Vleeswarenproducent Group of Butchers koopt familiebedrijf De Roller

07 juni 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Group of Butchers, een vleeswarenproducent uit Tilburg, heeft De Roller overgenomen, een branchegenoot gespecialiseerd in de productie van rookworsten. Door de bundeling van krachten ontstaat volgens de partners een marktleider in het segment voor verse rookworst en bbq-worst.

Met een omzet van ongeveer €100 miljoen is Group of Butchers een van de grotere producenten in de Nederlandse markt voor vleeswaren. De firma bestaat uit zes gespecialiseerde productiebedrijven in Nederland en België die hoogwaardige vleeswaren maken voor de retailmarkt, de out of home markt en (air-line) cateraars, waarbij de focus ligt op zeven productgroepen: gehaktballen, Filet Americain, gegrilde ambachtelijke vleeswaren, rundervleeswaren, rotisserieproducten, rookworsten en luxe ambachtelijke gekookte hammen. Group of Butchers, opgericht in 1997, heeft zijn hoofdkantoor gevestigd in Tilburg en telt circa 400 medewerkers.

Vier jaar geleden werd Group of Butchers ingelijfd door Nordian Capital (de voormalige private-equitytak van Rabobank), en in samenwerking met de investeerder werd een ambitieuze buy-and-build strategie uitgestippeld. Met succes – onder de vleugels van de investeerder steeg de omzet, gestuwd door vier overnames in de Benelux, van €40 miljoen in 2012 naar ruim €100 miljoen nu. Daarnaast werd de vleeswarenproducent – in lijn met een “totale herpositionering” van het bedrijf – begin 2015 gerebrand van DGS naar de huidige naam.

Group of Butchers

Eerder dit jaar zette Nordian Capital Group of Butchers in de etalage. Consultants werden ingeschakeld om een koper te vinden voor het Tilburgse bedrijf, het verkoopproces werd echter medio mei gestaakt. Een verklaring voor het afketsen van een deal is nooit naar buiten gebracht, maar volgens ingewijden zou het gat tussen de vraagprijs en wat kopers bereid waren te betalen te groot zijn geweest. Equistone, de voormalige private-equitytak van de Britse bank Barclays, zou nog het dichtst in de buurt van een deal zijn gekomen.

Volgend op het besluit om Group of Butchers toch te behouden, stelde Nordian Capital en het managementteam – bestaande uit Nick Visser, Wilbert Wolfs, Ralph de Vries en Geert Verbrugge – nieuwe plannen op, wederom met groei als uitgangspunt. “We zijn hard bezig met onze groeistrategie”, zei Ronald van der Heide, voormalig KPMG adviseur en bij Nordian verantwoordelijk voor Group of Butchers, eind maart tegenover het FD.

Nu, vijf weken verder, is inmiddels een nieuwe deal bekendgemaakt. De Roller, een honderd jaar oud familiebedrijf uit Barneveld, is voor 100% overgenomen. Volgens de partners betekent de transactie een win-win. Group of Butchers ziet zijn omzet groeien met zo’n €6 à €7 miljoen, daarnaast voegt het “ambachtelijke expertise” toe aan zijn portefeuille. “We halen met De Roller het pareltje uit de markt”, zegt Ralph de Vries, commercieel directeur van Group of Butchers. Jaap de Jong, Partner bij corporate finance boutique MBCF, voegt toe: “De Roller is een financiële outperformer.” De Jong werd samen met MBCF-collega Martijn Liem door de verkopers ingeschakeld om hun financiële belangen te behartigen tijdens het dealproces. Juridisch advies werd verzorgd door Ellen Vandeberg van het Utrechtse Pellicaan Advocaten.

Door de samenvoeging van de slagerij uit Barneveld met een vestiging van Group of Butchers in Soest, waar ook rookworst wordt gemaakt, is de onderneming naar eigen zeggen nu marktleider in Nederland in dit segment van de vleeswarensector. Voor De Roller lost de integratie met de grotere branchegenoot het probleem op waar veel familiebedrijven mee kampen: bedrijfsopvolging. De zittende directie, bestaande uit de broers Jan Willem en Gerard de Roller (derde generatie), hebben geen opvolging in de familie en dus besloten ze al een tijdje geleden om zich open te stellen voor alternatieve opties, zoals verkoop. Twee jaar geleden werd nog met andere gegadigden gesproken, maar dat ketste voor onbekende redenen af. Group of Butchers voldeed wel aan de wensenlijst van de broers met als gevolg een succesvolle transactie – over de waarde van de deal is geen informatie vrijgegeven.

Dealmakers Group of Butchers - De Roller

Het nieuws kwam in de markt niet als een verrassing. Eind maart had Van der Heide al aangekondigd dat er groot nieuws aan zat te komen. “We zijn bezig met het overnemen van een kleinere concurrent. Daar kunnen we hopelijk over een week of vier meer over vertellen”, zei hij destijds. Vooruitkijkend wil de investeerder in de komende jaren de omzet in Nederland en België uitbouwen naar zo’n €150 miljoen. Nick Visser, CEO van Group of Butchers, geeft aan dat de organisatie, ondanks zijn anorganische groeistrategie “zeer selectief” is in zijn buy-and-build aanpak, en voegt toe dat hij daarom trots is om een vooraanstaande organisatie als De Roller aan het portfolio toe te kunnen voegen. “De transactie versterkt ons aanbod in ambachtelijke, premium deli- en verwerkte vleesproducten.”

Visser schakelde gedurende het M&A proces de hulp in van Squarefield, met wie hij in het verleden eerder al had samengewerkt. Het team werd geleid door Edwin Nobels, en bestond daarnaast uit Matthijs Dekker en Gino Soeriowardojo. Joost Siemensma van Sincerius, een boutique consultancybureau uit Amsterdam, verzorgde de financiële due diligence en Jeroen Bleeker van Janssen Broekhuysen Advocaten was verantwoordelijk voor de juridische afwikkeling.