Vastgoedbureaus Cushman & Wakefield en DTZ fuseren

12 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In een fusie waarbij ruim $2 miljard (€1,8 miljard) gemoeid is worden vastgoedadviseur Cushman & Wakefield en branchegenoot DTZ samengebracht onder de naam Cushman & Wakefield. Met de samenvoeging – voornamelijk mogelijk gemaakt door de inspanningen van DTZ eigenaar TPG Capital – ontstaat een van de grootste internationale vastgoedmakelaars ter wereld.

De internationale vastgoedmarkt wordt momenteel gedomineerd door twee grote partijen – CBRE en JLL. Respectievelijk zijn deze vastgoeddienstverleners goed voor jaaromzetten van $9 miljard en $5,4 miljard. Tot dusver konden deze twee marktleiders redelijk ongestoord hun gang gaan, maar daar komt binnenkort verandering in.

Fusie DTZ en C&W
Onder de overgenomen naam Cushman & Wakefield worden DTZ en Cushman & Wakefield – twee internationale vastgoedspelers – binnenkort gefuseerd tot de derde grote marktleider in de internationale vastgoedwereld. Met 43.000 werknemers en een gecombineerde jaaromzet van meer dan $5,5 miljard zal het nieuwe Cushman & Wakefield een serieuze bedreiging gaan vormen voor marktleiders CBRE en JLL.

Cushman & Wakefield en DTZ fuseren

De fusie werd gisteren aangekondigd en is grotendeels het gevolg van de inspanningen van TPG Capital. TPG Capital kocht samen met joint venture-partners PAG Asia Capital en OTTP (het lerarenpensioenfonds van Ontario) in november 2014 DTZ voor een bedrag van $1,05 miljard. De partners zaten niet stil en voegden begin 2015 voor $600 miljoen al de Amerikaanse vastgoedspeler Cassidy Turley toe aan het door hun aangekochte vastgoedconcern. Met de toevoeging van Cushman & Wakefield gaan de investeerders nog een stap verder in de uitbouw van de makelaar tot een speler van wereldformaat. Naar verwachting zal de transactie voor het einde van het jaar worden afgerond.

Cushman & Wakefield
Vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield is nu nog grotendeels in handen van de Italiaanse Agnelli familie, bekend van autofabrikant Fiat Chrysler. Het hoofdkantoor staat in New York en de jaaromzet van 2014 bedroeg $2,85 miljard, resulterend in een winst van $61,6 miljoen. In februari bracht persbureau Bloomberg het nieuws dat de Agnelli’s zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley hadden ingeschakeld om op zoek te gaan naar een koper voor het vastgoedbedrijf.

De naam Cushman & Wakefield zal worden voortgezet in het aanstaande fusiebedrijf dat ontstaat na de aanschaf van de gelijknamige vastgoedmakelaar door de DTZ-eigenaars – voor ruim $2 miljard. De gecombineerde vastgoedmakelaar gaat een compleet dienstenpakket aanbieden met naar eigen zeggen “een unieke combinatie van gevestigde aanwezigheid in lokale markten met significante schaal van core services in grote markten wereldwijd”. Om het concern te leiden is Brett White aangetrokken, de voormalig CEO van grootste concurrent CBRE en een industrieveteraan met meer dan 30 jaar ervaring op de teller.

Edward Frost and Brett White

Volgens toekomstig CEO en bestuursvoorzitter White is “DTZ verheugd verder te gaan onder het prominente Cushman & Wakefield merk.” Hij voegt toe: “De vaardigheden en het bereik in verschillende geografische gebieden van beide bedrijven zijn opvallend complementair – of we nou kijken naar New York, Londen of Shanghai, het is een geweldige combinatie.”

In een reactie op de fusie vertelt Edward Frost, President en CEO van het huidige Cushman & Wakefield: “De transactie bouwt voor op het aanzienlijke momentum dat wij hebben weten te bereiken in de afgelopen 18 maanden en positioneert Cushman & Wakefield om wereldwijd meer waarde aan zijn klanten te leveren via een verbreed en versterkt dienstenplatform. Het gecombineerde bedrijf vertegenwoordigt het beste dat de sector te bieden heeft, met een verbeterd vermogen om klanten te helpen hun doelen te behalen.”