Accenture koopt retail adviesbureau Javelin Group

26 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accenture heeft retail management consultancybureau Javelin Group overgenomen. Circa 160 professionals werkzaam in Groot-Brittannië en Frankrijk maken de overstap naar Accenture en worden geïntegreerd in de Strategy praktijk van Accenture.

De retail-sector ondergaat momenteel drastische veranderingen – van toenemende concurrentie en globalisering tot nieuwe technologieën met disruptieve effecten voor bestaande strategieën en waardeketens. Veel retailers herzien als reactie hierop hun business modellen, en zetten grootschalige (digitale) transformaties in gang om hun activiteiten aan te passen aan de nieuwe realiteit. Toch is er nog een lange weg te gaan – recent onderzoek van Kurt Salmon toont aan dat meer dan 90% van de retailers nog aanzienlijke stappen moet zetten op het gebied van omni-channel en het optimaliseren van de customer journey.

Javelin Group - Strategic Retail Transformation

Voor de adviesmarkt biedt de disruptie waarmee de branche kampt, en de daaraan gerelateerde vraag naar externe expertise en support, grote kansen. De wereldwijde retail adviesmarkt wordt geschat op een waarde van $9 miljard – 10% van de totale consultancymarkt – en volgens recent onderzoek van analistenbureau Source Information Services wordt retail anno 2015 het snelst groeiende segment van de consultancymarkt.

Om in te spelen op de kansen in het segment zijn consultancybureaus druk bezig met het versterken van hun retail-praktijken, zowel door organische groei als fusies/overnames. Voor Accenture vertegenwoordigt de overname van Javelin Group een gigantische versterking van zijn retail expertise, niet alleen in grootte, maar volgens analisten nog wel meer op het gebied van hoogwaardige adviescapaciteit, onder andere op het vlak van strategie en management consulting. Javelin Group is sinds zijn oprichting in 1997 in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een bureau met 160 retailconsultants, en levert een breed scala aan retail strategie consulting en implementatie diensten – waaronder marktonderzoeken, prestatieverbeteringen, omni-channel, retail analyses, evenals technologie consulting en systeemimplementatie en ondersteuning. Javelin Group heeft kantoren in Londen en Parijs, en ontwikkelingscentra in Sofia en Plovdiv (Bulgarije).

Accenture Strategy

Met de overname breidt Accenture zijn capaciteiten voor retail vraagstukken aanzienlijk uit voor de markten van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en zal het ook positieve effecten hebben voor de dienstverlening in andere Europese Accenture landen. “De overname van Javelin Group zal Accenture Strategy helpen ons leveringsvermogen voor grootschalige transformaties in de retailsector te versterken”, aldus Mark Knickrehm, hoofd van Accenture Strategy. “Het zal ook een impuls leveren aan onze portfolio aan industriekennis en digitale capaciteiten.” Chris Donnelly, hoofd Retail Industry bij Accenture Strategy, voegt toe: “Accenture anticipeert op aanblijvend hoge vraag naar strategiediensten in de retailmarkt, omdat nieuwe technologieën de verwachtingen van klanten verhogen en verschuivingen veroorzaken in businessmodellen en waardeketens.”

Tony Stockil, CEO van Javelin Group, zegt dat het bureau zal profiteren van “Accenture’s wereldwijde bereik en digitale transformatie capaciteiten”, waar hij aan toevoegt dat de krachtenbundeling uiteindelijk “nieuwe waarde zal creëren van retailers wereldwijd.”

Mark Knickrehm Chris Donnelly Tony Stockil Richard Wolff

Eerder dit jaar kocht Accenture Gaspo, een Braziliaanse dienstverlener op het gebied van supply chain diensten en oplossingen. Vorig jaar werden onder andere Reactive Media (focus op digital), Hytracc Consulting (focus op olie en gas) en analytics platform i4C Analytics ingelijfd. 

* Javelin Group werd opgericht door Tony Stockil, CEO, en COO Richard Wolff.