Interview: Jasper de Valk, over werken bij Deloitte en VODW
Kun je een korte introductie geven van jezelf?
Al sinds mijn studie informatiekunde (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) vind ik het interessant om me te verdiepen in hoe (grote) organisaties werken en hoe hierin verbeteringen aangebracht kunnen worden. Specifiek de inzet van vernieuwende technologie en invloed van online hebben me altijd al gefascineerd. Tijdens mijn studie ben ik dan ook begonnen met mezelf te specialiseren in inzet van online om organisaties te helpen vernieuwen en zo groei te realiseren. Hierbij vind ik het belangrijk dat altijd de menselijke kant belicht wordt, aan zowel de organisatie kant als de klant kant, en dat niet de techniek leidend wordt. Omdat ik van afwisseling houd en het leuk vind om nieuwe organisaties te leren kennen was een carrière in consultancy een erg voor de hand liggende keuze.
Na 1,5 jaar werkervaring bij een ICT dienstverlener heb je in 2008 de overstap gemaakt naar Deloitte Consulting. Waarom koos je voor een carrière in management consultancy?
Ik ben begonnen bij een ICT dienstverlener om een beter beeld te krijgen van hoe organisatie processen werken. Hier heb ik enorm veel van kunnen leren, maar de ICT was daarin erg leidend en vanuit die functie was het erg lastig om veranderingen te realiseren. Op dat moment ben ik door Deloitte benaderd om voor de Webstrategy afdeling te komen werken die op dat moment werd opgericht. Dit gaf me de gelegenheid om op management niveau bij grote organisatie te praten over de strategische inzet van het online kanaal en dat was een perfecte match. Bovendien sprak het me erg aan om samen met collega’s deze nieuwe proposities voor Deloitte uit te werken en zo ook Deloitte te helpen haar dienstverlening te vernieuwen.
Je specialiseerde je bij Deloitte in onder andere ‘Network Analysis’. Kun je kort toelichten wat het is en welke waarde het kan bieden aan klanten?
Social Network Analysis wordt in de sociologie en antropologie veel gebruikt om complexe relaties tussen (groepen) mensen in kaart te brengen. Het maakt inzichtelijk en helpt met het visualiseren hoe mensen bijvoorbeeld met elkaar communiceren en samenwerken. Omdat ik merkte dat organisaties vaak stuurden op basis van processen en organogrammen en hier niet succesvol mee waren, ben ik via het Deloitte Innovatie programma gaan onderzoeken of niet beter via sociale netwerken gestuurd kan worden. Wat namelijk blijkt is dat sturen op basis van bestaande samenwerkingsrelaties veel effectiever is dan sturen op de hiërarchie. Door informele sociale netwerken in kaart te brengen bij organisaties en strategische veranderingen via deze netwerken te introduceren zijn klanten effectief in staat gedragen veranderingen te realiseren binnen organisaties. Uiteindelijk zijn organisaties die dit doen succesvoller en meer in staat te groeien dan organisaties die via macht en formele organogrammen sturen.
Na 3 jaar Deloitte stapte je over naar marketing specialist VODW, waar je inmiddels ruim een jaar werkt. Wat zijn de grootste verschillen die je zijn opgevallen tussen de twee adviesbureaus?
Bij Deloitte ben ik werkzaam geweest voor zowel de Technology afdeling als de Human Capital afdeling, en ik merkte dat actuele vraagstukken rondom online en innovatie zich vaak aan de voorkant van de organisatie afspeelden, daar waar de organisatie de klantcontacten heeft. Om die reden heb ik de overstap gemaakt naar VODW waar ik me bezig houd met strategische vraagstukken rondom marketing en innovatie. Het leuke is dat VODW en Deloitte Consulting voor veel klanten complementaire dienstverlening bieden en ik zodoende nog veel samenwerk met oud-collega’s vanuit Deloitte Consulting. De verschillen zitten hem dus niet in de klanten of type projecten, het belangrijkste verschil is dat VODW zich vooral bezig houdt met marketing gerelateerde vraagstukken waar de klant centraal staat. Verder merk je het verschil tussen een grote internationale organisatie als Deloitte, waar consulting slechts een (klein) deel is van de organisatie en een kleinere organisatie als VODW. Wat bij Deloitte erg goed werkt is dat je kan bouwen op kennis van collega’s over de hele wereld. Vaak is er ergens al gewerkt voor een bepaalde klant, of zijn soortgelijke vraagstukken al eens opgepakt in een ander land, ik vond het altijd erg leuk om de internationale samenwerking op te zoeken. Het voordeel bij VODW is daarentegen dat je als kleinere organisatie flexibeler bent, en sneller in staat bent om je dienstverlening te vernieuwen.
VODW is een gespecialiseerde speler die focust op marketing adviesdiensten. Welk voordeel heeft deze focus voor zowel de consultants als klanten?
Het grote voordeel van de focus op marketing adviesdiensten is dat alle collega’s om je heen in hetzelfde geloven; de klant centraal stellen. Hiermee kan dit in alle projecten geborgd worden waardoor er betere strategische keuzes gemaakt kunnen worden. Doordat VODW deze focus heeft merk je dat we een unieke positie in de markt hebben op het kruispunt van markt, klant en organisatie. Dit maakt het mogelijk dat VODW in veel branches dé specialist op marketing adviesdiensten is, en dit maakt het weer mogelijk om inspiratie uit andere branches te combineren met kennis uit de branche van de klant waardoor we in staat zijn goede strategische marketingadviezen te geven.
Naast je baan als adviseur ben je sinds begin 2011 ook sterk betrokken bij innovatie-community TEDx Amsterdam. Kun je uitleggen waarom er zo’n hype bestaat rondom TED en TEDx sessies?
Het netwerk van de TEDx organisaties over de wereld is zo groot dat vaak de meest inspirerende sprekers op het podium komen om hun ideeën te delen, en daarbij is het format van maximaal 18 minuten voor een TED talk ideaal geschikt om ideeën via de online video’s te delen en te bekijken. Dit in combinatie met het enorme aantal TEDx events over de hele wereld – er zijn er zeven per dag! – zorgt ervoor dat TEDx dé plek voor inspiratie is geworden. Al deze inspiratie en energie zorgt voor zo veel enthousiasme dat TEDx inmiddels een enorme hype is, en de ervaring van het bijwonen van een TEDx event echt geweldig is!
De volgende TEDx Amsterdam vindt plaats op 30 november 2012. Wat wordt volgens jou het hoogtepunt van het programma?
Over het programma mag ik helaas nog niet te veel los laten, maar er zijn enkele wereldtoppers die gaan komen, dus houd de website in de gaten! Het hoogtepunt waar ik het meest naar uitkijk is de TEDxAmsterdam Award; voor het eerst in TEDx geschiedenis gaan we als TED samen met onze partners ideeën verzamelen. Dit doen we enerzijds via de TED fans die hun idee kunnen indienen, maar ook door innovaties vanuit deze partnerorganisaties in te brengen. Vervolgens gaan we samen met deze organisaties de business modellen achter de ideeën aanscherpen. Het is uniek dat grote organisaties als KPN, ING, Shell, Philips, Deloitte en McKinsey bij elkaar komen om samen te innoveren!! Wat mij betreft is deze vorm van open innovatie de manier om de Nederlandse economie weer uit de crisis te halen.
Oproep aan consultants
Gezien de enorme hoeveelheid diverse kennis en ervaringen van consultants zou ik alle lezers van Consultancy.nl willen oproepen hun ideeën in te dienen voor de TEDxAmsterdam Award en kans te maken om samen met TED en onze partners het business model achter het idee te verbeteren en bovendien kans te maken om jouw idee te pitchen in een TED Talk op het podium van TEDxAmsterdam ’12!