Interview: Dominic Hoogendijk, Enigma Consulting

22 oktober 2015 Consultancy.nl

Een interview met Dominic Hoogendijk, Consultant bij Enigma Consulting, over zijn projectervaring in de consultancy, de adviescultuur bij het bureau en zijn ervaring met het twee-jarig traineeship programma.

Kun je een korte samenvatting geven van je achtergrond?
In 2008 rondde ik mijn VWO-opleiding af aan het Ichthus College te Driehuis. In datzelfde jaar startte ik aan de Vrije Universiteit met de bacheloropleiding Bedrijfskunde. Met mijn passie voor economie en organisatiemanagement en een geschikt VWO-profiel (Economie en Maatschappij) was deze opleiding voor mij een logische keuze. 

De eerste jaren aan de universiteit stonden voor mij in het teken van het opdoen van een brede kennis van bedrijven (o.a. strategie, marketing, economie en accounting). In het derde jaar van mijn studie heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren in ondernemerschap waarbij ik tevens een extra diploma voor de minor ondernemerschap behaalde. Tijdens deze minor heb ik onder meer samen met een studiegenoot de business case uitgewerkt van een internationale webshop voor designhorloges.

De masteropleiding Bedrijfskunde was voor mij het sluitstuk van mijn studietijd. In augustus 2012 studeerde ik af aan de Vrije Universiteit en ben ik vrij snel daarna begonnen met het solliciteren voor mijn eerste echte baan.

Na het behalen van je MBA aan de Vrije Universiteit Amsterdam, besloot je eind 2012 te starten binnen de adviesbranche en koos je voor een Young Professional Programma bij Enigma Consulting. Vanwaar jouw keuze voor de adviesbranche? En waarom een traineeship?
Finance, traineeship en consultancy. Dit vormden voor mij de drie belangrijkste zoektermen bij het doorzoeken van de verschillende vacaturesites. Met het Young Professional Programma van Enigma Consulting vond ik eind 2012 de ideale combinatie voor mijn ambities en doelstellingen. Mijn keuze voor de adviesbranche komt voort uit de wens en ambitie om vanuit een specialistenrol klanten te ondersteunen bij uitdagende (financiële) vraagstukken. Ik haal er veel plezier uit om uit te vinden hoe bepaalde zaken werken en vindt het prettig om expertise op te bouwen die ik vervolgens kan inzetten bij klantopdrachten.

Dominic Hoogendijk

Een traineeship had mijn absolute voorkeur, omdat ik hierbij de kans zou krijgen om werken en leren te combineren. Zeker in de eerste stap van mijn carrière wilde ik praktijkervaring bij diverse klanten het liefst vermengen met diepgaande kennis en vaardigheden van de financiële sector.

Je koos voor Enigma Consulting, een bureau gespecialiseerd in Payments, Treasury en Risk & Compliance. Wat was je motivatie om juist daar je loopbaan te beginnen?
Vanaf de eerste gespreksronde voelde ik een oprechte verbinding met Enigma Consulting. Mijn indruk van een “kleine speler die een grote impact heeft bij haar klanten in de financiële wereld” paste (en past) goed bij mij. Het vooruitzicht van een fulltime traineeship waarin een werkweek bestaat uit 4 dagen opdrachten bij de klant en 1 dag training met collega-trainees sluit op dat moment helemaal aan op mijn wensen.

De kans om in een 2-jarig traineeship voor diverse toonaangevende klanten te werken, was voor mij een duidelijk pluspunt. Enigma Consulting voert projecten en adviestrajecten uit bij zowel banken als corporates, waardoor het bedrijf een unieke positie in de financiële wereld voor zichzelf heeft verworven. Ook werd er duidelijk gemaakt dat je vanaf de eerste dag de kans krijgt om te laten zien wat je waard bent en mee te denken over de (strategische) activiteiten van het bedrijf.

Daarnaast kan ik me uit de gesprekken van toen herinneren, dat ik het prettig vond om te merken dat de ‘Enigmanen’ zoveel energie en ambitie uitstraalden. Ik voerde vooral hele leuke gesprekken en ontmoette leuke mensen die duidelijk plezier in hun vak hadden.

Het onderscheidende vermogen van Enigma Consulting

Kun je kort vertellen wat het traineeship programma bij Enigma Consulting precies inhoudt? Wat zijn de belangrijkste lessen die je als trainee hebt geleerd? 
Het traineeship van Enigma Consulting biedt starters de kans om praktijkervaring op te doen (direct ingezet worden op opdrachten) en kennis en ervaring op te doen om uit te groeien tot consultant. In een korte tijd krijg je daardoor kennis van de financiële sector en vaardigheden om als professional in de adviesbranche aan de slag te kunnen.

Mijn belangrijkste lessen:

  • Marktconforme opleidingen (incl. certificaat) – Onder andere NIBE- en GARP-opleiding.
  • Functionele vaardigheden – Hoe schrijf ik requirements en hoe pak ik een project op de Prince2-methodiek aan?
  • Consultancyvaardigheden – Welke rol speel je bij de klant en hoe communiceer je op verschillende niveaus met de klant?
  • Oefenen met een acteur – Hoe ga je om met conflictsituaties?
  • Groeien als mens – Leer in het traject Persoonlijk Leiderschap je krachten en zwaktes kennen en investeer in jezelf als persoon. 

Kun je aangeven bij wat voor soort vraagstukken je – als trainee, en inmiddels als Treasury Consultant – in de praktijk betrokken bent geweest? 
Tijdens en na het traineeship ben ik in verschillende rollen betrokken geweest bij diverse klantprojecten. Zo ben ik als consultant ingezet bij corporates (o.a. verzekeraar Legal & General) om een SEPA impact analyse uit te voeren. SEPA is de Europese richtlijn voor de harmonisatie van het betalingsverkeer en de systemen, processen en procedures van de klant moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Daarnaast ben ik als business analist bij betalingsverwerker Equens actief geweest om marktdata te analyseren voor een nieuwe zakelijke dienst die Equens in de markt wilde zetten. Ook heb ik in meerdere projecten ervaring opgedaan als implementatie- en projectmanager. Zo ben ik bij meerdere (inter)nationaal opererende corporates verantwoordelijk voor de implementatie van een Treasury Management Systeem (o.a. Darling Ingredients International, ANWB en Royal HaskoningDHV). Naast Treasury heb ik ook opdrachten vervuld in het “Risk en Compliance” werkveld (o.a. Philips Pensioenfonds en een opdracht bij een grote speler in de trustsector).

Hoe zou je de cultuur bij Enigma Consulting beschrijven? En hoe draag jij bij aan die cultuur? 
Hoe cliché een open cultuur misschien ook klinkt, denk ik dat er bij Enigma Consulting echt sprake is van een cultuur waarin de lijnen kort zijn en iedere medewerker bereid is om je te ondersteunen. We vormen samen één netwerk van professionals die de klus bij de klant zo succesvol mogelijk willen klaren. We delen onze kennis onderling op allerlei manieren, o.a. via interne kennissessies op ons kantoor in Zeist en via ons eigen sociale bedrijfsnetwerk. Daarnaast houden we regelmatig events (met klanten én collega’s) waarbij we ons tevens inzetten voor het goede doel. Zo heb ik 2014 deel uitgemaakt van het team dat van Zeist naar Parijs is gefietst om geld in te zamelen voor een tweetal projecten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Wat is volgens jouw het onderscheidende vermogen van Enigma Consulting, ten opzichte van overige spelers in de sector?
Voor mij zijn onderstaande eigenschappen van Enigma Consulting onderscheidend in de (financiële) consultancysector:

  • Projecten in de volledige breedte van de branche (werken bij banken én corporates)
  • Kleinschalig consultancyhuis met korte lijnen (wat wij ook wel “One Enigma” noemen)
  • Ruimte voor eigen initiatief (veel ruimte voor ondernemerschap)
  • Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling (wat wil jij bereiken en hoe kan Enigma daar in ondersteunen?)

Per januari zoekt Enigma Consulting weer nieuwe trainees. Terugkijkend op jouw ervaringen, welke tips zou je jonge talenten, die het traineeship overwegen, willen meegeven?
Mijn tip is om vooral een weg te kiezen die bij jou als persoon past. Durf daarnaast fouten te maken (je staat immers aan het begin van je carrière!), maar wees daarbij altijd wel zelfkritisch genoeg om van deze fouten te leren. Investeer in jezelf!

In januari 2016 begint de volgende lichting van Enigma Consulting trainees, solliciteren kan tot uiterlijk 31 oktober 2015. Interesse in contact te komen met Dominic Hoogendijk om vragen te stellen over het traineeship en/of over Enigma Consulting, stuur dan een e-mail.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup