Groentespecialist Van Oers United onderdeel van Agrial

05 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Van Oers United, een specialist in verse groenten binnen Europa en Afrika is overgenomen door het Franse bedrijf Agrial. Als onderdeel van de deal zal Van Oers binnen het Franse concern deel gaan uitmaken van de onbewerkte groente divisie Priméale. Met de overname versterkt Agrial zijn internationale footprint binnen Noord-Europa. 

Agrial 
Met een jaarlijkse omzet van €4,2 miljard (2014) is Agrial een top-5 speler in Frankrijk binnen de markt voor groenteteelt en voedselverwerking. Binnen Europa is Agrial marktleider in verse groenten en voert onder meer de merken Florette (kant-en-klare groenten) en Priméale (onbewerkte groenten). 

Van Oers United
Onlangs besloot Agrial Van Oers United over te nemen, een Nederlandse vollegrond- en vruchtgroentespecialist met een uitgebreid wereldwijd netwerk aan leveranciers. Het bedrijf runt eigen productielocaties in Nederland, Marokko en Senegal. Van Oers United verkoopt aan grote retailers, groothandels en foodservice bedrijven in meer dan 15 landen in Europa, en behaalde een omzet van €245 miljoen in 2014. Het groente-assortiment van Van Oers bestaat onder meer uit een variëteit aan spruiten, paprika’s, tomaten, bosuien, peulvruchten en diverse andere specialiteiten. 

Agrial | Van Oers transactie

Versterking Europese marktpositie
Door de overname van de Nederlandse groentespecialist verstevigt Agrial zijn internationale positie binnen Europa, waar het marktleider wordt op het gebied van verse groenten. Verder krijgt het Franse concern meer mogelijkheden om hun klanten het hele jaar door verse groente te kunnen leveren. Als gevolg van de transactie zal meer dan de helft van de bedrijfsactiviteiten van Agrial voortaan in het buitenland plaatsvinden.

Dealmakers
Bij de totstandkoming van de transactie tussen Agrial en Van Oers waren volgens de database van platform M&A.nl zes externe bureaus betrokken. Van Oers United werd bij de transactie ondersteund door vier bureaus. Legal Advisory kwam van advocatenkantoren Loyens & Loeff (dealteam: Harmen Holtrop, Wijnand Meijer en Youssef El Harchaoui) en Houthoff Buruma (dealteam: Michiel Pannekoek, Daphne van Boxtel, Sylvia Dikmans, Michal Lorenc, Marloes Brans, Bodil Stramrood, Carolien Heemskerk en Fleur Tuinzing-Westerhuis). Op het vlak van M&A Advisory werd de Nederlandse groentespecialist bijgestaan door Nielen Schuman (dealteam: Jan de Wilde, Lodewijk Koeman, Joyce van Luit en Derk Mulder) en accountants- en advieskantoor EY.

Agrial werd juridisch bijgestaan door advocatenkantoor De Pardieu Brocas Maffei en kreeg financieel advies van Banque Hottinguer.