Marktlink en DRV CF begeleiden De Computerwacht overname

22 maart 2016 Consultancy.nl

Futureproof Group, een onderdeel van MKB Fonds, heeft automatiseerder De Computerwacht uit Bodegraven overgenomen. Met de toetreding van De Computerwacht groeit het personeelbestand van de Futureproof Group naar bijna 60 medewerkers, goed voor een omzet van zo'n €10 miljoen.

Opgericht in 2011 en gevestigd in Amsterdam, is het MKB Fonds een fonds dat investeert en participeert in (familie)bedrijven in het Nederlandse Midden-en Kleinbedrijf (MKB)*. In 2013 lanceerde het MKB Fonds een strategie om zijn activiteiten ook binnen de ICT markt uit te bouwen. Die ambitie werd afgetrapt met de overname van Joheco Automatisering, een specialist op het gebied van managed services en Cisco Cloud Infrastructuur partner. Later werd ook branchegenoot Ultra-X gekocht, en beide organisaties kwamen te hangen onder de Futureproof Group, de holding boven het ICT-fonds en onderdeel van MKB Fonds. Met behulp van zijn ‘buy & build strategie’ richt Futureproof Group zijn ambities op verdere uitbreiding.

Vorig jaar kwam de Futureproof Group in aanraking met John Kimmel en Arjo Middelveld, eigenaren van De Computerwacht. Het ICT-adviesbedrijf uit Bodegraven ontwerpt, implementeert en beheert sinds de oprichting in 1999 ICT-structuren voor het midden- en kleinbedrijf, waarbij de focus ligt op dedicated Cloud, Exact Globe en Exact E-Synergy oplossingen. In 2013 kreeg De Computerwacht te maken met een opvolgingsvraagstuk: Kimmel had een leeftijd bereikt waarop hij meer naar de achtergrond wilde treden. Hij besloot een stap terug te doen en Middelveld te benoemen tot algemeen directeur. Twee jaar later – Kimmel was wel aangebleven als commissaris en aandeelhouder – besloot Kimmel in goed overleg met Middelveld zijn aandelenbelang van de hand te doen. De Computerwacht schakelde de hulp in van Marktlink Fusies & Overnames, een fusie- en overnamespecialist gericht op het MKB segment, om een strategische koper te vinden.

De M&A adviseurs kregen twee belangrijke randvoorwaarden mee voor de deal. “Ons belangrijkste uitgangspunt bij het vinden van een geschikte partij was de continuïteit van de onderneming veilig stellen en de werkgelegenheid van alle medewerkers te garanderen en hen toekomstperspectief te bieden”, aldus Kimmel. Marktlink stelde een zogeheten ‘buyers profile’ op en ging binnen de markt op zoek naar een geschikte koper. De longlist werd teruggebracht tot een shortlist, en na de zoektocht kwamen Kimmel en Middelveld uiteindelijk terecht bij de Futureproof Group. Op het eerste gezicht een “uitstekende match”, maar zoals bij ieder gelukkig huwelijk, wilde de partners zich ervan verzekeren dat de krachtenbundeling zowel intern als naar buiten toe een goede match opleverde. Hiertoe schakelde MKB Fonds DRV Corporate Finance in om een due diligence uit te voeren. Onder leiding van DRV partner Pieter Poortvliet en collega Martijn Verhoeven werden onder meer de financiële, personele en fiscale aspecten van De Computerwacht uitgebreid onder de loep genomen.

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel gingen Kimmel en Middelveld akkoord met een verdere verkenning en lieten een due diligence op de Futureproof Group uitvoeren. Vanuit beide kampen kwam vervolgens witte rook en het onderhandelingstraject werd ingegaan. Op 10 februari 2016, na het gladstrijken van alle (juridische) details, was de kogel door de kerk: De Computerwacht werd onderdeel van de Futureproof Group. Hoewel financiële details over de deal niet zijn vrijgegeven, laat Thomas Wals, partner van MKB Fonds weten “heel erg blij” te zijn met de toetreding. Hij voegt toe: De Computerwacht is zeer complementair aan de andere ondernemingen binnen deze groep en we verwachten dat deze bedrijven elkaar zullen versterken. Ook de klanten van de ondernemingen zullen gaan profiteren, doordat er een breder palet aan diensten aangeboden kan worden.”

Net als bij Joheco Automatisering en Ultra-X gaat De Computerwacht zelfstandig opereren binnen de Futureproof Group met behoud van management en eigen identiteit. “We zijn groot geworden door persoonlijke relaties met onze klanten en het leveren van innovatieve en kwalitatieve IT diensten. We behouden met deze stap onze zelfstandigheid en de fundering van ons succesvolle bedrijf”, aldus algemeen directeur Middelveld.

Marnix Messersmid, vanuit Marktlink samen met Niek Derks betrokken bij de deal, laat weten met tevredenheid terug te kijken op de transactie, waarbij ze de belangrijkste wensen van hun ‘opdrachtgever’ hebben kunnen behartigen: “Grootaandeelhouder John Kimmel heeft zijn aandelen overgedragen en Arjo Middelveld is conform zijn wens aangebleven in een ondernemende rol.”

DRV directeur Poortvliet prijst vooral de samenwerking tussen de verschillende stakeholders. “De samenwerking verliep erg prettig. We konden elkaar op deze wijze goed versterken en hebben mogen bijdragen aan een mooie acquisitie.”

De toetreding van De Computerwacht zorgt voor een “meer dan verdubbeling” van het personeelsbestand en omzet van de Futureproof Group naar bijna zestig werknemers, goed voor een jaaromzet van bijna €10 miljoen. Wals laat weten, in het verlengde van de strategie, uit te kijken naar verdere overnametargets: “We voeren in dit kader ook gesprekken met diverse andere partijen”, geeft hij aan, zonder verdere details prijs te geven.

* Onlangs investeerde MKB Fonds bijvoorbeeld in Mosa Glas. De transactie werd begeleid door Aeternus Corporate Finance.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup