Accenture koopt Schlumberger Business Consulting

19 augustus 2015 Consultancy.nl

Accenture heeft – voor een niet nader vermeld bedrag – Schlumberger Business Consulting (SBC), de management consulting praktijk van Schlumberger, overgenomen. Als gevolg van de transactie maken 250 consultants van SBC de overstap naar Accenture’s Strategy praktijk.

Schlumberger Business Consulting (SBC) is een wereldwijde speler binnen de energie- en nutssector, met een primaire focus op de olie- en gasindustrie. De consultancypraktijk levert adviesdiensten op het gebied van strategie, bedrijfsvoering, people & transformation management, investeringsprojecten en fusies & overnames. SBC werd opgericht in 2004 en is sindsdien uitgegroeid tot een netwerk van negen kantoren wereldwijd, met meer dan 250 consultants in dienst.

De overname van SBC betekent voor Accenture – volgens analistenbureau Gartner een van de 10 grootste management consultancybureaus ter wereld – een aanzienlijke versterking van zijn adviescapaciteiten in het snel veranderende energielandschap. Deels veroorzaakt door de prijsvolatiliteit van olie in de afgelopen periode, maar ook door strengere wet- en regelgeving en technologische vooruitgang, ondergaat het marktsegment momenteel een fundamentele transformatie. Daarnaast staan energiebedrijven onder druk om hun interne prestaties te verbeteren, onder meer op het gebied van grote investeringsprojecten, het verlagen van de productiekosten en het uitbreiden naar nieuwe markten (bijv. hernieuwbare energie).

Accenture acquires Schlumberger Business Consulting

Volgens Jean-Marc Ollagnier, Chief Executive binnen Accenture’s Resources praktijk, kan Accenture door de overname beter adviseren bij het optimaliseren van klantportfolio’s en het verbeteren van de wendbaarheid en het kostenconcurrentievermogen van klanten. Ook stelt de stap Accenture beter in staat om digitaal-gedreven transformaties voor hun klanten in de energie- en nutssector te plannen en uit te voeren.

Zodra de overname is afgerond – de transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders – zullen de 250 consultants van SBC de overstap maken naar Accenture Strategy, de strategiepraktijk van het wereldwijde consultancybureau. Mark Knickrehm, CEO van Accenture Strategy, vult aan: “De overname zal Accenture Strategy’s vermogen om cruciale strategische inzichten te bieden aan klanten binnen de olie- en gasindustrie verder versterken. Onze technologie-gedreven bedrijfsstrategieën en kennis van digital zijn complementair aan het consultancyvermogen van de professionals die zich via deze transactie bij ons aansluiten.”

In een reactie op de overname vertelt Jean-Marie Rousset, Senior Vice President van Schlumberger Business Consulting, dat de management consulting expertise van SBC in de olie- en gasindustrie “een perfecte aanvulling vormt op Accenture’s bredere dienstenaanbod”. Accenture’s dienstenportfolio varieert van strategy en management consulting, tot zakelijke dienstverlening op het gebeid van digital en technologie.

Mark Knickrehm, Jean-Marc Ollagnier, Jean-Marie Rousset

Voor Accenture is de overname van SBC de tweede grote transactie in de olie & gas sctor in het afgelopen jaar – 12 maanden geleden nam het Hytracc Consulting over. In 2015 werden onder meer supply chain consultancybureau Gapso, design bureau Chaotic Moon en retail adviesbureau Javelin Group overgenomen. 

Nieuws

Meer nieuws over