PwC gaat 1.000 data scientists werven voor Deals praktijk

22 maart 2016 Consultancy.nl

PwC heeft het plan aangekondigd om meer dan 1.000 dataspecialisten toe te voegen aan zijn wereldwijde Deals praktijk. Op deze manier wil de Big Four dienstverlener zijn M&A klanten sneller kunnen voorzien van diepere analytische inzichten. Voor het Nederlandse kantoor betekent dit een uitbreiding naar veertig specialisten, een verviervoudiging ten opzichte van het huidige team van data scientists.

Vorig jaar bereikte de wereldwijde M&A activiteit een totale dealwaarde van bijna $5 biljoen, blijkt uit recent onderzoek van McKinsey & Company. Volgens een ander onderzoeksrapport van KPMG zal 2016 opnieuw een topjaar worden voor de internationale fusie en overnamemarkt. Het wordt voor bedrijven echter steeds belangrijker om goede deals met de juiste fit te vinden, met het oog op de stevige concurrentie en hoge prijzen in de markt.

Een van de wapens in de M&A-strijd om de beste deals is data science, het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data. Zowel voor kopende als verkopende partijen biedt data science nieuwe methoden voor het optimaliseren van bedrijfswaarderingen en dealprocessen. De mogelijke toepassingen van data science beslaan zo goed als het hele M&A domein, van het uitvoeren van due diligence trajecten tot het structureren van tax supply chains en post-fusie integratie routekaarten.

Om bij te kunnen blijven met de snelle transformatie in de markt, heeft PwC onlangs aangekondigd in de komende twee jaar het wereldwijde personeelsbestand van zijn Deals serviceline met meer dan 1.000 dataspecialisten uit te zullen breiden. Het huidige aantal werknemers in data science functies bedraagt wereldwijd nu ongeveer 500 FTEs, waarmee de uitbreiding goed zal zijn voor een verdriedubbeling van de capaciteit van het Big Four kantoor. “Ons bedrijf zal erg kwetsbaar worden als we niet moderniseren en meer gebruik gaan maken van data”, legt John Dwyer, Global Head of Deals bij PwC, uit. “We moeten progressiever zijn en binnen ons personeelsbestand een verschuiving doorvoeren van traditionele accountants naar meer dataspecialisten, wiskundigen en andere professionals die bekend zijn met computeralgoritmen.”

Maarten van de Pol, Partner van PwC Nederland en hoofd van de Nederlandse transactiepraktijk, stelt in een gesprek met het FD: “Voor een professionele weging zoeken we hardcore data-analisten, dus wiskundigen, statistiekdeskundigen en andere mensen uit de wetenschap. Daarnaast hebben we, in plaats van traditionele accountants, professionals nodig die niet alleen de sectoren en bedrijven kennen, maar ook gevoel hebben voor datatechnologie.” Deze nieuwe data engineers, statistici en machine learning experts zullen voornamelijk worden aangetrokken vanuit de technologische sector. Ook data talent uit onder meer de gezondheidszorg en de academische wereld staan op het wensenlijstje. De meerderheid van de nieuwe aanwinsten zal wereldwijd aan de slag gaan binnen de Deals praktijken van het Big Four kantoor.

“Ter ondersteuning van fusies en overnames willen wij sneller over diepgaandere analyses beschikken”, zegt van de Pol, die illustreert: “Bijvoorbeeld bij overnames in de detailhandel is het van belang te weten wat de goede locaties zijn in relatie tot wat voor mensen er in de omgeving wonen. Dus het gaat ons om allerlei correlaties tussen veel rijkere data dan waarover we vroeger konden beschikken.”

PwC Nederland
De grote wervingscampagne van nieuwe dataprofessionals neemt voor een deel ook plaats in Nederland. Van de Pol bevestigt dat het voor de Nederlandse Deals praktijk zal gaan om een toevoeging van zo’n dertig specialisten. Momenteel heeft de afdeling tien dataspecialisten in dienst waarmee de uitbreiding zal neerkomen op een verviervoudiging van de totale data science capaciteit in Nederland. En dat is ook nodig volgens Van de Pol, met het oog op de goed gevulde kassen van private equity ondernemers en investeerders die op zoek zijn naar overnametargets.

“Om al die klanten optimaal te kunnen adviseren – wereldwijd gaat het hierbij om een omzet van $5 miljard voor PwC – gaan wij de mensen die zich met data-analyse bezighouden bij elkaar zetten, zodat in Nederland straks een afdeling van veertig mensen ontstaat”, aldus Van de Pol. Hiervoor richt PwC Nederland zich niet alleen op de binnenlandse arbeidsmarkt, maar ook op de Belgische en Duitse arbeidsmarkten, meldt de partner.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup