Interview met Peter Mulder van Calibre Alignment

28 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kun je een korte samenvatting geven van je achtergrond?
Mijn achtergrond is terug te voeren naar mijn opleiding: HEAO Bedrijfseconomie. Vanuit dit vertrekpunt ben ik uiteindelijk opgeklommen naar rollen als Business Controller en Manager Financiën. De rol van consultant draagt vervolgens zorg voor veel variatie in werkomgeving en branches. Zo heb ik dankzij Calibre de mogelijkheid gekregen om binnen verschillende organisaties bedrijfseconomische vraagstukken op te lossen.

Inmiddels ben je alweer vijftien jaar werkzaam bij Calibre Alignment. Bij wat voor soort opdrachten ben je tot op heden betrokken geweest?
Ik ben actief geweest in alle vormen en smaken als controller, onder meer project-, programma- en afdelingscontroller en later ook als concerncontroller en business controller. In eerste instantie dus meer als operationeel controller en later ook als eindverantwoordelijke op de financiële portefeuille met deelname aan het MT. Ik ben werkzaam geweest bij een behoorlijke diversiteit aan opdrachtgevers, onder meer bij ProRail, de Belastingdienst, Alysis Zorggroep, Sherpa, Amerpoort, Molemann Mental Health en het meest recentelijk bij Kalorama.

Peter Mulder - Calibre Alignment

Kun je jouw rol bij Kalorama uitgebreider beschrijven? En welke lessen heb je geleerd uit het project?
Bij Kalorama was ik Manager Financiën a.i. Vanuit deze rol had ik ook zitting in het managementteam en gaf sturing aan verschillende afdelingen. Wat ik geleerd heb in deze opdracht is dat het snel vertrouwen krijgen van je omgeving goud waard is. In mijn geval betrof dit het vertrouwen van de bestuurder, het managementteam, de Raad van Toezicht, en de Ondernemingsraad, maar juist ook bij de werkvloer. Zodra je dit vertrouwen hebt gekregen gaan alle processen, vergaderingen etc. een stuk eenvoudiger.

Je hebt inmiddels ruime ervaring als Business Controller. Hoe zorg je ervoor dat je vakinhoudelijke kennis up-to-date blijft?
Toen ik vijftien jaar terug de beslissing heb genomen om te werken voor Calibre wist ik dat ook mijn vakinhoudelijke kennis zou worden verbeterd. Dit gebeurt voornamelijk door de praktijkervaringen die ik opdoe. Dankzij het opleidingsplan en de begeleiding binnen Calibre heb ik elk jaar de mogelijkheid om studies te volgen. Verder lees ik dagelijks online vak-gerelateerde bladen en magazines – veelal aangeboden per e-mail.

Maar ook door het opdoen van kennis en ervaringen in de praktijk. Als je er voor open staat, kun je veel opsteken van je directe collega's. Ook zoek ik vaak verdieping op een onderwerp via Google. Via internet boor je veel kennis aan, maar je moet wel zelf goed filteren wat waar is en wat niet. Daarnaast raadpleeg ik geregeld collega's uit het vakgebied, waar ik in het verleden mee heb samengewerkt.

Calibre Management

Wat maakt jou anders dan andere interim managers?
Ik heb geleerd om in ruime mate te vertrouwen op gevoel en intuïtie. Dit maakt het mogelijk om snel inschattingen en keuzes te maken. Een bijkomend nadeel van mijn werken op 'gevoel' is dat dit ook doorwerkt in de mate van beleving en bezieling die ik neerleg bij mijn klantopdrachten. Ik raak hierdoor snel gehecht aan de mensen en de omgeving waar ik werk. Het afronden van een opdracht en het achterlaten van deze werkkring kost mij altijd veel moeite.

Tot slot, waar staat Peter Mulder over 5 jaar?
Het plannen van de toekomst is iets waarin ik niet zo geloof. De werkelijkheid is weerbarstig en altijd anders dan verwacht. De plek waar ik over 5 jaar sta is zo bekeken ook een verrassing voor mijzelf. Wel streef ik naar een werkplek waar de sfeer goed is, waar respect en waardering het mogelijk maken om elkaar aan te spreken zowel op de goede als op minder goede prestaties. Tot slot streef ik naar een werkomgeving waar volop uitdagingen zijn, die de moeite waard zijn om maximaal te willen presteren.