Consulting omzet MCA leden naar 5,2 miljard pond

13 juli 2015 Consultancy.nl

De Britse consultancybureaus die lid zijn van de MCA hebben vorig jaar een omzetgroei van 8% gerealiseerd, zo blijkt uit nieuwe data van de branchevereniging. De meer dan 50 leden groeien gemiddeld sneller dan de rest van de Britse adviesmarkt, waarvan zij met een gecombineerde omzet van £5,2 miljard ongeveer 60% in handen hebben.

Ieder jaar houdt de MCA (Management Consultancies Association), het representatieve orgaan voor Britse management consultancybureaus, een onderzoek onder zijn leden om inzicht te krijgen in de belangrijkste financiële ontwikkelingen. In het rapport ‘UK Consulting Industry 2015’ geeft de branchevereniging een inzicht in de financiële prestaties van zijn meer dan vijftig leden, en beschrijft het de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de verschillende segmenten en dienstgebieden.

Footprint of MCA Members

Het onderzoek toont aan dat 2014 een goed jaar is geweest voor de MCA-leden, waartoe grote wereldwijde consultancybureaus als Accenture, EY en BDO, en Britse spelers als Berkeley Partnership, Boxwood, Moorhouse en PPL behoren. De gecombineerde omzet van de leden groeide het afgelopen jaar met 8,4% naar een totaal van £5,4 miljard – de grootste groeicijfers sinds 2007, toen de totale markt met 10% groeide. Gedurende de crisisjaren was de groei ofwel negatief (2009) of traag (2010 en 2011), maar sindsdien trekt de adviesmarkt weer aan. De verbeterde financiële prestaties voor 2014 komen niet geheel als een verrassing. Op basis van een onderzoeksrapport van vorig jaar meldde de MCA eerder al dat meer dan 90% van zijn leden in 2014 hun verwachte omzet hadden gerealiseerd of overtroffen.

Met een totale omzet van £5,2 miljard zijn de MCA leden goed voor zo’n 60% van de gehele Britse adviesmarkt, die door de MCA geschat wordt op een totale waarde van £8,6 miljard*. “De UK adviesmarkt zet zijn herstel sneller door dan de rest van de economie, waaronder het grootste deel van de zakelijke dienstverlening. Consultants helpen bedrijven om zichzelf klaar te stomen voor groei – ofwel via het verder ontwikkelen van bestaande capaciteit dan wel door het lanceren van nieuwe proposities. Consultancy groeit door anderen te helpen groeien”, legt Paul Connolly uit, Director van de MCA Think Tank en auteur van het onderzoeksrapport.

UK Consulting Market Growth

Strategie consulting groeit explosief
Strategy- en digital consulting behoorden in het Verenigd Koninkrijk tot de best presterende gebieden. Strategy consulting groeide in 2014 met 44% naar een totale omzet van £537 miljoen, en beslaat inmiddels zo’n 10% van alle adviesactiviteiten. Volgens de aangesloten bureaus is de sterke stijging vooral te danken aan klanten die onderscheid kunnen maken tussen de toegevoegde waarde van high-end consultancy aanbieders – die over de vaardigheden beschikken om complexe strategische problemen op te lossen – en aanbieders in het goedkopere spectrum van de markt. Het digital consulting segment zag het afgelopen jaar de omzet met 27% groeien naar een totaal van £1,4 miljard, en vormt daarmee het grootste segment van de Britse adviesmarkt. Onder dit segment vallen onder andere adviesactiviteiten op het gebied van big data, cloud, social media, gamification, mobile en zelfs kunstmatige intelligentie.

Consulting Fee Income by Service Area - Industry

Na Digital volgden Operations en Project Management als grootste marktsegmenten, respectievelijk goed voor 13% en 12% van de markt. Milieu- en duurzaamheidsadvies en consultancy op het gebied van sales & marketing zijn volgens de MCA de kleinste marktsegmenten, elk met een marktaandeel van slechts 1%.

30% van de consultancyomzet wordt nog altijd in het financial services segment verdiend, zelfs nog iets meer dan in 2013. Consultants merken op dat hoewel een gedeelte van deze activiteiten nog steeds gerelateerd is aan het op orde krijgen van de sector na de crisis, er nu ook een behoorlijk aantal nieuwe projecten gericht is op het (door middel van digital) verbeteren van de klantenservice. De Britse infrastructuursector – ondanks dat het een van de kleinste afzetgebieden voor consultants is – heeft afgelopen jaar een gigantische 43% meer uitgegeven aan consultants dan in 2013 en ook voor de komende jaren lijken de vooruitzichten positief met een aantal grote infrastructuurprojecten in de pijplijn.

Aggregate Public Sector Consulting Fee Income

Publieke sector herstelt voorzichtig
Het op een na grootste afzetgebied voor consultancydiensten is de publieke sector. De £1,1 miljard aan gecombineerde overheidsuitgaven in 2014 aan adviesdiensten komen echter niet in de buurt van de £1,8 miljard die in 2009 door de overheid werd uitgegeven. Consultancybureaus moeten volgens de MCA steeds minder vaak falende overheidsdiensten redden en worden vaker ingezet om veranderingen te begeleiden.

De MCA gelooft dat de Britse adviesmarkt de komende jaren zijn groei kan versnellen en tot 2017 met 9% zal groeien. Maar volgens de vereniging is het advieslandschap wel aan het veranderen. De verschillen tussen hoogwaardige dienstverleners en de onderste laag van de markt lijkt steeds groter te worden. “Er is steeds meer vraag naar consultants die oplossingen kunnen bieden voor complexe en nieuwe problemen”, stelt Alan Leaman, CEO van de MCA, in het rapport. Volgens hem moeten consultancybureaus terug naar multidisciplinaire teams om de complexe en inspirerende resultaten te bieden die klanten verwachten. “Klassieke advisering is aan het terugkomen”, zegt hij over deze toenemende vraag, “en wordt opnieuw uitgevonden.”

* Analistenbureau Source schat de waarde van de Britse adviesmarkt op £6 miljard. Het verschil in waarde ontstaat voornamelijk door een verschil in definitie van wat wel en wat niet tot consultancy behoort, en door verschillen in hoe groot een bedrijf moet zijn om te worden meegenomen in de onderzoekspopulatie.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup