Schouten Global helpt Huishan met leiderschapstraject

23 november 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Huishan Dairy Products, een van de grootste zuivelproducten producenten van China, heeft Schouten Global ingehuurd om te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van een leiderschapsontwikkeling-programma. Voor Schouten Global betekent de verbinding een nieuwe grote Chinese speler op zijn groeiende lijst met Aziatische klanten.

Eind oktober organiseerde Xi Jinping, de president van China, een officieel staatsbezoek voor Nederland. Hij was gastheer voor onder meer Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (die eerder moest terugkeren vanwege gezondheidsklachten), evenals een delegatie van overheidsfunctionarissen en belangrijke vertegenwoordigers van de private sector. Voor de deelnemende bedrijven was het staatsbezoek een groot succes– volgens een woordvoerder van de delegatie is er een geschatte €500 miljoen aan deals gesloten tussen Chinese en Nederlandse organisaties.

Huishan Dairy Products

Een van de gesloten deals is een contract tussen opleider Schouten Global en Huishan Dairy Products*. Onder toeziend oog van Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tekenden de leidinggevenden van beide partijen een overeenkomst in Beijing op 25 oktober. Deze overeenkomst behelst een partnership voor de periode van een jaar op het gebied van managementontwikkeling en human resources. Het contract bestaat uit twee belangrijke onderdelen. Ten eerste zal Schouten Global een programma ontwikkelen voor eerstelijnsmanagers en middenmanagers van de Chinese zuivelgigant, met het doel hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren. “Chinese managers zijn relatief jong; ze hebben grote verantwoordelijkheden aangezien hun bedrijven vaak snel groeien. Veel van hen hebben geen formele leiderschaps- en managementtrainingen gevolgd. Wij versnellen hun ontwikkelingen, zodat zij betere resultaten kunnen behalen in hun huidige rol en, nog belangrijker, klaar worden gestoomd voor volgende functies”, zegt Camiel Gielkens, directeur van Schouten China, de Chinese praktijk van Schouten Global.

Het tweede deel van de overeenkomst richt zich op het implementeren van het management ontwikkelingsprogramma binnen de organisatie, onder meer via het professionaliseren van de interne Learning & Development afdeling. Trainers van Schouten Global zullen de Huishan experts trainen op het gebied van didactische, persoonlijke en functiegerichte vaardigheden, waardoor zij het vermogen en de tools krijgen om trainingssessies en middelen te optimaliseren binnen het bedrijf.

Voor Huishan bouwt de deal met de Nederlandse ‘soft skills’-specialist voort op een aantrekkende handelsrelaties met internationale bedrijven. Eerder dit jaar heeft de Chinese zuivelproducent een joint venture aangekondigd met FrieslandCampina, om samen een nieuw merk babymelk te ontwikkelen. En in 2013 sloot het Chinese bedrijf een partnership met Zwitserse consumentengoederen-gigant Hero om babymelkpoeder te ontwikkelen.

Schouten Global - China

Gielkens over de samenwerking met Huishan: “Uiteraard zijn wij trots dat een Chinese multinational met wereldwijde ambities de hulp inschakelt van een partij met Nederlandse wortels. Chinese organisaties zijn in toenemende mate bezig met verbeteren van samenwerking op de werkvloer en het ontwikkelen van vaardigheden. Het gaat dan om hoe je mensen in hun kracht kunt zetten, hoe je ze aanspreekt op hun talenten en daarop voortbordurend hoe je je doelen kunt bereiken. We zien dat onze succesvolle aanpak niet alleen aanslaat bij westerse multinationals die in China actief zijn, maar ook bij de Chinese corporates met internationale ambities.”

Voor Schouten Global betekent de verbinding een nieuwe grote Chinese speler op zijn groeiende lijst met Aziatische klanten. Eerder kreeg Schouten China al opdrachten van onder andere zoekmachine Baidu, China Merchants Bank, Huawei en Air China. De opdracht bij Huishan wordt uitgevoerd door Schouten China, de Chinese landenorganisatie van Schouten Global met vestigingen in Beijing en Shanghai. Schouten Global, in Nederland bekend als Schouten & Nelissen, is wereldwijd actief in meer dan 50 landen en heeft ruim 700 ervaren trainers, coaches en consultants in dienst.

* Huishan werd in 1951 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste zuivelproducent van Noordoost China. Het bedrijf heeft drie babymelkpoeder productielijnen die de capaciteit hebben om meer dan 160.000 ton per jaar aan melkpoeder te produceren.