Adviseurs dragen bij aan Dag van Economische Zaken

04 november 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Morgen vindt in Utrecht de ‘Nationale Dag van Economische Zaken’ plaats, een evenement dat zal worden bezocht door een groot aantal economen, adviseurs en beleidsmakers. De Nationale Dag van EZ biedt inzicht in de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van lokale kansen, werkgelegenheid en het ondernemersklimaat.

De Nationale Dag van Economische Zaken is een initiatief van kennisinstituut voor ondernemersfondsen CLOK en wordt dit jaar op 5 november georganiseerd in Het Muntgebouw in Utrecht. Deze editie zal in het teken staan van samenwerking tussen ondernemers, en de onmisbare rol die Economische Zaken hierin speelt. De organisatie heeft drie keynote sprekers verzorgd, die morgen zullen spreken tijdens het evenement: Maarten Camps, Secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken; Han Looijen, Wethouder VVD Gemeente Zaltbommel; en Jan van Ginkel, directeur gemeente Schiedam.

Naast de keynote presentaties bestaat het programma van de Nationale Dag van EZ uit een grote verzameling workshops. Veel van deze workshops worden verzorgd door leidinggevenden en accountmanagers van gemeenten, maar ook worden een aantal inhoudelijke bijdragen verzorgd door professionals werkzaam in de adviesbranche. Adviseurs van vier verschillende bureaus leveren een bijdrage aan de Nationale Dag van EZ.

Nationale Dag van Economische Zaken

Om te beginnen Joost de Koning, Senior Consultant Ruimte & Economie bij Ecorys, die een bijdrage zal leveren aan twee verschillende workshops. De een gaat over acquisitiebeleid en wordt door De Koning zelf verzorgd, en in de ander werkt hij samen met Totta Research Commercieel Directeur Bart Wichers om handvatten te bieden voor een professioneel en succesvol EZ. In de tweede workshop wordt onder meer ingegaan op de onderzoeken Peiling OndernemingsKlimaat (POK) en Monitor Lokaal Economische Kracht (MLEK) die de twee organisaties samen met Stichting CLOK al ruim een jaar uitvoeren.

Verder zal Floris Marcus, planoloog voor adviesbureau iConsultingROM, de workshop ‘De nieuwe Omgevingswet: olie of zand in de economische motor?’ verzorgen. In 2018 wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd waarin allerlei (milieu)regels worden vereenvoudigd, geschrapt en gebundeld om de economische motor in Nederland op gang te helpen. Over dit thema wil hij met de deelnemers de discussie aangaan. Vanuit zijn bureau iConsultingROM begeleidt Marcus vooral gemeenten bij de co-creatieve opstelling van omgevingsvisies, strategische agenda’s en duurzame ruimtelijk-economische plannen.

Ecorys, Totta Research, iConsultingROM

Tot slot levert ook Henk Wijnsma van Henk Wijnsma Economisch Advies een bijdrage aan twee verschillende workshop. Zelf leidt hij de workshop ‘Innovatie met ondernemers’ in, waarin hij wordt bijgestaan door moderator Etienne Vermeulen – bedrijfscontactfunctionaris bij de gemeente Overbetuwe. In deze workshop gaat Wijnsma in op de faciliterende rol van gemeenten bij het stimuleren van ondernemerschap. Daarnaast doet hij dienst als moderator voor de workshop ‘Hoe kun je de Retailagenda het beste benutten voor jullie winkelcentrum/ binnenstad?’, die wordt ingeleid door ontwikkelingsmanager Paul Smolders.