Marktlink en DRV CF begeleiden De Computerwacht overname

22 maart 2016 Consultancy.nl

Futureproof Group, een onderdeel van MKB Fonds, heeft automatiseerder De Computerwacht uit Bodegraven overgenomen. Met de toetreding van De Computerwacht groeit het personeelbestand van de Futureproof Group naar bijna 60 medewerkers, goed voor een omzet van zo'n €10 miljoen.

Opgericht in 2011 en gevestigd in Amsterdam, is het MKB Fonds een fonds dat investeert en participeert in (familie)bedrijven in het Nederlandse Midden-en Kleinbedrijf (MKB)*. In 2013 lanceerde het MKB Fonds een strategie om zijn activiteiten ook binnen de ICT markt uit te bouwen. Die ambitie werd afgetrapt met de overname van Joheco Automatisering, een specialist op het gebied van managed services en Cisco Cloud Infrastructuur partner. Later werd ook branchegenoot Ultra-X gekocht, en beide organisaties kwamen te hangen onder de Futureproof Group, de holding boven het ICT-fonds en onderdeel van MKB Fonds. Met behulp van zijn ‘buy & build strategie’ richt Futureproof Group zijn ambities op verdere uitbreiding.

Vorig jaar kwam de Futureproof Group in aanraking met John Kimmel en Arjo Middelveld, eigenaren van De Computerwacht. Het ICT-adviesbedrijf uit Bodegraven ontwerpt, implementeert en beheert sinds de oprichting in 1999 ICT-structuren voor het midden- en kleinbedrijf, waarbij de focus ligt op dedicated Cloud, Exact Globe en Exact E-Synergy oplossingen. In 2013 kreeg De Computerwacht te maken met een opvolgingsvraagstuk: Kimmel had een leeftijd bereikt waarop hij meer naar de achtergrond wilde treden. Hij besloot een stap terug te doen en Middelveld te benoemen tot algemeen directeur. Twee jaar later – Kimmel was wel aangebleven als commissaris en aandeelhouder – besloot Kimmel in goed overleg met Middelveld zijn aandelenbelang van de hand te doen. De Computerwacht schakelde de hulp in van Marktlink Fusies & Overnames, een fusie- en overnamespecialist gericht op het MKB segment, om een strategische koper te vinden.

De M&A adviseurs kregen twee belangrijke randvoorwaarden mee voor de deal. “Ons belangrijkste uitgangspunt bij het vinden van een geschikte partij was de continuïteit van de onderneming veilig stellen en de werkgelegenheid van alle medewerkers te garanderen en hen toekomstperspectief te bieden”, aldus Kimmel. Marktlink stelde een zogeheten ‘buyers profile’ op en ging binnen de markt op zoek naar een geschikte koper. De longlist werd teruggebracht tot een shortlist, en na de zoektocht kwamen Kimmel en Middelveld uiteindelijk terecht bij de Futureproof Group. Op het eerste gezicht een “uitstekende match”, maar zoals bij ieder gelukkig huwelijk, wilde de partners zich ervan verzekeren dat de krachtenbundeling zowel intern als naar buiten toe een goede match opleverde. Hiertoe schakelde MKB Fonds DRV Corporate Finance in om een due diligence uit te voeren. Onder leiding van DRV partner Pieter Poortvliet en collega Martijn Verhoeven werden onder meer de financiële, personele en fiscale aspecten van De Computerwacht uitgebreid onder de loep genomen.

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel gingen Kimmel en Middelveld akkoord met een verdere verkenning en lieten een due diligence op de Futureproof Group uitvoeren. Vanuit beide kampen kwam vervolgens witte rook en het onderhandelingstraject werd ingegaan. Op 10 februari 2016, na het gladstrijken van alle (juridische) details, was de kogel door de kerk: De Computerwacht werd onderdeel van de Futureproof Group. Hoewel financiële details over de deal niet zijn vrijgegeven, laat Thomas Wals, partner van MKB Fonds weten “heel erg blij” te zijn met de toetreding. Hij voegt toe: De Computerwacht is zeer complementair aan de andere ondernemingen binnen deze groep en we verwachten dat deze bedrijven elkaar zullen versterken. Ook de klanten van de ondernemingen zullen gaan profiteren, doordat er een breder palet aan diensten aangeboden kan worden.”

Net als bij Joheco Automatisering en Ultra-X gaat De Computerwacht zelfstandig opereren binnen de Futureproof Group met behoud van management en eigen identiteit. “We zijn groot geworden door persoonlijke relaties met onze klanten en het leveren van innovatieve en kwalitatieve IT diensten. We behouden met deze stap onze zelfstandigheid en de fundering van ons succesvolle bedrijf”, aldus algemeen directeur Middelveld.

Marnix Messersmid, vanuit Marktlink samen met Niek Derks betrokken bij de deal, laat weten met tevredenheid terug te kijken op de transactie, waarbij ze de belangrijkste wensen van hun ‘opdrachtgever’ hebben kunnen behartigen: “Grootaandeelhouder John Kimmel heeft zijn aandelen overgedragen en Arjo Middelveld is conform zijn wens aangebleven in een ondernemende rol.”

DRV directeur Poortvliet prijst vooral de samenwerking tussen de verschillende stakeholders. “De samenwerking verliep erg prettig. We konden elkaar op deze wijze goed versterken en hebben mogen bijdragen aan een mooie acquisitie.”

De toetreding van De Computerwacht zorgt voor een “meer dan verdubbeling” van het personeelsbestand en omzet van de Futureproof Group naar bijna zestig werknemers, goed voor een jaaromzet van bijna €10 miljoen. Wals laat weten, in het verlengde van de strategie, uit te kijken naar verdere overnametargets: “We voeren in dit kader ook gesprekken met diverse andere partijen”, geeft hij aan, zonder verdere details prijs te geven.

* Onlangs investeerde MKB Fonds bijvoorbeeld in Mosa Glas. De transactie werd begeleid door Aeternus Corporate Finance.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup