Quint zoekt nieuwe vrouwelijke Sourcing consultant
Ter uitbreiding van hun sourcingpraktijk is Quint op zoek naar een nieuwe vrouwelijke sourcing adviseur. Om de weg vrij te maken voor toekomstige vrouwelijke kandidaten, sprak Consultancy.nl met ervaren sourcing consultant Ingeborg van den Oever en nieuwkomer Prarthana Ramdas over hoe zij standhouden in een sector die nog altijd wordt gedomineerd door mannen, en over hun ervaringen binnen de adviesbranche.
Ingeborg, je bent nu zo’n 14 jaar werkzaam in het IT-domein. Binnen het business-landschap is diversiteit een steeds belangrijker onderwerp geworden. Hoe kijk jij aan tegen die ontwikkeling, specifiek in de sourcingwereld?
Van Den Oever: “Diversiteit is essentieel! De IT wereld is van oudsher een mannenwereld en daarbinnen het vakgebied sourcing ook. Sourcing is een breed onderwerp dat in de adviespraktijk van Quint en de opdrachten die we daar uitvoeren veel raakvlakken kent met de andere vakgebieden zoals governance en regie en Lean IT. Sourcing kent behalve wellicht wat meer bekende hardere aspecten (contracten, onderhandelingen ed.) ook veel zachte aspecten (positie van medewerkers, relatiemanagement e.d.). Daarnaast vergt het werk dat wij doen steeds meer kennis van de business en die is net zo divers als de samenleving. Een goede balans tussen mannen en vrouwen, tussen ervaren en startende consultants en tussen verschillende opleidingsrichtingen maakt dat er optimaal ingespeeld kan worden op de uiteenlopende vraagstukken bij klanten en die zijn er in alle domeinen: industrie, finance, overheid, zorg, enz.”
Prarthana, jij sloot je in 2013 aan als Consultant bij Quint, waarom heb je specifiek voor Quint gekozen?
Ramdas: “Dat is een goede vraag, ik studeerde Economie en International Development Studies aan de Universiteit Utrecht, een studie die op het eerste gezicht niet echt aansluit bij wat Quint doet! Ik kwam via via in contact met Quint net voordat ik was afgestudeerd, en ging het gesprek aan vanuit het perspectief “Waarom niet?”. Quint zocht toen specifiek jonge consultants die geïnteresseerd waren in de financiële kant van onze Consultancy dienstverlening. Vanwege mijn Economie opleiding kwam ik in aanmerking.”
Ze vervolgt: “Voor mij waren er twee doorslaggevende factoren. Ik geloof heel erg in de toekomst van ons werk. IT gaat alleen maar belangrijker worden in het bedrijfsleven, en de beste manier om grip te krijgen op een Sourcing deal is om de financiële kant te begrijpen; het werk trok mij dus al aan. Daarnaast heeft Quint expliciet tegen mij gezegd dat ze mensen zochten die buiten hun comfort zone wilden zitten, die graag verder wilden leren en zichzelf verder wilden ontwikkelen. Voor Quint was het gelukkig niet belangrijk om extreem veel vakkennis mee te brengen, maar wel veel enthousiasme, een hoog denkniveau en de bereidheid om hard te werken. En als je me zou vragen of ik me helemaal wilde storten op een nieuw vakgebied? Ja! En ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing.”
En Ingeborg, wat was destijds jouw drijfveer om voor Quint te kiezen? Wat maakt Quint volgens jou een goede werkgever?
Van Den Oever: “Ik heb ruim twaalf jaar voor de Overheid gewerkt waar mijn werk de laatste jaren ook het karakter had van consulting. Met de ambitie om mij buiten de overheid verder te ontwikkelen kwam ik bij Quint terecht, waarbij het motto ‘Dare to challenge’ meteen in het oog sprong. Daarbij waren de overzichtelijke omvang van de organisatie en de bijbehorende korte lijnen en invloedssfeer een belangrijke reden om voor Quint te kiezen. Ook heeft Quint een scherpe visie op de ontwikkelingen in verschillende markten (in mijn geval de overheidsmarkt) en wordt het belang onderkend om daar expertise over in huis te hebben. En dat leidt weer tot een heel diverse medewerkerspopulatie, heel aantrekkelijk!”
Prarthana, je bent nu inmiddels twee jaar werkzaam bij Quint. Kun je ons een voorbeeld geven van een recent project waarbij je betrokken bent geweest? Hoe heb jij het verschil kunnen maken?
Ramdas: “Het leuke van Quint is dat elke opdracht anders is. Nu ben ik bijvoorbeeld voor het eerst verantwoordelijk vanuit Quint voor de hele financiële kant van een Sourcing opdracht. Ik mag altijd vragen stellen, en hulp vragen als het nodig is, en mijn collega’s staan altijd voor mij klaar. Maar ik ben verantwoordelijk voor het opstellen van de Business Case achter de Sourcing deal. Twee jaar lang heb ik meegewerkt aan financiële opdrachten, maar telkens in een ondersteunende rol, omdat het een heel belangrijk onderwerp is, waar je aan veel details moet denken. En nu mag ik voor het eerst zelf de lead hierin nemen! Dat is één van de dingen die ik echt fantastisch vind aan Quint. Mijn Seniors denken echt na over de ontwikkeling van hun medewerkers. Mijn Project Manager in dit geval heeft bewust gekozen voor mij om deze opdracht te doen, omdat het een geweldige kans is voor mij om mezelf te ontwikkelen, maar hij zorgt ook wel dat ik de hulp krijg om de opdracht goed te kunnen doen. Het wordt van mij verwacht dat ik zelf in de gaten houd wanneer ik hulp nodig heb, maar als ik erom vraag, is het ook gegarandeerd dat ik hulp krijg.”
Ze voegt toe: “Hetzelfde geldt ook voor een andere recente opdracht waarbij ik betrokken was, die heel anders was. Die opdracht lag meer op het gebied van organisatie verandering. In een team heb ik geholpen om een hele afdeling op te zetten die een recent uitbesteed BPO team ging beheren. Dit was een heel ander soort opdracht dan dat ik gewend was, meer in de richting van Sourcing Governance. Het gave van deze opdracht was dat ik in een heel ervaren team zat, met drie mensen die totaal andere stijlen hadden van werken. Ik heb ontzettend veel geleerd van hoe ze alle drie in dezelfde situatie acteerden, en wat ze met hun stijlen konden bereiken. Ik kan echt uren doorgaan over mijn opdrachten bij Quint, maar waar het op neerkomt is dit; als je bereid bent om te leren, en weet hoe je gericht hulp moet vragen, dan staat iedereen klaar om je een stapje verder te helpen.”
Ingeborg, met welke uitdagingen krijgt volgens jou het sourcinglandschap en/of Quint de komende jaren te maken? Welke rol denk jij te kunnen spelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden?
Van Den Oever: “Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die ik zie is dat de markt en dus ook onze klanten steeds volwassener worden als het om IT-vraagstukken en specifiek sourcingvraagstukken gaat. Veel grote klanten hebben al één of meerdere keren sourcingservaring. De vraagstukken bij deze klanten evolueren en onze toegevoegde waarde evolueert mee. Daarbij zie ik als voornaamste ontwikkeling, waar ik mij ook persoonlijk mee bezig houd, het snel groeiende belang van sustainable sourcing. Kort gezegd het besef dat bij het verwerven van IT-dienstverlening de balans tussen people, planet en profit geborgd moet worden. Dit onderwerp is naar mijn mening ook een onderwerp dat bij uitstek gebaat is bij diversiteit. Zowel aan de klantzijde als bij Quint!”
Vorig jaar werd Quint verkozen tot het beste outsourcingbureau ter wereld, een unieke prestatie voor een Nederlands bureau. Wat maakt de sourcing dienstverlening van Quint volgens jullie zo bijzonder?
Van den Oever: “Quint kan putten uit 20 jaar ervaring met outsourcing, insourcing, offshoring, shared services, integraties en separaties en heeft daarmee best practices opgebouwd in alle fasen van de sourcing cyclus. De onafhankelijke positie van Quint alsmede de uitgebreide marktkennis in zowel de profit als non-profit sector zijn belangrijke onderscheidende factoren. Nog belangrijker is dat Quint zichzelf als organisatie en op het sourcing vakgebied blijft ontwikkelen. Het sterk groeiende belang van sustainability is niet alleen iets waar wij onze klanten over adviseren, maar waar wij ons als organisatie ook verder in ontwikkelen. En tot slot kent Quint het primair proces van onze opdrachtgevers en kent het sourcingadvies dat wij geven de best practices uit jaren ervaring als basis gecontextualiseerd naar de specifieke klantvraag.”
Ramdas voegt toe: “Bij Quint ligt de nadruk op de persoonlijke aanpak en eigen stijl van de consultants. Wij hanteren namelijk géén standaard ‘fabrieksaanpak’ die dan wordt uitgerold bij een klant, maar iedere (eigenwijze) consultant benadert de uitdagingen van klanten juist op zijn eigen manier, uiteraard gesteund door Quint op de achtergrond – als bron van inspiratie.”
Waarom moet juist een vrouwelijke professional die nu werkzaam is op het snijvlak van business en sourcing zich geroepen voelen om zich bij Quint aan te sluiten?
Van den Oever: “Werken bij Quint betekent impact hebben bij een verscheidenheid aan opdrachtgevers in alle markten en marktsegmenten, mensgericht werk in een (inter)nationale omgeving waarin onafhankelijk advies voorop staat. Juist het werkveld op het snijvlak van business en IT vraagt om diversiteit. Werken bij Quint vraagt om creativiteit, het leggen van verbindingen en communicatie, eigenschappen waarover vrouwelijke professionals bij uitstek beschikken. Daarnaast is het een sector gedomineerd door mannen, maar waar een vrouw vaak een ander insteek brengt. Dit werkt (vind ik) verfrissend.”
Over welke eigenschappen dient deze mogelijke nieuwe collega te beschikken?
Van den Oever: “Kort gezegd de ‘Dare to challenge’ mentaliteit. Geen genoegen nemen met de status quo, klanten en collega’s willen en kunnen bevragen op hun motivatie en drijfveren en op die manier het vermogen te hebben om verbeteringen te realiseren in organisaties en die te verankeren. Uiteraard zijn uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden in combinatie met markt- en vakkennis een vereiste.”
Ramdas besluit: “Daarnaast zijn het vermogen om duurzame impact te creëren en de drang om te blijven leren en ontwikkelen eveneens belangrijke eigenschappen.”
Ingeborg van den Oever is sinds begin 2015 Principal Consultant bij Quint en begon er twee jaar eerder als Senior Consultant Governance. In de jaren daarvoor werkte Van den Oever zo’n tien jaar op het snijvlak van business en IT bij diverse onderdelen van de Rijksoverheid, onder meer als lijn- en programma- en projectmanager. Van den Oever studeerde af in Informatica en Informatiekunde aan de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk.
Prarthana Ramdas is sinds 2013 als Consultant werkzaam bij Quint. In 2012 studeerde zij af met een Master in International Development Studies aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie was zij werkzaam als Stagiair en Research Assistent bij Ecorys en liep ook stage bij Ontwikkelingsbank FMO.