7 bureaus begeleiden IS Group | Net Ground transactie

15 december 2015 Consultancy.nl 6 min. leestijd

IS Group, een dochteronderneming van KPN, heeft begin deze maand Net Ground overgenomen, een leverancier van managed hosting- en clouddiensten. De transactie werd begeleid door M&A consultants, advocaten en financiële adviseurs van zeven bureaus: Capitalmind, Accuracy, JSA Tax Consultancy, Cleber, Palthe Oberman, Hogenhouck en BarentsKrans.

De cloudmarkt is een van de snelst groeiende segmenten binnen de IT-industrie. Over de exacte omvang valt te discussiëren, aangezien verschillende analisten met andere schattingen komen – een duidelijke trend erkennen ze echter allemaal: sterke groei. Volgens een recent onderzoek door The METISfiles groeit de Nederlandse markt voor publieke clouddiensten tussen 2011 en 2016 met een gemiddelde jaarlijkse groei van 29%. In 2016 zal het Nederlandse bedrijfsleven naar verwachting €1,2 miljard besteden aan SaaS, PaaS en IaaS diensten.

Cloud, KPN, IS Group, NetGround

De groei is niet alleen zichtbaar in de top van het bedrijfsleven – ook in het midden- en kleinbedrijf maakt cloud computing een sterke opkomst. Een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd door Odin en zich puur richt op de MKB markt – schat dat de MKB cloud markt momenteel zo’n €844 miljoen waard is, en dat de komende jaren de uitgaven gemiddeld per jaar met 12% zullen toenemen – tot €1,2 miljard in 2018. IaaS, het grootste segment, is momenteel goed voor €340 miljoen en zal groeien naar €475 miljoen in 2018, aangezien MKB’ers op grote schaal de overstap maken van in-house servers naar gehoste servers.

In het licht van deze groeiende markt is cloud verworden tot een van de belangrijkste strategische prioriteiten voor ICT bedrijven. Zo stelde Pim Bilderbeek, partner bij The METISfiles, onlangs: “De Nederlandse markt voor generieke telecom- en IT-diensten staat onder druk als gevolg van veranderend klantgedrag en de opkomst van nieuwe verdienmodellen. Cloud is zo’n nieuw verdienmodel. Geen enkel zich zelf respecterend ICT bedrijf kan het zich veroorloven een markt van meer dan €1 miljard te negeren.”

Diensten Net Ground

En zo ook KPN, met meer dan 18.000 medewerkers de grootste ICT organisatie van ons land. KPN heeft cloud aangemerkt als een van de belangrijkste groeigebieden van KPN Zakelijk, zijn business unit die corporates, MKB’ers en ondernemers bedient. KPN heeft zijn business de afgelopen jaren zowel uitgebreid door organische groei, alsmede twee grote recente acquisities. Zo kocht KPN in augustus vorig jaar Argeweb, dat wordt omschreven als een van de meest succesvolle hostingbedrijven van Nederland, en in juli kocht het IS Group, een van de grootste leveranciers van managed hosting- en cloud diensten.

Onder de vleugels van KPN heeft IS Group inmiddels zijn eerste overname afgerond. Begin deze maand kocht IS Group het volledige aandelenkapitaal van Net Ground van Netmen, de voormalige aandeelhouder van het IT-bedrijf uit Nootdorp. “De overname en integratie van managed hosting- en cloud leveranciers is een belangrijk onderdeel van onze strategie om ons marketleiderschap verder uit te bouwen”, zegt Jan Willem des Tombe, CEO van IS Group. “Met de overname van Net Ground breiden we onze schaal en marktbereik verder uit en kunnen wij onze klanten nog beter helpen met de overstap naar de cloud.” Tot de klantenkring van Net Ground behoren onder meer Linda, SEOshop en diverse andere MKB-bedrijven.

7 bureaus begeleiden IS Group

De overeenkomst tussen de twee partijen werd in goede banen geleid door fusie- en overnamespecialisten van zeven externe bureaus. Koper IS Group werd op financieel vlak geadviseerd door Capitalmind. Het team bestond uit Ron Belt (Managing Partner) en Marleen Vermeer (Manager). Transactie-ondersteuning, waaronder commerciële due diligence activiteiten, werd verzorgd door Leontine Koens-Betz (Managing Partner) en Gijs Siecker (Manager) van Accuracy.

JSA Tax Consultancy, een adviesorganisatie uit Rotterdam gespecialiseerd in de fiscale begeleiding van M&A transacties, verzorgde in de persoon van Rowdy Schouten fiscaal advies. Verder stonden twee advocatenkantoren IS Group bij met juridisch advies en ondersteuning: Cleber (focus op legal) en Palthe Oberman (focus op HR aspecten). Het team van niche advocatenkantoor Cleber, opererend met zeven advocaten vanuit zijn kantoor aan de Amsterdamse Herengracht, bestond uit Bart Voorvaart, Sjef Bartels en Carry Dullaart.

Voor Accuracy betekende het ondersteunen van IS Group een terugkeer naar bekend terrein – het M&A advieskantoor adviseerde het IT bedrijf bij de overnames van WideXS (juni 2014) en NXS Internet (juni 2013). “We zijn als Accuracy erg content dat wij IS Group en daarmee ook KPN opnieuw succesvol hebben kunnen ondersteunen met onze transactie- en financiële expertise binnen deze sector, om zodoende de positie op de Nederlandse cloudcomputing markt verder te versterken”, aldus Gijs Siecker, die sinds oktober 2012 werkzaam is bij het bureau. Ook Capitalmind kan bogen op een langdurige samenwerking met IS Group. Belt stelt: “Door onze lange relatie met IS Group en onze kennis van de hosting sector, waren we in staat om IS Group te adviseren rondom de volgende stap in hun actieve ‘Buy & Build’ strategie, om de Nederlandse marktleider in Cloud Computing en IT diensten te blijven.”

10 fusie- en overnamespecialisten

Verkoper Net Ground, opgericht in 2000 door twee enthousiaste netwerkspecialisten, werd op M&A vlak bijgestaan door Hogenhouck, een kantoor uit Den Haag dat ondernemingen ondersteunt met de koop en verkoop van activiteiten. Het dealteam werd geleid door Rik Stikkelbroeck en Mark van Beusekom, de twee Managing Partners die het bedrijf in 2007 mede oprichtten.

"Als Hogenhouck hebben wij de samenwerking met de oprichters van Net Ground en collega adviseurs als prettig en professioneel ervaren. Vanaf het moment van benadering door IS Group zaten onze opdrachtgevers professioneel in het proces en vanwege de duidelijke afspraken en het helder managen van verwachtingen naar alle betrokken partijen, is deze transactie in een voorspoedig tempo gerealiseerd. Het resultaat is voor alle partijen bevredigend", aldus Stikkelbroeck.

Juridische ondersteuning werd geleverd door Michiel Martin, Managing Partner bij BarentsKrans en voormalig advocaat bij Simmons & Simmons.