Aeternus begeleidt MKB Fonds investering in Mosa Glas

27 januari 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeringsmaatschappij MKB Fonds heeft begin deze maand een belang verworven in het in 1860 opgerichte Nederlandse familiebedrijf Mosa Glas. Financiële details van de deal zijn niet vrijgegeven – wel is naar buiten gebracht dat Mosa Glas tijdens de transactie werd begeleid door Aeternus Corporate Finance.

Met een omzet van circa €20 miljoen behoort Mosa Glas tot een van de grootste glasgroothandels van vlakglas in de Benelux. De onderneming is toeleverancier van diverse glasproducten waaronder isolatieglas, zonwerend, brandwerend, akoestisch, gebogen en veiligheidsglas alsmede speciale glassoorten waaronder design glas, screenlines en diverse op maat geassembleerde vlakglas producten. Het bedrijf heeft 33 medewerkers in dienst en is gevestigd in Echt, Limburg.

De aandelen van Mosa Glas waren jarenlang in het bezit van algemeen directeur Marcel Tinnemans en zijn zuster Nicole Tinnemans samen met haar partner Wim Hekkens. Vorig jaar besloten de drie aandeelhouders om een andere weg in te slaan: Marcel Tinnemans zag de markt aantrekken en stelde de ambitie op om het bedrijf verder te laten groeien, terwijl Nicole Tinnemans en Wim Hekkens daarentegen besloten om hun aandelenbelang te verzilveren en over te dragen aan een strategische investeerder die een zelfde lange termijn horizon heeft. “Ze wilden een ander leven tegemoet en niet nog meer tijd in het bedrijf steken”, legt Marcel Tinnemans uit. “Ze hebben familie in Australië wonen waar ze vaker naartoe willen, zonder dat er naar mij toe een schuldgevoel ontstaat.”

Om dit in de praktijk uit te voeren schakelden de aandeelhouders de hulp in van Aeternus Corporate Finance. Namens het M&A kantoor nam Bart Receveur de taak op zich om een geschikte investeerder te vinden. “Die kenden wij nog uit zijn ING-tijd,” zegt Tinnemans. Recerveur was voor zijn overstap naar Aeternus begin 2013 verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening van ING aan het midden- en kleinbedrijf in Midden Limburg. Hij nam de bedrijfsvoering en toekomstperspectief van Mosa Glas onder de loep, en met de informatie benaderde hij een longlist van potentiele investeerders. “De interesse om in Mosa Glas te investeren was zoals verwacht groot”, herinnert Receveur zich. “We merkten dat vrijwel alle partijen die wij benaderden interesse hadden.” Vervolgens bracht de corporate finance adviseur in overleg met de familie de longlist terug naar acht participatiemaatschappijen. Zij werden allen uitgenodigd om kennis te maken met de aandeelhouders en aan de hand van een Q&A meer te weten over de visie en wensen van Marcel Tinnemans. De interesse in Mosa Glas zwakte niet af, integendeel, alle acht partijen gaven aan geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan de gebruikelijke vervolgstappen.

Na een uitgebreide vergelijking van de verschillende opties viel de keuze op het Amsterdamse MKB Fonds, een fonds gericht op de MKB-markt met een totaal beheerd vermogen van circa €35 miljoen. “Met hen hebben we een structuur opgezet, welke optimaal recht doet aan zowel de belangen van Nicole en Wim als uittreders als aan het realiseren van de ambitie welke wij met Mosa Glas hebben”, aldus Tinnemans. “De klik was er vanaf het eerste gesprek. Je had niet het gevoel dat je tegenover een jurist of bankier zat. MKB Fonds gaat ervan uit dat je als ondernemer precies weet welke koers je moet varen. Ze willen je alleen bijstaan met verdere investeringen en expansie.”

In de nieuwe samentelling hebben algemeen directeur Tinnemans en MKB Fonds nagenoeg alle aandelen van Mosa Glas in handen – een klein deel van het eigendom ligt bij een aantal key-personeelsleden.

“Mosa Glas is een prachtige onderneming met een enorm rijke historie. Alle kenmerken van een succesvol en gezond familiebedrijf zijn hier aanwezig: het bedrijf zit meerdere generaties in de familie, heeft geen schulden en de familie heeft een goed onderbouwde lange termijn visie. Wij zien dat de markt voor Mosa Glas zeer aantrekt en dragen graag bij aan het verdere succes”, aldus Thomas Wals, partner van MKB Fonds.

Afgelopen jaar was Aeternus Corporate Finance, onlangs nog verkozen tot een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland, betrokken bij de overname van Dim, een communicatiebureau uit Tegelen.