Duitse management consultancymarkt groeit 6 procent

01 september 2015 Consultancy.nl

2014 was opnieuw een goed jaar voor management consultancybureaus in Duitsland, blijkt uit een nieuw onderzoek onder 65 consultancybureaus die in het land actief zijn. Gemiddeld boekten ze 6% hogere inkomsten, aanzienlijk hoger dan in veel andere Europese markten. Toch is de markt minder hard gegroeid dan afgelopen jaren, maar voor 2015 en de jaren daarna blijven de vooruitzichten positief.

Met een marktwaarde van €25,2 miljard is de Duitse management adviesmarkt de op een na grootste adviesmarkt van Europa. Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft een grotere markt voor advies en consultancydiensten*. Volgens gegevens van de BDU**, de Duitse branchevereniging voor consultancybureaus, zijn er in de Duitse adviesbranche zo’n 106.000 consultants werkzaam bij meer dan 15.000 verschillende bureaus. Met stafmedewerkers en ander ondersteunend personeel meegeteld komt de branche op een geschat totaal personeelsbestand van ongeveer 130.000. 

De meest recente marktanalyse van BDU toont aan dat in 2014 de markt met 6% gegroeid is, waardoor de adviesbranche bijna dubbel zo groot is als in 2005. Recent onderzoek van Lünendonk onder 65 management consultancybureaus en 60 klantorganisaties, herbevestigt de analyse van de branchevereniging. Uit het recentere onderzoek blijkt dat de groei zo’n 5,9% bedroeg in 2014. Volgens het onderzoek hebben vooral grotere consultancybureaus (omzet van >€50 miljoen) goed gepresteerd – met een gemiddelde groei van 9,2% groeiden zij veel harder dan hun middelgrote en kleinere branchegenoten.

Key focus areas in German consulting market

Gevraagd naar de belangrijkste focusgebieden, geven consultants aan Efficiency Improvement, Digital en Growth Strategies als belangrijkste vakgebieden te beschouwen. Opvallend genoeg hebben klanten een ander beeld van wat belangrijke focusgebieden zijn. Belangrijke voorbeelden zijn onder andere de grote verschillen in perceptie op het dienstenaanbod rondom Industry 4.0, Restructuring en M&A.

Vooruitzicht
Hoewel de omzetverwachtingen voor 2014 slechts deels vervuld zijn, en de groei tegenviel ten opzichte van de groei in 2013 (13%), zijn de respondenten optimistisch over de toekomst. Voor zowel 2015 als de jaren die daarop volgen wordt een groei in adviesomzet verwacht van gemiddeld 9% tot 10% per jaar. De vooruitzichten van dit onderzoek zijn daarmee positiever dan uit de onderzoeken van BDU (7% groei in 2015) en Source (8%). Volgens Lünendonk’s data hebben in het bijzonder consultancybureaus in het midden van de markt (€15 tot €50 miljoen omzet) een positief beeld van de toekomst – zij voorzien een jaarlijkse omzetgroei van 10% of meer voor de onderzochte periode.

Onlangs berichtte Consultancy.nl over de Duitse adviesmarkt voor audit, belasting, en financieel advies. Uit de analyse blijkt dat de top 25 in dit marktsegment een gecombineerde omzet genieten van €6,4 miljard, waarbij een gigantische 79% van de markt in handen is van de Big Four. 

* De MCA, de Britse vereniging van consultancybureaus, schat de adviesmarkt in de UK op een waarde van £8,6 miljard. De MCA hanteert echter een veel nauwere definitie van wat wel en wat niet tot de markt behoort, door bijvoorbeeld de omzet van veel kleine bureaus niet op te nemen in zijn marktanalyse. De scope van de BDU is aanzienlijk groter. Volgens Source Information Services, een analysebureau dat vergelijkbare marktanalyses uitvoert in verschillende regio’s en markten, is de Duitse adviesmarkt zo’n €6,5 miljard waard, een stuk minder dan de £6 miljard (~€8,2 miljard) van de Britse markt. 

** BDU = Bundesverband Deutscher Unternehmensberater – de Duitse tegenhanger van de Nederlandse Raad van Organisatieadviesbureaus (ROA).

Nieuws

Meer nieuws over