – hun kennis en expertise op het gebied van Business Agility in te zetten en vier bedrijven te omschrijven die zich in een verschillend stadium van Business Agility bevinden. Gezamenlijk hebben ze een e-publicatie uitgebracht over het fenomeen wat ze ontdekten, getiteld The Chasm, Making The Leap Towards True Business Agility’. Alle drie de consultants zijn werkzaam bij BlinkLane Consulting, een consultancybureau uit Amsterdam dat zich richt op organisatievraagstukken rondom innovatie en (informatie)technologie, en dat kan bogen op een sterk track record op het gebied van business transformaties en agile vraagstukken. In de e-publicatie proberen de consultants een van de belangrijkste vragen te beantwoorden: ‘Wat is het geheime recept van agile?’ 

De auteurs concluderen onder meer dat bedrijven die worden opgericht in het digitale tijdperk van vandaag doorgaans innovatiever en gemotiveerder zijn en bovendien pragmatischer en sneller opereren dan traditionele organisaties. Maar wat zijn de eigenschappen en succesfactoren van deze nieuwkomers? In ‘The Chasm’ laten de auteurs aan de hand van vier uitgebreide case studies zien hoe “echt agile organisaties” opereren. In de e-publicatie zijn Philips en ANWB voorbeelden van twee gevestigde organisaties die een agile transformatie hebben doorgemaakt. En in de overige cases fungeren Springest en srprs.me als voorbeelden van start-ups, die al vanaf de start van nature agile zijn.

“Steeds meer gevestigde bedrijven zien de enorme voordelen van een agile aanpak in en lanceren agile transformatietrajecten. Toch gaat dit in de praktijk vaak mis”, geven de auteurs aan, om daar aan toe te voegen: “De meeste business agility transformaties van gevestigde, grote organisaties mislukken. Ondanks de enorme inspanningen die hiermee gepaard gaan, zijn deze organisaties veelal te bureaucratisch en te traag. Ze proberen de kloof in kleine stapjes te overbruggen waardoor ze er in vallen in plaats van hem te overbruggen.”

Niels Groen, Rixt Geertsma, Florentine Loeb

Een andere belangrijke onderzoeksvraag die de auteurs behandelen is: Hoe kunnen bedrijven getransformeerd worden naar een agile organisatie? In het boek verkennen de auteurs hoe gevestigde bedrijven er in geslaagd zijn om deze kloof te overbruggen en hun traditionele bedrijfsvoering te transformeren naar een agile aanpak, en beschrijven tegen welke vraagstukken deze organisaties daarbij zijn aangelopen. Bovendien geven de auteurs in ‘The Chasm’ inzage in best practices en bieden ze handvatten, voorbeelden en tips.

Het nieuwe boek is inmiddels beschikbaar als e-boek en verkrijgbaar via onder meer Bol.com
. Om een sneakpeak in de belangrijkste bevindingen uit het boek te bieden, zullen de auteurs op 23 juni 2016 ‘The Chasm’ tijdens een interactief ontbijtevenement presenteren. Tijdens dit event zullen bovendien twee sprekers aanwezig zijn: Edgar van Zoelen, hoofd van HealthSuite Labs bij Philips en Tim Beglinger, medeoprichter van srprs.me.

Geïnteresseerden die het ontbijtevenement willen bijwonen kunnen contact opnemen met Rixt Geertsma.

* Niels Groen is Senior Consultant bij BlinkLane Consulting en heeft ruime ervaring in het adviseren van klanten in de private en publieke sector op het gebied van strategie, programma- en projectorganisatie en business agility. Rixt Geertsma is Consultant bij BlinkLane, heeft een achtergrond in Organizational and Management Control, en heeft hands-on ervaring opgedaan met business agility bij tech startups. Ook Florentine Loeb is Consultant bij BlinkLane, heeft een achtergrond in filosofie en openbaar bestuur, en heeft ervaring in het toepassen van lean en agile transformaties bij verscheidene organisaties.