9 bureaus begeleiden Stage Entertainment | CVC deal

29 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen week kondigde het door Joop van den Ende opgerichte internationale theaterbedrijf Stage Entertainment aan dat het 60% van aandelen heeft verkocht aan CVC Capital Partners. Het resterende deel blijft in het bezit van de oprichter. De transactie werd begeleid door negen externe bureaus, waaronder OC&C Strategy Consultants, KPMG, Deloitte en PwC.

Stage Entertainment werd 17 jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot de grootste speler van ons land op het gebied van musicals met jaarlijks meer dan tien miljoen bezoekers. Het musicalbedrijf heeft grote internationale groeiplannen (onder meer in Europa, Zuid-Amerika en Azië) en om deze te kunnen realiseren heeft de inmiddels 73-jarige oprichter Joop van den Ende besloten 60% van de aandelen te verkopen aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, met zo’n $60 miljard in beheer een van de vijf grootste private-equity bedrijven ter wereld.

DELAMAR Theater

Groeiplannen
"Met deze nieuwe aandeelhouder is er nu ruimte voor grotere stappen. Wij kunnen de komende vijf jaar groeien van de huidige 10 miljoen bezoekers naar 20 miljoen bezoekers per jaar,” aldus Van den Ende, die bovendien aangeeft: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het partnership met CVC Capital Partners ons de ruimte gaat geven om de ambities die Stage Entertainment heeft te realiseren, zowel op creatief als financieel gebied.”

Ook CVC Capital Partners ziet enorme groeimogelijkheden voor Stage Entertainment in de toekomst. Ivo Lurvink, partner bij CVC Capital Partners: "Wij onderschrijven de groeipotentie van de live entertainment sector in brede zin en zijn onder de indruk van de positie die Stage Entertainment inneemt op het gebied van musicals. Met deze musicals weet zij een miljoenenpubliek te bereiken, dat naar onze verwachting in de komende jaren nog sterk zal stijgen, onder andere door het uitbreiden van de activiteiten naar nieuwe markten.”

Dealmakers
De transactie tussen Stage Entertainment en CVC Capital Partners werd bijgestaan door negen externe partijen. Verkoper Van den Ende werd op financieel vlak geadviseerd door bankiers van ABN Amro (Dealteam: Lodewijk Sodderland, Laurens van der Gun, Joost-Jan van Halder, Ivo van Delft, Rutger van Nouhuijs) en ING (Robert Specken), bovendien werd hij verder bijgestaan door zijn eigen dealteam bestaande uit: Alexandra Schaapveld, Peter Prein en Fleur Mooren-la Bastide. Juridisch advies kwam van De Brauw Blackstone Westbroek (Dealteam: Arne Grimme, Jan Marten van Dijk, Okke Suurenbroek, Violet de Kruif en Louis van Roessel). Ook dealmakers van de Corporate Finance afdeling van PwC waren betrokken bij de transactie.

Stage Entertainment - Dealmakers

Koper CVC Capital Partners werd bijgestaan door fusie- en overnameadviseurs van Quore Capital, KPMG, Clifford Chance (Dealteam: Hans Beerlage, Mark Loefs, Michiel Sunderman, Mirjam van der Kaay, Joel Erwteman), Deloitte en OC&C Strategy Consultants. Ronald van Wechem en Reinout Oerlemans, beiden mede-oprichters van de aan Warner Bros verkochte televisie- en filmproductiemaatschappij Eyeworks, fungeerden als adviseur en klankbord.

De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar worden afgerond. Na afronding zal Van de Ende nog 40% van de aandelen in Stage Entertainment behouden, daarnaast blijft hij persoonlijk en als aandeelhouder nauw betrokken bij de organisatie.