Top 20 outsourcing adviesbureaus en advocatenkantoren ter wereld

31 mei 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
IAOP, een vereniging die de wereldwijde outsourcingbranche vertegenwoordigd en promoot, heeft de 2016-editie van zijn jaarlijkse ‘World’s Best Outsourcing Advisors’-ranking uitgegeven. De prestigieuze ranglijst omvat de 20 management consultancybureaus en advocatenkantoren die in de ogen van de branchevereniging voorop lopen op het gebied van outsourcingadvies.
 
Ieder jaar voert de International Association of Outsourcing Professionals (IAOP), opgericht in 2005, onderzoek uit naar de kwaliteit van de outsourcing diensten van zakelijke dienstverleners. Op basis van het onderzoek stelt de branchevereniging twee ranglijsten op: ‘The World’s Best Outsourcing Service Providers’, een lijst van de top 100 beste dienstverleners die een volledig outsourcing dienstenpakket aanbieden (wereldwijd; verschillende sectoren) en ‘The World’s Best Outsourcing Advisors’, een lijst van de twintig beste outsourcing adviseurs.
 
The World’s Best Outsourcing Advisors
Voor de 2016-editie van de ‘World’s Best Outsourcing Advisors’ lijst werden de consultancybureaus beoordeeld op vijf verschillende factoren: grootte en groei, kwaliteit van diensten en oplevering, awards / certificering, innovatie en de manier waarop maatschappelijk verantwoord ondernemen (corporate social responsibility) is geïnstitutionaliseerd in de bedrijfsvoering*. De ranking wordt opgesteld aan de hand van een nauwkeurige scoremethode (geleid door een tienkoppige jury) en een onafhankelijke review door een panel bestaande uit klanten van IAOP-leden. “Klanten weten ook dat er honderden gekwalificeerde dienstverleners en adviseurs actief zijn, maar wat zij eigenlijk willen weten is wat ieder van deze aanbieders onderscheidt van de rest”, aldus Demi Hamill, de CEO van IAOP. “Dat is precies waar The World’s Best Outsourcing Advisors voor bedoeld is.”

IAOP World’s Best Outsourcing Advisors

Uit de honderden aanmeldingen voor het rankingonderzoek wordt een lijst van twintig zakelijke dienstverleners samengesteld. Deze selecte groep consultancybureaus vormen volgens Hamill de absolute elite in het outsourcing advieslandschap. “Het is niet eenvoudig om te worden opgenomen in de lijst van ’s werelds beste outsourcing adviseurs”, stelt IAOP voorzitter Michael Corbett.

Onder de erkende consultancybureaus bevinden zich drie van de vier Big Four kantoren: Deloitte, EY en KPMG. KPMG heeft wereldwijd een team van 1.100 adviseurs die gespecialiseerd zijn in outsourcing advies (onderverdeeld in functionele gebieden zoals finance, supply chain management, en technologie) en shared services (Business Process Outsourcing, IT Outsourcing). Op basis van deze sterke vertegenwoordiging van het vakgebied kreeg KPMG in alle categorieën de hoogst mogelijke score. Bovendien werd het kantoor geprezen voor de kwaliteit van zijn kennisleiderschip op outsourcing-vlak, specifiek voor zijn driemaandelijkse Pulse Survey en zijn ITO Service Provider Performance and Satisfaction Study (SPPS).

Deloitte staat sinds 2010 jaarlijks in de top 20 en heeft daarnaast een onderscheiding gekregen als ‘top performer’ met perfecte scores in drie van de vijf beoordelingscategorieën (innovation, CSR, en quality of services & delivery). Ook Big Four rivaal EY is de laatste tijd uitgegroeid tot een van de vaste krachten in de 'World’s Best Outsourcing Advisors' ranking, terwijl ten opzichte van vorig jaar strategie consultancybureau Strategy& – het voormalige Booz & Company en tegenwoordig een aparte divisie van PwC – uit de top 20 is verdwenen.

Voor het eerst sinds het ontstaan van de ranking heeft dit jaar The Boston Consulting Group een plekje veroverd in de lijst – binnen het outsourcing landschap focust het bureau uit de VS zich voornamelijk op management en strategische IT-adviesdiensten. Alsbridge, Avasant, Pace Harmon en Quint Wellington Redwood – vier consultancybureaus die zich specialiseren in outsourcing consulting – hebben allen hun positie in de IAOP ranking behouden. Quint, dat gevestigd is in Nederland, is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot een van beste outsourcing adviseurs ter wereld. Dit jaar behaalde het bureau de hoogst mogelijke scores in de categorieën client service, awards / certification en innovation. “Zo’n prachtige positie behalen is moeilijk genoeg, en die positie behouden is nog lastiger. Maar we hebben het voor elkaar gekregen”, vertelt Alex van den Bergh, Sourcing Advisory Lead bij Quint.

Top 20 outsourcing dienstverleners

Ook internationaal consultancybureau Neo Group staat opnieuw in de lijst, evenals Elixirr die voor het vijfde jaar op rij een plek heeft gekregen in de prestigieuze lijst. Het in Londen gevestigde management consultancybureau werd onlangs ook uitgeroepen tot ‘European Outsourcing Advisory of the Year’ door de National Outsourcing Association (NOA), de Britse tegenhanger van de IAOP.

Voor het achtste jaar op rij heeft Zinnov een plek in de lijst. Zinnov is een van oorsprong Indiaas management consultancybureau met zes kantoren wereldwijd. Information Services Group, een Amerikaans consultancybedrijf met meer dan 1.000 werknemers in 21 landen, staat in de top outsourcing ranking onder meer vanwege de kwaliteit van zijn onderzoek, de engagement delivery en het innovatieve oplossingenaanbod.

Advocatenkantoren
Naast de consultancybedrijven omvat de World’s Best Outsourcing Advisors ranking ook acht advocatenkantoren met een leidende positie in het outsourcing landschap: Baker & McKenzie (een van de drie grootste advocatenkantoren ter wereld), het Britse Bird & Bird (1.100 advocaten in 28 kantoren wereldwijd), DLA Piper (het op-twee-na grootste advocatenkantoor in de VS), Foley & Lardner (net minder dan 1.000 advocaten; voornamelijk in de VS), Kirkland & Ellis (een top 10 speler in de VS), Mayer Brown (een top 15 speler wereldwijd), Olswang (opgericht in 1981 in de UK) en Pillsbury Winthrop Shaw Pittman (een van de oudste advocatenkantoren van Amerika).

Kirkland & Ellis zet zijn indrukwekkende staat van dienst in de lijst verder voort – het Amerikaanse kantoor, dat is opgericht in 1909, heeft sinds de eerste editie van het IAOP-onderzoek ieder jaar in de lijst met beste outsourcing adviseurs gestaan. Olswang, een internationaal advocatenkantoor dat zich specialiseert in de technologie, media en telecomsector (TMT), staat voor het derde jaar op rij in de lijst. Het kantoor (~700 werknemers in zeven kantoren) heeft de afgelopen jaren tientallen multinationals geadviseerd bij outsourcing transities, waaronder Marks & Spencer, BP en Unilever.

* De officiële namen van de vijf categorieën zijn: Size and Growth, Customer References, Delivery Excellence, Programs for Innovation en Corporate Social Responsibility (CSR).