Quint steunt De Maand van ICT met trainingsinitiatief

09 maart 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

UWV heeft de maand april uitgeroepen tot ‘De Maand van ICT’. Als onderdeel van deze campagne is het UWV een bijzondere samenwerking aangegaan met Quint Academy. Voor elke betaalde training die volgende maand wordt geboekt zal het opleidingsinstituut van adviesbureau Quint Wellington Redwood tevens een kosteloze training aanbieden aan een werkzoekende die bij het UWV staat ingeschreven.

Uit onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de IT-sector komt een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel op hoger beroepsniveau naar voren. De markt kampt echter met een mismatch, aangezien het niet ieder talent daadwerkelijk lukt om een baan te vinden, terwijl werkgevers het aantal beschikbare IT vacatures alleen maar zien toenemen.

In een poging om verhoudingen van vraag en aanbod te verbeteren en het tekort aan gekwalificeerd IT-personeel terug te dringen, sloegen in februari vorig jaar UWV en Quint Wellington Redwood (Quint) de handen ineen om ‘UWV@QuintAcademy’ te lanceren. Het initiatief biedt werkzoekenden met een WW-uitkering kosteloos trainingen aan op het gebied van onder meer IT Servicemanagement, Lean IT en Project Management. Per opleiding stelt Quint een aantal plaatsen beschikbaar – WW’ers kunnen zich in overleg met hun UWV-adviseur aanmelden.

De regeling is volgens de initiatiefnemers in de afgelopen twaalf maanden een groot succes gebleken: zonder concrete getallen te noemen geven ze aan, dat “boven verwachting veel werkzoekenden” gebruik hebben gemaakt van de geboden mogelijkheid. Voortbouwend op het concept hebben UWV en Quint nu besloten om het partnership verder uit te breiden.

De komende maand (april) is door UWV uitgeroepen tot ‘De Maand van ICT’, en als onderdeel van de campagne zal Quint Academy voor iedere betaalde training die wordt geboekt een kosteloze opleidingsplek voor een werkzoekende aanbieden. “Werkgevers die dus investeren in de kennis van hun eigen medewerkers, investeren daarmee tegelijk in menselijk kapitaal buiten hun eigen organisatie, en daarmee in de Nederlandse kenniseconomie”, legt Mireille van Kol, Directeur van Quint Academy uit. Zij vervolgt: “Investeer als werkgever in je eigen team en tegelijkertijd in werkzoekenden. Een uitgelezen kans om bij te dragen aan het opheffen van het tekort aan gekwalificeerde IT’ers, of sterker: een kans om te mixen en wellicht te matchen.”

In vergelijking met een jaar geleden is het opleidingsaanbod van Quint Academy groter geworden. Trainingen die tot het huidige curriculum behoren richten zich op thema’s als Agile, Lean IT, DevOps, Sourcing en Best Value Procurement, IT Servicemanagement, Governance en Regievoering. “Het gaat hierbij niet om omscholingstrajecten, maar juist om trainingen die een impuls geven aan de al aanwezige vakkennis. Het brengt de kennis van de werkzoekende up-to-date waardoor het zelfvertrouwen groeit en de kansen op de arbeidsmarkt toenemen”, licht Van Kol toe. In een reactie op het partnership met Quint, geeft Marieke Duijndam, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten bij UWV, aan: “Wij ondersteunen dit soort initiatieven, aangezien skills en vaardigheden van zeer groot belang zijn in de ICT-sector. Ze vergroten de kans om een baan te vinden, versterken de kandidaat en kunnen de mismatch op de arbeidsmarkt verkleinen. Daarnaast vergroten het netwerken en de contacten tijdens een training de kans op een baan.”