Accenture doneert 2,2 miljoen aan Plan Nederland

19 november 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accenture heeft als onderdeel van zijn ‘Skills to Succeed’ initiatief Plan Nederland een bedrag van $2,2 miljoen gedoneerd, bestaande uit een geldbedrag en pro bono diensten. Met de bijdrage gaat de non-profit organisatie ruim 6.000 kansarme jongeren in Tanzania en Zambia trainingen voor digitale, technische en levensvaardigheden aanbieden.

Sub-Saharaans Afrika is een van de armste regios ter wereld. Volgens berekeningen van economen moet ongeveer 70% van de jongeren in de regio rondkomen van minder dan $2 per dag. In tegenstelling tot veel andere gebieden wereldwijd, bestaat een groot deel van de bevolking van dit gebied juist uit jongeren. Waar bijvoorbeeld in Zuid-Azië de populatie relatief gelijk verdeeld is over de verschillende leeftijdscategorieën, daalt het aantal inwoners van Sub-Saharaans Afrika gestaag naarmate hogere leeftijdscategorieën worden bereikt. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Tsjaad, Niger en Oeganda bestaat de helft van de bevolking uit jongeren onder de 16 jaar.

The Opportunity and Challenge - Africa Youth

Om de jeugd in deze regio te helpen hun vooruitzichten van de toekomst te verbeteren, heeft Plan Nederland – een non-profit organisatie uit Amsterdam, en onderdeel van Plan International – een initiatief opgezet om hen te helpen de juiste vaardigheden te leren om succesvol te worden op de arbeidsmarkt. Het programma bestaat uit een aantal pijlers, waaronder het bouwen van een digitaal leerplatform om jongeren de vaardigheden bij te brengen voor verschillende functies in het digitale domein, zoals computeronderhoud, digitale marketing en coderen. Bovendien krijgen de Tanzaniaanse en Zambiaanse jongeren onderwijs in de vaardigheden die nodig zijn om een eigen bedrijf op te zetten en uit te breiden.

Het initiatief in deze twee Sub-Saharaanse landen wordt voor een groot deel mogelijk gemaakt door financiering van Accenture – met 358.000 professionals in meer dan 120 landen, een van de grootste consultancy, technologie en outsourcingbureaus ter wereld*. Een aantal jaar geleden heeft Accenture zijn zogeheten ‘Skills to Succeed’ programma gelanceerd, een initiatief dat onderdeel uitmaakt van Accenture’s MVO beleid met de doelstelling om tegen 2020 wereldwijd 3 miljoen mensen te helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een baan te vinden of een eigen bedrijf te starten.

Accenture Skills to Succeed infographic

Als onderdeel van dit wereldwijde programma, heeft Accenture Nederland de afgelopen jaren meerdere projecten ondersteund, waarbij een donatie van $2,2 miljoen aan Plan Nederland het meest recente voorbeeld is. De donatie bestaat voor een deel uit kapitaal en de rest van het bedrag wordt aangeboden in de vorm van pro bono diensten, die een typerend kenmerk zijn binnen Accenture’s MVO strategie. In dit geval bestaan de pro bono diensten uit onder meer de ontwikkeling van een digitaal leerplatform voor trainingen waarin gebruik wordt gemaakt van interactieve componenten, zoals applicaties en games.

“Samen met Plan loodsen we Afrikaanse jongeren de digitale wereld binnen. We bieden ze toegang tot technologieën die tot voor kort buiten hun bereik lagen. Daarnaast helpen we ze vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze een betere toekomst voor zichzelf, hun families en gemeenschappen kunnen creëren,” aldus Babiche Veenendaal, Managing Director en board member van het Global Corporate Citizenship-programma bij Accenture.

De afgelopen vijf jaar hebben Accenture en Plan International samen ongeveer 10.000 kansarme jongeren aan werk geholpen. Anne-Brigitte Albrectsen, CEO van Plan International, over de nieuwste overeenkomst: “We combineren samen met Accenture onze expertise en inzet om kansarme jongeren in Tanzania en Zambia toegang te bieden tot de opleiding en training die nodig is om hun potentie optimaal te benutten en ze duurzame werkgelegenheid te bieden.”

Accenture Skills to Succeed, Accenture

Eind 2013 kreeg Accenture Nederland de ‘Meer Dan Handen Vrijwilligersprijs 2013’ uitgereikt voor zijn ‘Skills to Succeed’ programma, terwijl Manon van Beek (CEO van Accenture) eerder dit jaar genomineerd was als finalist voor de titel Topvrouw van het Jaar, deels vanwege haar focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

* Naast Accenture behoren ook onder meer AkzoNobel, KP&T, TUI Nederland, Cisco, CBRE en ASN Bank tot de corporate partners van Plan Nederland.